Springen naar inhoud

Gevoelszenuwen, axonen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Troy

  Troy


 • >100 berichten
 • 206 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 september 2006 - 11:47

Bij biologie op de middelbare school werd het eenvoudig uitgelegd:
- een axon leidt alleen prikkels van het cellichaam áf en kan gemyeliniseerd zijn
- een dendriet leidt alleen prikkels naar het cellichaam tóe en is slechts in zeer weinig gevallen gemyeliniseerd
Dus:
- sensorische zenuwcellen hebben lange dendrieten en korte axonen
- motorische zenuwcellen hebben korte dendrieten en lange axonen

Echter, in mijn medische literatuur kom ik steeds tegen
- dat sensorische vezels axonen zijn die hun cellichamen in het ruggenmerg hebben
- dat de zgn. sensorische A-vezels gemyeliniseerd zijn.

Dit gaat lijnrecht tegen mijn oude biologielessen in, die immers zeggen dat een zenuwvezel die prikkels naar het cellichaam tóe geleidt, een dendriet is. Die bovendien niet gemyeliniseerd is.

Hoe zit het nu echt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Da_ve

  Da_ve


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 september 2006 - 12:22

De medische literatuur heeft het juist.

#3

Troy

  Troy


 • >100 berichten
 • 206 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 september 2006 - 14:33

De medische literatuur heeft het juist.

Hoe kunnen axonen dan prikkels naar de cellichamen toe vervoeren? Functionele Histologie (Junqueira et al.) vermeldt dat de richting van impulsen in axonen altijd van cellichaam naar uitloper is, en niet andersom.

#4

Kaph

  Kaph


 • >100 berichten
 • 116 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2006 - 19:37

Zoals te verwachten valt heeft de medische literatuur het hier bij het rechte eind.

Laten we het zintuig 'tast' even nemen om twee belangrijke punten te illustreren die de redenen van het gelijk hopelijk duidelijk maken.

1 De sensorische neuronen voor tast hebben een morfologie die wordt omschreven als pseudo-unipolair. Dit betekent dat zo'n neuron maar 1 vertakking lijkt te hebben (een axon), maar het zijn in feite 2 aparte delen axon: Een centraal en een perifeer deel. Merk dus op dat deze neuronen geen dendrieten hebben, alleen 2 stukken axon die 2 verschillende richtingen opgaan.

Het centrale deel axon werkt zoals je oude biologieboek zegt: Het geleidt actie potentialen van de soma af en maakt een synaps danwel in het ruggenmerg, danwel in de hersenstam (waar de synaps plaatsvindt hangt af van het type tastinformatie dat wordt doorgegeven).

Het perifere deel axon is echter een ander verhaal. Dit deel gaat niet de richting van het ruggenmerg op, maar gaat richting huid, waar het contact maakt met de receptoren daar. Wanneer deze receptoren tastinformatie opvangen, verandert de potentiaal in het eindpuntje van dit stuk axon wat tot een AP leidt die naar het cellichaam toe gaat.

2 Je vraag was vervolgens hoe dit laatste mogelijk is. Om dat te begrijpen moet je even stilstaan bij de vraag: "Waarom gaat een actie potentiaal (AP) eigenlijk normaliter van de soma af?".

Zoals je weet berust de AP voor een groot deel op voltage-gevoelige natriumkanalen in het celmembraan. Dit soort kanalen zijn zodanig talrijk bij de axon hillock in de soma, dat er hier met een relatief kleine potentiaalverandering al een AP kan ontstaan. De drempel voor het opstarten van een AP is op dit punt lager dan op welk ander punt dan ook in het axon. Zo'n opgestart AP duikt vervolgens verder het axon in (het kan ook achterwaarts de dendrieten in gaan trouwens) waar de AP ofwel voortdurend wordt geregenereerd (geen myeline) of met intervallen (wel myeline). Deze regeneratie wordt mogelijk gemaakt door actieve natriumkanalen. Simpel gezegd kun je een actie potentiaal dus overal in het axon starten, mits er op dat punt voldoende natriumkanalen in het membraan zitten. Je kunt een AP dus ook in het uiterste puntje van het axon starten. Wat er dan zal gebeuren is dat de AP de enige kant op zal gaan die openligt: De kant met de actieve natriumgevoelige kanalen in het membraan, richting soma.

#5

Troy

  Troy


 • >100 berichten
 • 206 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 september 2006 - 10:55

Dat verklaart het helemaal! Mijn misvatting was dat AP's maar in 1 richting door een axon konden gaan, maar dat is dus niet zo. Bedankt voor het erg duidelijke antwoord. [rr]

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures