Springen naar inhoud

Composieten als bouwmateriaal van de toekomst


 • Log in om te kunnen reageren

#1

John Wervenbos

  John Wervenbos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2004 - 16:03

Composieten worden wel de bouwmaterialen van de toekomst genoemd. Voor bepaalde toepassingen (niet alle) zullen ze de komende tijd in toenemende mate de rol van metalen kunnen overnemen.

Wie weet meer over dit onderwerp en kan het onderstaande aanvullen ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

John Wervenbos

  John Wervenbos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2004 - 16:04

Er bestaan verschillende soorten composieten.

Composiet (materiaal)

Bron: WikiPedia

Een composiet materiaal is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Meestal betreft dit plaatmateriaal dat uit verschillende lagen bestaat, bijvoorbeeld twee aluminium lagen, waartussen een laag van koolstofvezels is ingebed. Andere voorbeelden zijn glare en de composieten van kunsthars met glasvezel, koolstofvezel of aramide.

Oudere materialen zoals triplex of multiplex kunnen ook als een composiet worden gezien. Ook voor de bepantsering van de M-1 Abrams tank wordt gebruik gemaakt van composieten.

Nederland kent een kenniscentrum voor composieten, het Kennis-CirculatieCentrum Composieten (K3C), dat betrokken is bij de oprichting van een Europees Virtueel Instituut voor Composieten.


Snelkoppeling: Kennis-CirculatieCentrum Composieten

Geplaatste afbeelding Geplaatste afbeelding

#3

John Wervenbos

  John Wervenbos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2004 - 16:05

Koolstofvezel

Is een verzamelbegrip voor een speciale groep van synthetische vezels met een hoog koolstofgehalte, verkregen door grafietering van polyacrylnitrilvezelbundels door verhitting onder gecontroleerde omstandigheden in aanwezigheid van bepaalde katalysatoren. Soms wordt ook wel van viscose of pek uitgegaan.

Koolstofvezels zijn bestand tegen grote hitte (smeltpunt 3600 °C) en hebben een soortelijk gewicht van 1, 5–2, hoge treksterkte, hoge elasticiteitsmodulus en stijfheid. De vezel is chemisch ongevoelig, niet corrosief en zeer goed bestand tegen zuren, alkaliėn en organische oplosmiddelen.

Met koolstofvezel versterkte kunststoffen (composieten) zijn uitstekend geschikt voor ruimte- en luchtvaarttoepassing, alsook voor snelbewegende machineonderdelen, sportartikelen en medische apparatuur.


Microsoft ® Encarta ® Naslagbibliotheek Winkler Prins 2005


Tja, koolstof is een belangrijke bouwstof nietwaar?

Allotrope vormen van koolstof

Koolstofatomen kunnen zich op verschillende manieren verbinden tot stoffen met zeer verschillende eigenschappen. In diamant vormen de atomen een driedimensionaal netwerk dat zich door het gehele kristal uitstrekt, waardoor dit de hardste grondstof is. Grafiet is opgebouwd uit laagjes koolstof, bestaande uit zeshoekige ringen van atomen. De laagjes glijden gemakkelijk over elkaar heen, zodat grafiet zelfs gebruikt kan worden als smeermiddel. In de fullereengroep zijn de atomen verbonden tot ronde of cilindrische oppervlakken. Buckminsterfullereen is opgebouwd uit 60 koolstofatomen, verbonden tot een bol bestaande uit twintig zesvlakken en twaalf vijfvlakken. De eigenschappen van fullereen die voortkomen uit deze ongewone structuur, zijn nog maar nauwelijks onderzocht.

Microsoft ® Encarta ® Naslagbibliotheek Winkler Prins 2005.Onze chemische en biologische kennis is nu zover voortgeschreden dat we op een vindingrijke manier uiteenlopende koolstofvormen met allerlei soorten kunststoffen kunnen samenbrengen.


Kunststoffen

De veelzijdigheid van kunststoffen wordt hier gedemonstreerd. Kunststoffen kunnen vrij gemakkelijk worden gevormd en bewerkt. Vele kunststoffen zijn uiterst duurzaam en tegelijkertijd ook nog licht. Kunststoffen bestaan uit polymeren: lange ketens van kleinere organische moleculen, de monomeren.

Microsoft ® Encarta ® Naslagbibliotheek Winkler Prins 2005Het hoofdbestanddeel van kunstof is polymeer en polymeren vormen de belangrijkste bouwstenen uit het planten- en dierenrijk. Hier moeten we denken aan cellulose en eiwitten.

Cellulose

Cellulose uit o.a. dennenhout dient als grondstof voor de vervaardiging van papier. Cellulose is een bestanddeel van de celwand van alle planten en is daardoor het meest voorkomende organische materiaal ter wereld.

Microsoft ® Encarta ® Naslagbibliotheek Winkler Prins 2005Secundaire, tertiaire en quaternaire structuur van een eiwit

Interactie tussen de moleculen waaruit een eiwit bestaat, zorgt ervoor dat de kronkelige polypeptideketen (links) een driedimensionale structuur.

Microsoft ® Encarta ® Naslagbibliotheek Winkler Prins 2005

#4

John Wervenbos

  John Wervenbos


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2004 - 16:10

Samenvattend: in dat nieuwe materiaal dat met de term 'composieten' zijn verzamelnaam heeft gekregen worden dus belangrijke bouwstoffen van het minerale rijk (koolstof), het plantenrijk (cellulose) en het dierenrijk (eiwit) op een ingenieuze en vindingrijke manier door de mens met elkaar in verbinding gebracht.

#5

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 oktober 2004 - 23:02

Ah! Zoek eens op het materiaal 'Glare' ..mooi spul, de TU-Delft ontwikkelde het als ik me niet vergis. Airbus gebuikt het voor de wand van de romp in de A380 als ik me niet vergis..
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#6


 • Gast

Geplaatst op 27 november 2004 - 14:12

Kan iemand me helpen met informatie rond carbon.

Hoe wordt het geproduceerd?
Waar kan ik het vinden?
Hoeveelheden/prijzen?
Waarom gebruikt men een autoclaaf voor het uitharden?

Thx

#7


 • Gast

Geplaatst op 12 januari 2005 - 11:31

Carbon is de gangbare benaming voor een composiet materiaal dat bestaat uit koolstofvezels en kunsthars. Het onderscheidt zich door grote sterkte en stijfheid, en laag gewicht.

Carbon heeft vele toepassingen. De eerste lagen in de lucht- en ruimtevaart, maar er bestaan nu ook toepassingen in bijvoorbeeld lichtgewicht fietsen (bijvoorbeeld worden de wielen van carbon gemaakt) en bij helmen.

Carbon was vroeger de benaming voor doorslagpapier.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki

#8

koosiqloos

  koosiqloos


 • >25 berichten
 • 46 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2005 - 16:41

ik denk steeds meer in tanks en vliegetuigen aangezien de b2 al voor 80% uit composiet bestaat en er ook composieten in de nieuwe abrams verwerkt zijn.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures