Springen naar inhoud

Waarom is het 's nachts donker?


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 24 oktober 2004 - 17:55

Hoe komt het eigenlijk dat 's avonds de lucht donker is, er zijn in principe genoeg sterren om de lucht snacht's witlicht te laten zijn. Ik begrijp dat die sterren verder weg staan en dat daardoor de intensiteit van het licht afneemt maar in principe wordt deze vermindering van licht intensiteit gecompenceerd door nog verder lichtende sterren die in dezelfde richting schijnen.

simpel mijn vraag is dus hoe komt het zo dat het 's nachts donker is.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bats

  bats


 • >250 berichten
 • 412 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 oktober 2004 - 18:35

Hoe komt het dat het s'nachts donker is? Het lijkt een simpele vraag met een simpel antwoord, zo van omdat s'nachts de zon niet schijnt. Maar zo simpel is het niet. Ik heb namelijk een keer een krantenartikel gelezen over dat onderwerp.
Het aantal sterren in het ons bekende heelal is eindig en het feit dat we niet verder kunnen kijken dan de "waarnemingshorizon" dus tot vlak aan de oerknal. Ook door het feit dat de lichtsnelheid eindig is. Het heelal zelf, dus als je verder zou kijken dan de waarnemingshorizon zou zich tot in het oneindige kunnen uitstrekken. Het is heel goed mogelijk dat daar ook sterren zijn, maar die zien we (nog) niet. Als er letterlijk oneindig veel sterren zouden zijn en de lichtsnelheid zou oneindig zijn, dan zouden we in welke richting we ook keken naar de hemel, telkens een steropervlak zien, dus dan zou het s'nachts niet donker zijn, maar oogverblindend verlicht, ook overdag. Als er oneindig veel sterren tegelijk te zien waren en als ook de snelheid van het licht oneindig was.
Dus waarom is het s'nachts donker? Het komt er op neer dat we niet verder kunnen kijken dan tot de waarnemingshorizon, dus alles wat daar achter (sterren e.d. of multiversum) zit zullen we nooit te zien krijgen, het aantal sterren dat we kunnen zien is eindig (ook als het er triljarden zijn), en het feit dat de lichtsnelheid eindig is. Dus stel dat er sterren zouden zijn op een afstand van 30 miljard lichtjaar, dan zien we die nu niet dat zien we pas over zo'n 12 miljard jaar.

#3

zwerfkei

  zwerfkei


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2004 - 13:58

gast heeft gelijk met zijn gedachte dat er meer sterren te zien zouden moeten zijn.
Er zijn hier een paar zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Als we naar boven kijken met het blote oog zien we alleen de sterren die qua lichtkracht (magnitude) toereikend zijn. Zwakkere sterren staan er wel maar zien we niet omdat ze overstraald worden door de lichtere sterren en niet in het minst door het licht wat we zelf produceren. Daardoor lijkt de hemel tussen de sterren zwart, terwijl hij eigenlijk niet echt zwart is.

Als we meekijken met het Hubble Ultra Deep Field project: [http://hubblesite.or...004/07/image/a]
dan kunnen we zien dat 10-20% van deze zwarte hemel gevuld is met sterrenstelsels. We zien ook dat de lichtkracht van veel sterrenstelsels zwak is. Hubble had ondanks zijn supergevoeligheid nog 11 dagen belichtingstijd nodig om deze foto te maken!
Er zijn verschillende factoren die het licht van deze sterren verzwakken.
Ten eerste Is het heelal niet vacuum, maar gevuld met stof, gas en gruis. In feite bevatten de sterren maar een klein deel van alle materie in de ruimte en worden ze versluierd door alles wat daartussen zweeft.
Dan is er ook nog de roodverschuiving. Dit is een effect dat bij ver verwijderde sterren optreed, omdat deze met hoge snelheid van ons afbewegen. Het is een verandering van de golflengte van hun licht naar rood en infrarood, waardoor ze voor ons oog minder helder worden, en roder. Dit effect is vergelijkbaar met het geluid van een passerende raceauto of motor, dat ook lager word (de golflengte rekt uit) als het van je afbeweegt.

En inderdaad, het aantal sterren is groot, maar niet oneindig. Ze zijn niet gelijkelijk verspreid door de ruimte maar samengeklonterd in stelsels en klusters, waardoor er altijd ruimte blijft om er tussendoor te kijken... naar wat?

De echo van de Big Bang? Zou die zo zwart zijn? Ik ben benieuwd..

#4

DionysuZ

  DionysuZ


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 oktober 2004 - 14:23

En sterrenstelsels met heeel veel massa of gigantische zwarte gaten zorgen er ook voor dat het licht van de sterren / sterrenstelsels erachter dusdanig afgebogen wordt dat het licht ervan ons nooit zal bereiken. Verder, hoe verder een sterrenstelsel van ons af staat, hoe groter de gravitational redshift zal zijn van het licht dat ons bereikt. Een te grote roodverschuiving zorgt ervoor dat het buiten het waarneembare spectrum komt te liggen.

En stofwolken etc. houden ook het licht erachter tegen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures