Springen naar inhoud

De wereld staat op z地 kop


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 23 september 2003 - 00:19

De wereld staat op z地 kop. Wel is over nagedacht?
Over die stelling zit ik nog wel eens te peinzen

Feiten.
De wereld wordt op z地 kop geprojecteerd op ons netvlies. (Camera Obscura effect). De hersenen van ons corrigeren dat weer.
Het is wetenschappenlijk aangetoond bij proefpersonen wanneer zij een bril dragen waardoor de wereld op z地 kop te zien is, de hersenen na een aantal dagen in staat zijn het beeld weer te corrigeren naar weer een rechtopstaande wereld.
Opmerkelijk bij dit experiment is dat als de proefpersonen de bril weer afdoen zij de wereld weer op z地 kop ervaren. Na een aantal dagen corrigeren de hersenen het beeld weer zoals wij de wereld weer gewoon waarnemen.

Stellingen
De nu volgende stellingen blijf ik toch wel erg interessant vinden.

1. Een pasgeboren baby die voor het eerst het levenslicht ziet ervaart de wereld op z地 kop. Na een aantal dagen hebben de hersenen van de pasgeborene het omgekeerde beeld gecorrigeerd. (Dat zou dan ook gelden voor volwassenen die blind zijn en later door bijvoorbeeld een operatie voor het eerst levenslicht zien)
1.a Een pasgeboren baby die direct na de geboorte speciale bril zou krijgen (waarmee de wereld op z地 kop wordt geprojecteerd) zal levenslang de bril op moeten houden om een rechtopstaande wereld te blijven beleven.

2. Wanneer wij voor het eerst het levenslicht zien. Dan zien we alleen een vlekkenpatroon. We kunnen het nog niet goed interpreteren en er een betekenis aangeven. Zodra wij dat eenmaal hebben gedaan weten we waar wij naar kijken en vergeten we dat nooit meer. Wij interpreteren de wereld als rechtop. Dus rechtop hoeft niet rechtop te zijn.

De vraag is nu - wat is werkelijkheid?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Miels

  Miels


 • >5k berichten
 • 14723 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 23 september 2003 - 00:47

De vraag is nu - wat is werkelijkheid?

Misschien een beetje een dooddoener, maar: Wat doet dat ertoe? Dergelijke vragen draaien mijns inziens enkel om afspraken. Als je de wereld van iemand omdraait duurt het even voordat is geaccepteerd dat ook de begrippen zijn omgedraaid.

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


#3


 • Gast

Geplaatst op 23 september 2003 - 01:24

Jammer Miels, zo'n nuchtere reactie. Het aansporen van een nieuwe zienswijze of andere kijk op de wereld kon je weleens tot verassende nieuwe ontdekkingen komen.

#4


 • Gast

Geplaatst op 18 oktober 2004 - 16:05

weet er iemand of er een bril bestaat die de wereld eigenlijk op zijn kop zet??????
die dus de werking van de hersenen neutraliseert

#5

Bio

  Bio


 • >100 berichten
 • 159 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2004 - 16:11

Wat die baby betreft; in het begin zien ze nog nauwelijks iets, dus dat zal sowieso niet opgaan.

Ik vind het op zich wel een interessant idee. Komt dat corrigeren niet gewoon door alle andere signalen die je binnenkrijgt (zoals het signaal 'ik voel de bodem onder me')?

Maar misschien is dit topic meer iets voor in algemeen, zodat onze filosofie-forummers mee kunnen denken? :shock:

#6

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 oktober 2004 - 16:12

weet er iemand of er een bril bestaat die de wereld eigenlijk op zijn kop zet??????

Blijkbaar:

Het is wetenschappenlijk aangetoond bij proefpersonen wanneer zij een bril dragen waardoor de wereld op z地 kop te zien is, de hersenen na een aantal dagen in staat zijn het beeld weer te corrigeren naar weer een rechtopstaande wereld.

Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#7

Red BoriZ

  Red BoriZ


 • >100 berichten
 • 215 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2004 - 17:26

Je kan het leuk vinden te weten, maar de wereld is rond en we weten niet wat het universum is dus wat kun je dan nog boven of onder noemen.

Maar met natuurkunde leerde ik dat in je ogen een bolle lens zit en een bolle lens draait de dingen om. Ik hoop dat dat een hoop voor je verklaard. Als ik er een plaatje van vind post ik hem.
"Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away."

- Philip K. Dick

#8

Syd

  Syd


 • >1k berichten
 • 1107 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 oktober 2004 - 17:13

Ik dacht hier vroeger toen ik nog klein en onschuldig was ook over na: ik kwam tot de conclusie dat wij met z'n allen op z'n kop liepen. Toen dacht ik dat je loopt met je benen, en dat we dus allemaal op ons hoofd vielen. Toen kwam ik op de gedachte dat als wij alles op z'n kop zien, ook de vloer boven zien ipv beneden. Dat betekent dat je niet kunt zeggen of we andersom lopen, want dat bepaal je altijd aan de hand van iets anders (soort van relativiteit, je bepaald iets gerelateerd aan iets anders).

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures