Springen naar inhoud

profielwerkstuk RNAi


  • Log in om te kunnen reageren

#1

peperclip

    peperclip


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2006 - 14:41

hee ik ben bezig met mijn profielwerkstuk en dat gaat over RNAi
nu heb ik het onderstaande artikel gevonden, alleen in de laatste regel staat "Alnylan heeft al plannen om ook een oogziekte experimenteel te gaan behandelen. Het bedrijf wil daarvoor volgend jaar toestemming vragen aan de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA." (het is 02-12-04 geplaatst)
maar ik vraag me af... is daar een vervolgartikel op of weet iemand iets recents daarvan?
alvast bedankt.

Een Duits-Amerikaans onderzoeksteam van het in RNAi gespecialiseerde biofarmaceutische bedrijf Alnylam brengt daarin nu verandering. Het team slaagde erin om het cholesterol te verlagen van gewone, levende muizen. Daartoe maakten de onderzoekers stoorzender-RNA vast aan een cholesterolmolecuul. Cellen die cholesterol produceren, zijn aan de buitenkant voorzien van receptoren die cholesterol herkennen.

De truc werkte. Het stoorzender-RNA kwam de cholesterolmakende cellen binnen, door het cholesterolmolecuul als ‘sleutel’ te gebruiken. Het RNA werd opgenomen door de lever, de dunne darm, het hart, de nieren, de longen en het vetweefsel van de muizen.

Eenmaal binnen werd het cholesterolmolecuul losgekoppeld, en kon de stoorzender doen waarvoor het was gekomen: een cruciaal ‘cholesterol-gen’ zachter zetten. Dat zorgde voor 44 procent minder cholesterol in het bloed. De muizen hielden aan het experiment een even laag cholesterolgehalte over als muizen waarbij het cholesterol-gen door genetische modificatie helemaal is weggehaald.

Een ‘zeer bemoedigend’, ‘fraai’ en ‘opmerkelijk’ succes, beaamt commentator en RNAi-autoriteit John Rossi in Nature. Alnylan-oprichter John Maraganore is laaiend enthousiast: “We zien ons werk als een historische stap in de ontwikkeling van RNA-behandeling als een mogelijke nieuwe klasse geneesmiddelen.”

Nadelen zijn er ook. Zo is het nog onduidelijk hoe het lichaam reageert op langdurige behandeling met stoorzender-RNA. Een ander probleem is dat RNAi waarschijnlijk voorlopig peperduur is. De werkzame stof – de stoorzenders – moet immers op maat worden gemaakt. En de muizen kregen een zeer hoge dosering RNA.

De eerste patiëntenproef met RNAi is overigens net twee maanden geleden begonnen. Met de stoorzendertechniek hopen onderzoekers de oogziekte MD (‘macula-degeneratie’) tegen te gaan, de belangrijkste ongeneeslijke oogziekte bij ouderen. Maar veel experts zien het experiment toch vooral als een eerste schot voor de boeg, waarvan geen spectaculaire resultaten worden verwacht.

Alnylan heeft al plannen om ook een oogziekte experimenteel te gaan behandelen. Het bedrijf wil daarvoor volgend jaar toestemming vragen aan de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA.

http://www.goedzo.co...a_interferentie

groetjes, peperclipje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures