[Natuurkunde] Golven

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 609

[Natuurkunde] Golven

Beste

Ik vraag mij af wanneer de golven het meest worden afgebogen is dat in de elektronica op de lange golf of op de korte golf?

Met vriendelijke groeten

Steven

Berichten: 38

Re: [Natuurkunde] Golven

Beste Steven.

Op uw vraag is zomaar geen kort antwoord mogelijk.

De manier waarop radiogolven zich verplaatsen noemt men propagatie. De propagatie is niet enkel afhankelijk van de frequentie maar ook van de 11-jarige zonnecyclus, het seizoen, het tijdstip, de plaats op aarde en zelfs in geringe mate van de weersomstandigheden.

Best kan u even googlen op PROPAGATIE. Bekijkt u dan vooral de links van de radio-amatuers. Nogal wat links zijn in het Engels, maar dit : http://www.ham-radio.nl/radiogolven/radiogolven.htm is m.i. al een redelijke start.

Na wat lezen zal het u wellicht duidelijk worden dat de vraag anders dient gesteld te worden, nl. wat is de best geschikte frequentie op een bepaald ogenblik om een bepaalde afstand te overbruggen. Dit noem men de FOT : Frquency for Optimal Traffic. Dit alles uit de doeken doen behelst echter een redelijke cursus propagatie.

Mvg.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.269

Re: [Natuurkunde] Golven

Laten we het simpel houden. Een langere golf (lagere frequentie) gaat makkelijker om obstakels heen. Dat geldt voor alle soorten golven, water, geluid, en elektromagnetische zoals licht en radio.

Een middengolfzender zal dan ook in principe een groter bereik hebben dan een (kortere golf) FM-zender. En daarbij hebben we het dan maar even niet over weerkaatsing tegen de ionosfeer e.d., dat is een praktisch probleem (of een praktische oplossing als je het zo wil zien) bij overbrugging van nóg grotere afstanden.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer