Springen naar inhoud

spinazie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

wombat

  wombat


 • >250 berichten
 • 582 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2006 - 20:48

Jaren geleden herinner ik mij nog dat het opwarmen van een prakje spinazie kwaad kon. De nitraten zouden in nitrieten omgezet worden en je lichaam vergiftigen.

Nu hoor ik dat e.o.a. onderzoek bewezen heeft dat dat niet waar is.

Wat klopt er van de eerste bewering, dat dus de nitraten in nitrieten worden omgezet.
Het eerste wiel was echt niet rond

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 augustus 2006 - 22:18

http://www.wetenscha...?showtopic=1020
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#3

Robjee

  Robjee


 • >100 berichten
 • 209 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2006 - 22:35

Als je spinazie één tot twee keer opwarmt en tussendoor bewaart bij 4 graden leidt dit niet tot een significante stijging van de nitrietconcentratie.. bij bewaring op 20 graden vind je al na twee keer opwarmen meer nitriet (1). Ook eenmalige opwarming en bewaring bij 20 graden leidt vanaf dag twee tot nitrietvorming (2). De nitrietvorming lijkt dus vooral een gevolg te zijn van bacteriën. Het opwarmen van nitraatrijke groenten is wel mogelijk als deze na de eerste bereiding snel gekoeld wordt tot 4-7 graden. Daarna kan de groente net als andere groente maximaal twee dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer worden bewaard.
Vroeger was het koelkastbezit nog niet algemeen en was de kwaliteit van de koelkasten minder. Uit voorzorg was het advies om nitraatrijke groenten niet op te warmen toen valide. Nu is zo’n advies niet meer noodzakelijk, mits de groenten snel worden gekoeld. Uit voorzorg adviseert het voedingscentrum om geen opgewarmde nitraatrijke groenten aan kinderen jonger dan een jaar te geven.

1) RIKILT.onderzoek naar de verandering van de gehalten aan nitraat en nitriet bij spinazie, na herhaalde toebereiding en bereiding bij 4 graden en 20 graden. Rapport nummer 86.21, 1986
2) Simon C et al. Über den gehalt an Nitrat, Nitrit und Eisen von Spinat und anderen Gemüsearten and die damit verbunde Gefahr einer Methämoglobinämie für Säuglinge. Arch Kinderheilk 1966:175/1:42-54

Bron:
VoedingNu, jaargang 7, januari 2005, nr1


Vanuit hygiënisch oogpunt tegenstrijdig omdat de temperatuur in de koelkast dan (als er warme producten in de koelkast worden geplaatst) waarschijnlijk boven de aanbevolen maximaal temperatuur van 7 graden komt. Boven deze temperatuur is het vanuit microbiologisch oogpunt gevaarlijk, ook voor andere producten in de koelkast. Of is dit voor de hedendaagse koelkast geen probleem meer?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures