Springen naar inhoud

afwijking van machine berekenen, mogelijk of niet?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sfire184

  sfire184


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 augustus 2006 - 12:40

Hoi medeforumers,

Een praktijkvraag waar ik al een tijdje mijn hersens op zit te breken is het volgende:

Ik wil een machine kopen. Deze machine moet nauwkeurig zijn.
De leverancier garandeerd een afwijking van plus of min 0,2
De machine is gekalibeerd met een kalibreerblok. Dit kalibreerblok heeft ook een afwijking. Laten we zeggen dat de afwijking hiervan plus of min 0,1.

Is nu met een bepaalde zekerheid de échte afwijking van de machine te berekenen, of zijn hiervoor te weinig gegevens bekend?


Aansluitend vraag twee:
Stel ik koop de machine en wil deze zelf testen. Ik koop een ontzettend nauwkeurig kalibreerblok met een afwijking van plus of min 0,05. Nu voer ik 200 metingen uit met de machine en de spreiding in mijn meetresultaten blijkt 0,22 te zijn (plus of min 0,11 dus).
Met een hoe grote zekerheid is nu te zeggen dat de totale spreiding bijvoorbeeld 0,25 is? Of 0,30? Wat is hier de formule voor?


Eeuwige dank voor degene die me kan helpen! :)

Stefan

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Morris G.

  Morris G.


 • >100 berichten
 • 122 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 augustus 2006 - 22:03

Ben niet zo'n statisticus maar volgens mij kun de de échte afwijking alleen maar proefondervindelijk bepalen. De maximale afwijking zou dan tussen ±0.3 moeten liggen: De afwijking van de machine zelf plus de afwijking van het meetgereedschap.

Mbt vraag 2
Totale spreiding ("spreidingbreedte") kun je berekenen door het verschil tussen de hoogste en laagste meetuitkomst te nemen.
Je hebt in de statistiek nog een aantal andere maatstaven zoals de 'gemiddelde absolute afwijking' (GAA) waarbij je het verschil van alle uitkomsten met het rekenkundig gemiddelde berekent en dan deelt door het aantal meetingen. Dan bereken je dus de afwijking tov de theorie. Dan heb je nog de 'variantie'. Berekening is in principe hetzelfde, enig verschil is, dat je ipv het verschil van alle uitkomsten met het rekenkundig gemiddelde kwadrateert en dan deelt door het aantal meetingen -1. Dit is meer voor steekproeven aan de orde.

Ben je op zoek naar de betrouwbaarheidsgraad (bijvoorbeeld 3sigma of 6sigma), dan moet de afwijking van de door de machine gemaakte producten gegeven zijn en zit je met de normale verdeling. Wil je weten wat de kans is op een afwijking van bijv. 0.2 is, dan werk je met binomiale verdeling en dan moet het aantal "goede" producten gegeven zijn tov het totaal aantal gemaakte producten.

Je vraag is mi te vaag geformuleerd om een concreet antwoord (t.w. berekening) te kunnen geven.
Al zijn alle deskundigen het met elkaar eens, ze hoeven nog geen gelijk te hebben. [Russel]

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures