Springen naar inhoud

hoeveel kcal eet ik?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Magda

  Magda


 • >25 berichten
 • 45 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 september 2006 - 20:33

Hallo,

Ik hoef me (gelukkig) nooit met dieten bezig te houden en weet dus ook weinig van kcal enz. af. Vanwege de gezondheidssituatie van mijn man eten we gezond in de zin van magere producten, weinig snoep, vis/kip/rundvlees en weinig varkensvlees, alles in vloeibare vetten bakken enz.

Ik zou graag willen weten of ik voldoende eet en hoeveel kcal dit dan is. Een dieet is iets van 1200-1400 kcal of heb ik dit verkeerd? Ik zal dus duidelijk meer moeten eten. Maar wat is normaal voor mij en hoeveel eet ik eigenlijk? Waarom wil ik dit weten? Ik ben de laatste tijd namelijk afgevallen (gelukkig lijkt het nu te stabiliseren). Er is wel een verklaring voor: ik ben de laatste tijd gestopt met het eten van producten waar suikers inzitten, inclusief fruit. Ik heb dit gedaan omdat ik altijd erg veel last had van schommelende suikerspiegels. 's middags,meestal een uur na het eten van een stuk fruit kreeg ik echt trillingen en hongergevoel en dit was alleen op te lossen door bijvoorbeeld een kitkat of mars te eten. Echter, een uur later weer precies hetzelfde. En dit is niet een echt lekker gevoel...
Sinds ik gestopt ben met het eten van suikerhoudende producten, incl. fruit heb ik dit niet meer. Ik eet nu als compensatie meer rauwkost. Maar..... afvallen deed ik wel.
Mijn gewicht was 69 kg (1.81 lang) en is nu (na 3 weken dit voedingspatroon volgen) 64.5.

Kan iemand mij zeggen hoeveel kcal ik binnen moet krijgen en hoeveel ik binnenkrijg en of ik nog essentiele voedingsstoffen mis?

vandaag gegeten:

ontbijt: beker karnemelk + boterham pindakaas
tussendoor: 2 bekers kamille thee + 2 plakken ontbijtkoek
lunch: beker karnemelk + 6 boterhammen: 2 pindakaas, 2 magere ham, 2 gebraden gehakt, allen dun met becel light
tussendoor: glas water, kop kamille thee, tomaat, halve paprika, 1/3 komkommer, winterpeentje
avondeten: zelfgemaakte zilvervliesrijst/nasi maaltijd met veel verse groenten (kool, paprika, prei, champignons) kip, kruiden, zelfgemaakte pindasaus, ketjap.
's avonds: 1 kop kamillethee, 2 glas water

Misschien ben ik ook al geholpen bij een website waar je online kan intypen wat je gegeten hebt (of kan aanvinken ofzo) waar dan uitrolt hoeveel je gegeten hebt.
Ik heb al zitten googlelen, maar kon het niet echt vinden.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 september 2006 - 22:07

Is een bezoek aan een diŽtist (evt via huisarts) niet een veel verstandiger oplossing dan een forum of wat voor site dan ook? Niemand kan hier toch jouw gezondheidstoestand beoordelen via een schermpje? [rr]
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

TD

  TD


 • >5k berichten
 • 24137 berichten
 • VIP

Geplaatst op 13 september 2006 - 22:10

Om Jan aan te vullen: je mag hier gerust hulp zoeken om de calorieŽn op te tellen, tips te vragen en/of delen enz, maar vragen naar ("professioneel") advies is niet toegelaten.
Zoals je ook kan lezen in de bijsluiter kan je daar beter een specialist voor opzoeken.
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

#4

Magda

  Magda


 • >25 berichten
 • 45 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 september 2006 - 09:16

Om Jan aan te vullen: je mag hier gerust hulp zoeken om de calorieŽn op te tellen, tips te vragen en/of delen enz, maar vragen naar ("professioneel") advies is niet toegelaten.  
Zoals je ook kan lezen in de bijsluiter kan je daar beter een specialist voor opzoeken.


Ik weet dat ik geen persoonlijke problemen mag behandelen hier. Maar ik zie het helemaal niet als probleem. Ik ben gewoon benieuwd naar hoeveel calorieen ik eet op een dag. Ik voel me er kiplekker bij (het bevalt me echt veel beter zonder suikerhoudende producten en fruit) en mijn gewicht is gestabiliseerd (gelukkig). Hoeveel heeft een vrouw van mijn lengte en leeftijd (36) nodig en hoeveel eet ik zo ongeveer.
En als dus de vraag over of ik wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijg te veel een profestioneel advies is, dan hoeft die niet beantwoord te worden

Oja, toetje vergeten: bakje magere yoghurt met ongezoete muesli.

#5

Robjee

  Robjee


 • >100 berichten
 • 209 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 september 2006 - 13:14

Een dietist is inderdaad de specials die je daarmee verder zou kunnen helpen.
Ongewenst gewichtsverlies kan daarbij een teken zijn van ondervoeding.
1200 kcal wordt over het algemeen als minimum gezien om met een normale gezonde voeding alle noodzakelijk voedingsstoffen binnen te krijgen.
Dit wordt nog een bemoeilijkt door geen fruit te eten.

Voor thuis kan de energiebehoefte berekend worden met de Harris-Benedict-formule:
http://www.nutricia....ject.asp?id=867

Voor het berekenen van je energie-inname is dit een goed hulpmiddel:
http://www.inobe.nl/...e=products&id=5
Of beter en makkelijker de Eetmeter van het Voedingscentrum voor Ä10,-
Beihttp://www.voedingscentrum.nl/NR/exeres/B5C2A834-4A14-4522-A927-C6734853FEAF.htm

Beide geven echter een benadering van de werkelijkheid en er moet rekening worden gehouden met een foutmarge.

#6

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 september 2006 - 23:04

Ik heb oppervlakkig gekeken naar wat jullie eten. Dat lijkt wel ok te zijn qua samenstelling en hoeveelheid kcal.
Als je precies wilt weten hoeveel kcal je binnenkrijgt dan is dat gewoon een kwestie van steeds tellen. Schat in hoe veel gram je van alles neem en reken het uit hoeveel kcal dat is. Op de meeste producten staat tegenwoordig gelukkig hoeveel kcal er in zit. Staat het er niet op, dan kan je het wel opzoeken, bijvoorbeel op www.calorietabel.nl.

Hoeveel je nodig hebt? Daar zijn formules voor maar er zijn toch wel verschillen tussen personen, vooral afhankelijk van hoe actief je bent maar ook afhankelijk van het gewicht, de lengte en de genen. Niemand kan zeggen hoeveel je precies verbruikt.
De gemiddelde vrouw heeft 1800 kcal nodig, de gemiddelde man 2800 kcal.
Als je groter bent en zwaarder weegt dan verbruik je meer energie maar het belangrijkste is jouw activiteitsniveau welk afhangt van jouw werk, hobbies en gewoontes. Je zal dit zelf wel kunnen invullen zeker?
Als je zeer actief bent dan kan je al snel 25-50% extra energie verbruiken wat dus echt wel de moeite loont voor wie te dik is.

Zolang jullie een goed gewicht hebben raad ik vooral aan om zo verder te gaan en je er niet druk om te maken.

Ofdat je voedingsstoffen mist?
Ik weet niet hoe jouw verhoudingen liggen en in hoeverre je varieert. Wat je hier opschrijft klinkt behoorlijk goed.
Bij het ontbijt het liefst wat donkerder brook (koolhydraten, vezels en mineralen) en wat melkproducten (kaas, melk, yoghurt, ei). Het viel me op dat jullie geen kaas eten. Misschien eens een boterham of 2 met kaas ipv vlees en pindakaas? Je drinkt wel weer karnemelk, dus dat zal niet echt een probleem zijn.

Bij het avondeten donkere rijst, aardappelen of deegwaren (neem daar rustig wat meer van) en vooral variŽren met groenten. Zie verder dat je zo'n 100 gram vlees/vis/kip/soja/quorn eet.
Kip en vis zijn gezonder dan de meeste soorten vlees.
Als je groenten en vlees bakt, neem dan olijfolie of zonnebloemolie, bevat betere vetten dan de ouderwetse bakboter.


Jouw gewicht is prima. Je hebt een BMI van 21 en je moet theoretisch een BMI van tussen de 18 en de 25 hebben.
Je bent zeker afgevallen sinds het nieuwe dieet?
Als het nu gestabiliseerd is dan is dat prima want jouw gewicht is gezond. Je at eerst gewoon wat calorierijker dan nu.

Over die schommelend glucosespiegel. Suikers worden snel opgenomen waardoor je meer schommelingen kan hebben. Als jouw spijsverteringsstelsel zo'n suikerbombardement krijgt dan reageert het daarop door insuline vrij te stellen en zo die glucosespiegel weer te doen dalen, aldus die schommelingen.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(
We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

#7

Magda

  Magda


 • >25 berichten
 • 45 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 september 2006 - 12:38

Bedankt voor het antwoord. Ik ben inderdaad afgevallen nadat ik suikers ben gaan laten staan. Veel mensen zien het wel aan me.
Ik vind het zelf ongelofelijk dat ik daar zo'n 4.5 kg van afgevallen ben. Het enige wat ik niet eet is fruit 'smiddags, soms een koekje en 's middags at ik dan vaak nog een mars ofzo. Gebak eet ik eigenlijk nooit, ik hou er gewoon niet zo van. Daarom zie ik het ook niet als een 'dieet'; ik was al niet echt een zoetekauw en thuis koken/eten we al mager en gezond voor mijn man. Enfin, ik heb op de caloriemeter gekeken en ik eet dus redelijk wat een vrouw zou moeten nuttigen. Mogelijk kan ik wat meer eten (maar niet dat ik daar echt trek in heb... moet me daar echt toe zetten) omdat ik vrij veel fiets en een actieve baan heb.

Verder houden we ons thuis al redelijk aan de adviezen qua voeding: geen andere rijst dan zilvervliesrijst te vinden hier in huis, alleen volkoren brood (zelf gebakken met honing ipv suiker), geen harde vetsoorten enz enz.
Kaas hou ik zelf niet zo erg van, al gaat er genoeg over de pasta of op de zelfgemaakte pizza of op een tosti-tje.

Over de insuline; ik had zelf ook inderdaad bedacht dat mijn lichaam gewoon erg snel en extreem reageert op een suiker-boost. Die alvleesklier doet het nog best [rr]

#8

Elke

  Elke


 • >250 berichten
 • 402 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 september 2006 - 19:50

Om te tellen hoeveel calorieŽn je per dag eet zou je hier eens kunnen kijken:
http://www.caloriech...ripts/index.php
Hier kun je invullen wat je de hele dag gegeten hebt en hij rekent zo voor je uit hoeveel calorieŽn je binnen hebt gekregen. Dit is via het Voedingscentrum, dus volgens mij wel betrouwbaar.
Destiny is but a word created by man to accept reality

#9

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 september 2006 - 22:55

Om te tellen hoeveel calorieŽn je per dag eet zou je hier eens kunnen kijken:
http://www.caloriech...ripts/index.php
Hier kun je invullen wat je de hele dag gegeten hebt en hij rekent zo voor je uit hoeveel calorieŽn je binnen hebt gekregen. Dit is via het Voedingscentrum, dus volgens mij wel betrouwbaar.

De beste manier is natuurlijk door op de verpakking te kijken en het aantal gram te bepalen met een weegschaal of door te tellen (zo veel speculaasjes = 500 gram, dus ťťn speculaasje is zo veel gram). Dit is natuurlijk wel enorm veel werk maar als je dit een paar keer hebt gedaan dan heb je een vrij nauwkeurig beeld.

Je kan er ook voor opteren om gewoon trial en error te doen. Kom je aan of val je niet meer af (als je te zwaar weegt) dan eet je te veel en haal je nog iets van suiker of vet er van af.

#10

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 04 maart 2008 - 07:52

... hoeveel kcal ...

Je bedoelt toch zeker kJ/etmaal? (De calorie is onwettig)

Veranderd door thermo1945, 04 maart 2008 - 07:53


#11

Iceman1987

  Iceman1987


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2008 - 21:56

Volgens mij heb je onbewust de Atkins Dieet gevolgd. Dat is een dieet waarbij je weinig koolhydraten (suikers zijn koolhydraten) inneemt. Hierdoor blijft je insuline spiegel laag. Het gevolg van een lage insuline spiegel is dat vetcellen geen vetten kunnen opnemen om op te slaan. Immers vet cellen zijn insuline afhankelijk. Dat in tegenstelling tot spiercellen. Dit zou wellicht verklaren waarom afgevallen bent.

De Atkins dieet wordt gezien als een van de meest succesvolle diŽten.
Nil desperandum Deo duce- Wanhoopt niet want God leidt

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures