Springen naar inhoud

[Natuurkunde]Wet van archimedes + waterkolom


 • Log in om te kunnen reageren

#1

-Sander-

  -Sander-


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 juni 2006 - 20:24

Ik zit met het volgende vraagstuk:

Stel je hebt een buis van ongeveer 40 meter, de onderkant is hiervan dicht. Het oppervlak van die onderkant is 2 m². De buis weegt bijvoorbeeld 1000 kg. Nu ga je de buis vertikaal in het water drukken, tot 30 meter diep.

De vraag is met welke kracht moet de buis het water ingedrukt worden om 30 meter diep te komen (of zo diep te houden).

Om te weten te komen met welke kracht de buis het water ingedrukt moet worden heb je te maken met de wet van Archimedes (De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof ondervindt is gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof). Deze speelt hierbij een rol.

Maar mijn probleem zit 'm in de waterkolom (10 meter onderwater= 1 bar, 20 meter onderwater= 2 bar, en 30 meter onderwater=3 bar). Is waterkolom een opwaardse kracht die in dit verhaal meespeelt? Moet je die bij de opwaartse kracht van archimedes optellen? of is de waterkolom al meegenomen in opwaartse kracht van archimedes?

Als jullie me kunnen helpen met dit vraagstuk zou ik daar erg blij mee zijn!!

eventueel kan iemand de hele som uitrekenen, uitgaande van de bovenstaande gegevens

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46911 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 20 juni 2006 - 22:42

Nee, die waterkolom komt (bijna) niet kijken bij de wet van Archimedes.

Principe:
Het maakt Archimedes hoegenaamd niet uit hoe diep zich iets bevindt. Het gaat erom hoeveel gewicht vloeistof wordt verplaatst. Om die opwaartse kracht uit te rekenen volstaat het dus het volume verplaatst water te berekenen, dan middels de dichtheid van dat water de verplaatste massa water, en die te vermenigvuldigen met de zwaartekrachtversnelling g

F=m.g (en Archimedes dus kwantitatief gelijk aan maar qua richting tegengesteld aan de zwaartekracht op de verplaatste vloeistof....)

Caveat:
Hoe dieper je komt, hoe groter de dichtheid van het water (ook water kun je een beetje samenpersen). Dus voor wie mieren seksueel lastig wil vallen, het zal voor Archimedes een paar millinewton uitmaken of die pijp verticaal of horizontaal wordt ondergedompeld.

Die mwk (meters waterkolom) gaan pas spelen op het moment dat iemand je vraagt de druk op een bepaald punt van die cilinder uit te rekenen.

voor je sommetje:

reken archimedes uit
reken de zwaartekracht op de buis uit.

teken beide krachten in een schetsje
en kijk welke kracht (grootte en richting) je er nog extra bij moet tekenen om de boel in evenwicht te krijgen (nettokracht nul)
nettokracht 0 ==> geen versnelling ==> buis blijft op zijn plaats.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures