Springen naar inhoud

[Archeologie] Wat is er gebeurd met de Neaderthaler?


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 02 februari 2003 - 19:50

De Neaderthaler is zo'n 30.000 jaar v. Chr. verdwenen of verdrongen door de Homo Sapien. Er gaan verschillende theorieen rond over de verdwijning van de Neaderthaler.

- De Neaderthaler was niet slim genoeg.
- De Homo Sapien heeft de Neaderthaler laten uitsterven.
- De Neaderthaler had geen zelf-bewust-zijn.

Wat denken jullie?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Miels

  Miels


 • >5k berichten
 • 14796 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 02 februari 2003 - 23:01

Hmm, klinkt interessant...

Zou je die drie theorieen wat toe kunnen lichten? Zelf ben ik niet zo thuis in de materie, en als je vraagt "wat denken jullie" kan ik wel semi-random bijvoorbeeld 1 van die 3 eruit pikken, maar ja, daar schieten we ook weinig mee op.

Ben wel benieuwd naar argumenten voor de betreffende theorieen en wat de meningen zijn van voor- en tegenstanders (liefst die deskundig zijn op dat gebied :shock:)

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


#3

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2003 - 23:17

vraagje waar komt de neanderthaler in feite vandaan? Specialisatie uit Australopithecus, H. habilis , H. erectus, of H. sapiens zelf?

Dommer lijkt mij niet echt de reden, zijn hersen volume was even groot/groter dan het onze. Wat weer op zijn eigen niets zou kunnen zeggen.
Uitsterven door wat?
Wat had zelf bewust zijn er mee te maken, dat heeft mijn kat ook niet en die leeft ook nog, net zoals een hele hoop planten en dieren.
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#4

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2003 - 12:59

ik heb er nog eentje
Wat zou je ervan zeggen dat H. sapiens en de Neanderthaler elkaar wel lekker vonden en hybridiseerden?
Gevolg er blijft enkel een hybride over H sapiens sapiens?
:shock:
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#5


 • Gast

Geplaatst op 04 februari 2003 - 22:46

ik heb er nog eentje
Wat zou je ervan zeggen dat H. sapiens en de Neanderthaler elkaar wel lekker vonden en hybridiseerden?
Gevolg er blijft enkel een hybride over H sapiens sapiens?
;)


Deze theorie behoort niet tot de mogelijkheden omdat het een heel andere soort mens was. Je kan ook bijvoorbeeld geen kat met een hond kruizen. :shock:

Ik zal even de theorieen van mijn 1ste post opzoeken en ze verder toelichten. :?:

#6

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2003 - 22:54

:shock:
Ben je dat zeker? Dat was nochthans ook een van de theorieŽn die ik gehoort had, wat was er dan zo heel anders?
Zou kunnen tis niet omdat een prof ooit iets zei dat dat klopt.
Ben benieuwd naar de theorieŽn
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#7

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2003 - 23:31

In Portugal is een kinderskelet gevonden dat een mening (kruising) blijkt van Neanderthaler en Homo sapiens. De twee soorten blijken dus toch nauw contact met elkaar gehad te hebben en misschien minder verschillend van elkaar geweest te zijn dan op grond van mtDNA werd verwacht. NRC/Handelsblad 15/5. (mtDNA is mithochondiraal DNA en wordt van moeder op kind doorgegeven heeft papa niets mee te maken(fluctueert dus minder))
http://www.bio.uva.n...n19/wn19.htm#a4
[moderator] oorspronkelijk bericht uit NRC Handelsblad is niet meer te vinden

Pas vrij laat is de Homo sapiens sapiens gaan domineren over de neanderthaler omdat deze laatsten goed aangepast waren aan hun omgeving namelijk: Europa. Het waren kleine mensen (aanpassing aan de koude) met kromme botten en bijgevolg ook meer spieren, zelfs tot 30% meer dan de moderne mens. Ook had hij een vooruitstekende neus wat ook weer een goede aanpassing vormde voor het opwarmen van de koude lucht. Opvallend was dat hij een groter hersenvolume had dan de Homo sapiens sapiens, 1560cm3 t.o.v. 1400cm3. Deze (te) goede aanpassingen zijn ook de ondergang van de soort geworden, het is een vorm van overspecialisatie. Doordat hij zo goed aangepast was aan het milieu was het niet echt nodig om andere zaken, zoals sociale vaardigheden, te ontwikkelen. De minder aangepaste Homo sapiens sapiens daarentegen was genoodzaakt om wel sociale en culturele vaardigheden te ontwikkelen als hij wilde overleven. Hierdoor kon de moderne mens de neanderthaler verdrijven van de beste jacht- en leefgebieden. Zodoende kunnen we stellen dat de moderne mens de neanderthaler heeft laten uitsterven. Dit was de eerste soort die uitgestorven is door toedoen van de moderne mens, maar het zou niet bij die ene soort blijven...

(gevonden op biologie site Koninklijke Universiteit Leuven)
http://www.bios.stud...olutiemens.html
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#8


 • Gast

Geplaatst op 03 juli 2003 - 17:51

De Neanderthaler was een gewoon mens net zoals wij.
Hij is dan ook niet uitgestorven maar opgegaan in andere volkeren.
Of hij is wellicht wel uitgestorven indien hij als voorhoede van een grote migratie naar Europa was getrokken en daar is uitgestorven.

#9

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 03 juli 2003 - 18:11

Het feit dat de neanderthaler over gespecialiseerd was zou er op kunnen duiden dat deze mensen niet in groepen leefde maar meer als individu.

Je kan het mischien vergelijken met een kat en een hond. Katten leven vaak alleen, honden vaak in groepen, roedels.

Als de neanderthalers meer als individu rond trokken heeft dat als gevolg dat ze veel meer moesten opletten voor gevaar, vandaar de grotere inhoud van hun hersenen. Dit wil niet zeggen dat ze slimmer waren.

Het maakt ze ook zeer gevoelig voor klimaat veranderingen, als er niets als een organisatie plaats kon vinden, kan een achteruitgang van voedsel moeilijk opgevangen worden.

Het is volgens mij ook bewezen dat neanderthalers niet zo'n kei waren in talen, anders gezegt, hun tong was te groot voor hun mond om er klanken uit te halen die wij vaak gebruiken. Dat wijst er ook op dat ze vaak alleen waren, en dus niet hoefde te praten.

#10


 • Gast

Geplaatst op 14 april 2004 - 11:36

Ik denk dat de neanderthaler op een andere manier slim was dan de homo sapiens. De homo sapiens had het vermogen om abstract te denken en daardoor conclusies te trekken uit gebeurtenissen. De neanderthaler had dit vermogen in maar beperkte mate, maar putte uit de kennis van zijn voorvaderen. Deze kennis werd overgedragen op elke volgende generatie. Hierdoor hadden zij zo'n groot hersenvolume: alle herinneringen moesten erin worden opgeslagen. Dit wijst op een star levenspatroon, waarin niet kan worden ingespeeld op (klimatologische) veranderingen. En daardoor zijn ze dan weer uitgestorven.

Klinkt goed he?

#11

Dorus

  Dorus


 • >250 berichten
 • 299 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 15 april 2004 - 11:47

In Quarks & Co een populair wetenschappelijke uitzending op WDR, stelde men dat de Neanderthaler het 70.000 jaar lang heeft uitgehouden, terwijl de homo sapiens sapiens nog maar tot de helft is genomen.
Verder ging men ervan uit de NT zich vermengd heeft met de HSS, zonder dat daarvoor harde bewijzen bestaan.
(Hoewel! Minister Vande Lanotte?:wink: :wink: :wink:)
"God is een door de mens gemaakt wezen, waarop de mens omwille van eigen geluk en genotsverhoging zijn menselijke idealen, noden en wensen projecteert."

- L. Feuerbach

#12


 • Gast

Geplaatst op 23 juni 2004 - 10:33

Het laatste wat ik hierover heb gehoord is dat de uit Afrika afkomstige Cro-Magnum mens de neanderthalers heeft verdreven uit Europa, zonder daarbij hun genen te vermengen met de neanderthalers. De cro-magnum mens zou de eerste soort geweest zijn die op het idee kwam om vlees te gaan eten om vervolgens grotere en betere hersens te onwikkelen om vervolgens weer naar Europa te trekken om te kijken of daar nog wat te doen was (neanderthalers uitmoorden ofzo :shock: ). Maar nogmaals, tot zover ik het heb gehoord en gelezen is heeft er geen geslachtsgemeenschap (of in ieder geval geen voortplanting) plaatsgevonden tussen de twee soorten.

-$tijn

#13

Knownothing

  Knownothing


 • >250 berichten
 • 742 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2004 - 13:14

De Cro-magnum mens: hij ontdekte het vuur, het wiel, de landbouw en de frisco....

#14

Jared

  Jared


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juli 2004 - 18:56

Hallo allemaal

Bij deze wil ik graag een tweetal boeken introduceren die in Oktober 2004 in herdruk zullen verschijnen in de boekhandel. Ik gebruik het voor mijn eigen onderzoek en ik kan het iedereen aanraden.

Het gaat om de boeken van Sir Laurence Gardner met de respectievelijke
titels "Erfopvolgers van de graal"en Oorsprong van de graalkoningen".
(Uitgeverij Tirion)

Achterzijde van een van de boeken:

Het Oude Testament heeft lange tijd als enige historische bron voor de
oorsprong van de mensheid gegolden, maar vrij onlangs is gebleken dat de Soemerische teksten veel ouder moeten zijn dan de eerste IsraŽlitische notities voor het boek Genesis. Zowel in Genisis als in oudere geschriften wordt gesproken over de Nephilim of Annunaki, "zij die neerdaalden".

Wie waren deze Nephilim? Alles wijst erop dat zij van een andere planeet
afkomstig waren en dat de gebeurtenissen in de Hof van Eden niets anders waren dan een conflict binnen de Nephilim, waarbij Adams eerste vrouw Lilith, de slang en oermoeder van het Sangrťal, een probleem vormde dat door de redacteuren van de bijbel goeddeels is weggemoffeld.

Een overtuigend overzicht van de afstamming van de eerste mensen.

#15

keesb

  keesb


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 augustus 2004 - 13:18

Niets heeft er op gewezen dat de Neanderthaler solitair leefde, eerder dat ze in gropen leefden. De groepen, zo wordt aangenomen, waren echter niet bijster groot. Daar staat tegenover dat het nomaden waren en door contact met andere groepen toch nieuw bloed ontstond.
Wellicht juist het feit dat de Neanderthalers in kleine groepen leefden, heeft ze kwetsbaar gemaakt. Cro-Magnons daarentegen hadden snel door dat je in grotere groepen efficienter kon leven. Maar ook deze wisten niet te overleven.
Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat hersenvolume (op zich zelf) geen criterium is om als soort "slim" te zijn. Voorbeelden te over in de natuur die het bewijzen. Van belang is het gebruik van de hersencapaciteit die benut wordt. Varkens bijv. hebben een iets groter lichaamsvolume, doch een bescheiden hersenvolume, toch zijn het slimme beesten!

In het Midden-Oosten zijn overigens grotten aangetroffen waar bleek dat beide soorten naast elkaar hebben geleefd. Grottekeningen en aardewerk welke gevonden werd, werden op en over elkaar heen aangetroffen. Er is geen enkele indicatie dat dit elders in de wereld anders was.
Interactie in de vorm van kruisingen zijn echter nergens teruggevonden en worden vooralsnog uitgesloten geacht.

En Jared heeft misschien nog wel gelijk ook, anders was die belangrijke "Missing Link" allang gevonden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures