Springen naar inhoud

digitalisering identiteit


 • Log in om te kunnen reageren

#1

kc4magic

  kc4magic


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 juli 2006 - 18:52

Beste lezers,

wie kan mij helpen aan literatuur en nieuwe inzichten over de digitalisering van identiteit? Het is bekend dat er steeds meer een verschuiving plaats vind van je sociale identiteit naar een digitale identiteit. Steeds meer mensen zoeken hun sociale contacten op internet en nemen daar een bepaalde identiteit aan. In feite kunnen ze alles zijn wat ze willen worden. Verliezen we dan niet juist onze ware identiteit? Of kunnen we dan juist de identiteit aannemen van de gene die we graag willen zijn?

Ook het contact met officiele instanties wordt gedigitaliseerd. Neem bijvoorbeeld de DigID van de overheid. Is dit allemaal wel zo veilig? Is er juist meer of minder controle op het net?

Graag uw reacties

Groet

KC

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Vantazzy

  Vantazzy


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 juli 2006 - 21:38

Nou,
Er bestaan van die instanties die gebruik maken van A.I. (artificial intelligence) die aan de hand van jouw gegeven contexten antwoorden genereren die voor jou van toepassing zijn waardoor je denkt dat je het met een werkelijk mens te maken hebt maar in wezen gewoon met een hoogwaardig computerprogramma te maken hebt.

De beste die ik tot nu toe ben tegengekomen is Jabberwacky, maar die is voor het open publiek.

Aangezien de beste technologie nog geheim word gehouden tot er iets beters op de markt is verschenen, kan er best een nog betere A.I. bestaan waar wij nog geen weet van hebben... Wie weet al toegepast zoals bepaalde instanties die ons als het ware voor de gek houden...

Enige manier wat ik me kan bedenken om zo'n identity te ontmaskeren is een vraag te stellen in een zo'n lang mogelijke zin. Die bestaat uit zoveel naamwoorden waar ik denk een A.I. geen logisch antwoord op kan geven... Maar dat is enkel mijn idee erover...

Mvg,
Vantazzy
A Man's Experience Does Never Exceeds It's Expectations
Ik kom uit een tijd waar het spelletje PONG nog moest worden uitgevonden...

#3

bstard

  bstard


 • >100 berichten
 • 118 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 augustus 2006 - 14:02

Volgens mij vraagt de topic starter iets anders. Niet over kunstmatige intelligentie, maar over de representatie van een mens in de digitale wereld.

#4

Vantazzy

  Vantazzy


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 augustus 2006 - 17:16

Oh sorry, verkeerd begrepen...

Nee dan kan ik hem niet helpen aan literatuur daarover...

De mens zal altijd de mens blijven, hoe ver ook de digitalisering zich ook mag vertrekken... Als we op basis van DNA kijken wat de mens voorsteld in strengels, de taboe op clonen... Zonder een vingerafdruk, irisscan, bloedonderzoek of stemanalyse, kun je de mens niet bepaald wegschuiven in dat wereldje...

Mvg,
Vantazzy
A Man's Experience Does Never Exceeds It's Expectations
Ik kom uit een tijd waar het spelletje PONG nog moest worden uitgevonden...

#5

kc4magic

  kc4magic


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 18:29

Ja ik bedoelde inderdaad wat anders...maar in ieder geval bedankt.
Het is meer in de sociale context bedoeld. Aangezien mensen verschillende sociale identiteiten aanneemt in het dagelijleven, op het werk, thuis en bijvoorbeeld ondervrienden. Ik wil juist een onderzoek doen naar hun identieteit op internet.

KC

#6

Vantazzy

  Vantazzy


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 20:47

Hoe mensen ertoe in staat kunnen zijn een andere identiteit aan te nemen terwijl ze in werkelijkheid anders zijn?

Zou je het eens kunnen proberen bij SMS-operators, die nemen een identiteit aan op internet om andere mensen voor de gek te houden.

Dan denken ze dat ze het te maken hebben met een dame, maar blijkt in werkelijkheid gewoon een snorremans te zijn met een dikke pens die zo zijn brood op de plank probeert te verdienen...

En chatten ook... Je weet eigenlijk nooit voor zekerheid of je het nu te maken hebt met een echt geverifieerd persoon of enkel een "shell" in waar iemand zich schuilt.

En wat jij bedoelt, in het dagelijks leven, mensen die zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Denk aan "the pretender" (die tv-serie), die kerel kon iedereen worden: doktor, militair, kok, IT'er, etc...
Moet je zeker 100 procent goed in je schoenen staan, nergens voor terugdeinzen, een glansharde overtuiging hebben om diegene die je speelt dat ook bent en blijft, niet uit de boot valt.
Een soort pokerface met harnas.

Toch? Of heb ik je nog steeds niet goed begrepen?

Mvg,
Vantazzy
A Man's Experience Does Never Exceeds It's Expectations
Ik kom uit een tijd waar het spelletje PONG nog moest worden uitgevonden...

#7

Vantazzy

  Vantazzy


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 augustus 2006 - 21:00

Sommige mensen die in werkelijkheid niets voorstellen, maar kunnig genoeg zijn om zichzelf wel iets te laten voorstellen, ook al is het niet zo. Om zo toch aan contact met de buitenwereld te kunnen maken omdat het in werkelijkheid gevoeliger ligt.
Een gebochelte man vol met wratten op zijn gezicht kan ik begrijpen dat ie zich niet graag wilt mengen in de maatschappij, omdat die anders gillend wegrennen.
Die man (om als voorbeeld te nemen) kan van binnen hoogstwaardig intelligent zijn, maar dat zou nooit naar voren kunnen komen vanwege zijn schaamte. Niemand zou iets met die persoon te maken willen hebben vanwege zijn uiterlijk, dus doet ie zich voor als ware hij iemand anders is, met een normaal uiterlijk, terwijl je met behulp van de chat WEL zijn innerlijkheid leert kennen. Of juist niet...
Dat ie te slim is en niet door de maatschappij begrepen kan worden, doet ie zich dommer voor om zich toch te kunnen socialisen.

Ik zou me ook kunnen voordoen als een professor, maar dan weet ik dat ik snel genoeg uit de boot val. Ben maar een restaurator van beroep met uiteenlopende interesses. Al weet ik wel een hele hoop wetenschappelijke dingen waarover ik kan meepraten en jouw onderwerp heeft mij tot denken gebracht, in de hoop jou enigszins te "helpen"... Alleen de literatuur ontbreekt dan...

Doet me denken aan een andere topic dat hier eens werd aangeschaard: THE MATRIX... Ken je die film?
Als je hem kent dan begrijp je wat ik bedoel... Mensen liggen in "werkelijkheid" in soort cocons, onderhouden door robots en in hun gedachten is een identiteit ingeprent dat je bijvoorbeeld een succesvolle advocaat bent of een chefkok. Maar in wezen lig je gewoon te dobberen in een cocon met vloeistof en een stekker in je nek om je dat idee te geven dat je een leven hebt...

Maar ik zal maar ophouden met kwebbelen, want heb het idee dat ik je toch niet kan helpen.

Succes met je onderzoek. Waar een wil is, is een weg... Of helpt jou juist die uitspraak? ;-)

Bye bye,
Vantazzy
A Man's Experience Does Never Exceeds It's Expectations
Ik kom uit een tijd waar het spelletje PONG nog moest worden uitgevonden...

#8

kc4magic

  kc4magic


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2006 - 13:05

Haha ja je hebt inmiddels het onderwerp beter begrepen. We staan nu in de beginfas evan een nieuwe globale culturele revolutie. Internet brengt nieuwe manieren can commmuniceren met zich mee. Waar we eerst qua informatie en vermaak slecht beperkte keuzen hadden in wat, wanneer en waar we deze konden nuttigen (tv, kranten etc) hebben we nu door de interactiviteit alles zelf in de hand. Van consumenten van deze communicatiemiddelen zijn we ook producenten geworden. Als we dat willen ten minste.

Door internet kunnen we nieuwe middelen van communiceren gebruiken en ons netwerk uitbreiden met mensen met wie we normaal niet in contact zouden komen. Deze communicatie en netwerken hebben invloed op je identieteit. Je vorm als het ware je eigen identiteit. Je hebt her meer controle over omdat je zelf bepaald wie wat van je kan zien.

Het is nog allemala best vaag en breed en ik weet ook niet wat ik precies wil onderzoeken. Daarom mijn drang naar de betreffende literatuur. Maar ik vind het in ieder geval erg interessant.

Bedankt in ieder geval.

Groetjes

KC

#9

Vantazzy

  Vantazzy


 • >25 berichten
 • 35 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2006 - 15:21

Winkelen dmv internet. Supermarkt, pizza, etc... Wiettelefoon, je hebt zelfs een biertelefoon, je belt en je betaalt 1 euro per blikje bier... Komen ze zo aan je deur afleveren. Je hoeft je deur niet meer uit om je goederen in huis te krijgen in feite. Je komt niet meer onder mensen.
Afgezien je collega's op het werk dan, maar dat is zo miniem dat je dat niet echt als echt mag zien eigenlijk. Die mensen zijn net als jij, want anders deden ze dat werk niet. Je identiteit blijft dan toch een beetje verborgen.
Je kan nu muziek en films downloaden, dus je hoeft in feite al niet meer naar de discotheek of bioscoop, want je kunt alles halen van je computer. Lang leve internet!
Je gaat ook niet meer sporten of spelletjes spelen zoals mens-erger-je-niet want je hebt online gaming op internet en miljarden andere spelletjes om uit te kiezen.
Al je vermaak haal je uit je computer.
Je hoeft niet meer uit je huis als je op zoek bent naar een maatje of voor de liefde, want zo heb je online dating!

Tis allemaal te gek voor woorden... In feite word je toch omringd door eenzaamheid, ondanks al die leuke dingetjes die je kunt vinden op internet. Ik geloof echter niet dat er daarover literatuur bestaat.

Als ik jou was, zou ik een mooi onderzoek gaan plegen, een boek schrijven erover dan ben jij de eerste die daarover literatuur laat ontstaan. Iemand moet toch de eerste zijn... Wie weet spoor je anderen aan om ook iets te gaan schrijven en het onderzoek te laten verbreden.

Succes!

PS: Kon het niet laten hier nog 1 keertje op te reageren!

mvg,
Vantazzy
A Man's Experience Does Never Exceeds It's Expectations
Ik kom uit een tijd waar het spelletje PONG nog moest worden uitgevonden...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures