Springen naar inhoud

Kustgebieden warmen sneller op door broeikaseffect


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Darwin

  Darwin


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2006 - 17:09

De temperatuurstijging ten gevolge van het broeikaseffect heeft meer invloed op de temperatuur in kustgebieden dan in het binnenland. De gemiddelde jaartemperaturen van Nederlandse weerstations laten dit duidelijk zien (zie grafiek in de link).
Zo ging de gemiddelde jaartemperatuur van Vlissingen omhoog van bijna 12 tot ruim over de 14 graden, die van Maastricht schommelde eerst rond 10 en steeg later naar zo'n 11 graden. Wat is hier de oorzaak van, is de bufferende werking van het zeewater op de temperatuur in dit geval juist minder?

De cijfers zijn van de KNMI website overgenomen.
http://img124.images...empgraph2or.jpg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 juli 2006 - 17:20

Zo ging de gemiddelde jaartemperatuur van Vlissingen omhoog van bijna 12 tot ruim over de 14 graden, die van Maastricht schommelde eerst rond 10 en steeg later naar zo'n 11 graden.

Volgens mij lees je de grafiek niet goed. De grafiek van alle plaatsen (beh. Vlissingen) gaat in de laatste decennia juist steiler omhoog dan in Vlissingen, wat op een snellere opwarming wijst. Die bobbel van Maastricht in het begin van de 20e eeuw kan misschien nog iets te maken hebben met het industrieverleden (lees: schoorstenen) van het aanpalende Ruhrgebied.(?)...
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Darwin

  Darwin


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 juli 2006 - 20:31

^^

Dat ligt er maar aan welke tijdsspanne je neemt voor het broeikaseffect. De laatste 20 jaar is het een duidelijk effect, wellicht meer globaal. Misschien was er iid voor 1940 wel een lokaal effect door steenkool gebruik ter plaatse. Tussen grofweg 1940 en 1980 is er iets geweest dat er voor gezorgd heeft dat het binnenland meer "afkoelde" dan de weerstations aan de kust. Maar over 100 jaar gezien is de opwarming is Vlissingen duidelijk meer dan in Maastricht.

#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 juli 2006 - 21:11

Geplaatste afbeelding

Tussen grofweg 1940 en 1980 is er iets geweest dat er voor gezorgd heeft dat het binnenland meer "afkoelde" dan de weerstations aan de kust.Ik vraag mij bij deze grafiek van alles af: is bijvoorbeeld de regressie bepaald op basis van doorgaande gegevens van vr 1906? Als ik het groepje puntjes van 1906-19016 vergelijk met die van 1956-1966 (Vlissingen, de rest gaat op in een onontwarbare puntjeskluwen) dan is er alles voor te zeggen om voor Vlissingen het gemiddelde 1906-1916 hoger te tekenen dan het gemiddelde 1956-1966. In deze grafiek staat het echter beduidend lager.

Statistiek is een gevaarlijk vak. Was het niet Winston Churchill die zei, "there are lies, then there are damn lies, and then there are statistics..."?

Ik vind het gevaarlijk om aan enkele tienden van graden verschil conclusies te gaan verbinden. Die bobbel van Maastricht duidt op invloeden die de andere meetstions niet of nauwelijks ondergaan. Ga je 1966 vergelijken met 2006 dan verloopt de temperatuursstijging overal veel sneller dan in Vlissingen. Vergelijk je De Bilt met Maastricht dan is er nog steeds iets vreemds aan de hand. Maastricht is dus vreemd, niet de kust.....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Hans Erren

  Hans Erren


 • >250 berichten
 • 411 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 juli 2006 - 13:17

Darwin,
Zijn je data homogeen of gebruik je de ruwe data. Er zijn nl nog al wat stationssprongen door locatiewijzingen.

http://home.casema.n...co2/homogen.htm


http://www.knmi.nl/k...vens/index.html

Maand- en jaarwaarden van de temperatuur, neerslag en luchtdruk
Onderstaande verwijzingen openen een asciibestand in uw browser.  
Waarschuwing: door stationsverplaatsingen en veranderingen in waarneemmethodieken zijn deze tijdreeksen van maandwaarden niet homogeen.  


#6

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 11 juli 2006 - 15:51

Kustgebieden zijn sterk afhankelijk van de temperatuur van het zeewater.Als de temperatuur van het zeewater de hoogte ingaat zou dat het eerst zich moeten laten voelen aan de kust.Nederland en Belgie zijn maar kleine landjes.De afstand tussen het westen en het oosten van het land zijn op wereldschaal zeer gering.In het oosten van het land kun je nog niet echt spreken van een landklimaat,zeker niet in het vlakke Nederland.Zo zou je beter de temperatuur tussen de kust en het centrum van Europa vergelijken.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures