Springen naar inhoud

hoofdkleuren en RGB-waarden?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

king nero

  king nero


 • >1k berichten
 • 1036 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2004 - 16:09

de drie hoofdkleuren zijn geel, blauw en rood, nietwaar?
waarom worden computerkleuren meestal in RGB(red, green, blue)-waarden uitgedrukt?

en ik zei "meestal", om "altijd" of "steeds" te vermijden, maar kan er mij iemand een tegenvoorbeeld wijzen? waar dus (in programmeertaal) een kleur 'gemaakt' wordt door te verwijzen naar zijn resp. geel, blauw en rood waarden?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rogier

  Rogier


 • >5k berichten
 • 5679 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 november 2004 - 16:35

Rood, geel en blauw is fout. Dat moet zijn: Magenta, geel en cyaan.

Dit is een subtractief model, dat wil zeggen dat je van wit uitgaat en kleurcomponenten toevoegt om donkerdere tinten te krijgen. Bijvoorbeeld geel en cyaan is groen, magenta en geel is rood, en magenta+geel+cyaan is zwart.

Bij rood, groen en blauw hebben we het over een additief model, dan is de basiskleur zwart en voeg je juist kleurcomponenten toe om lichtere tinten te krijgen. Bijvoorbeeld rood+groen is geel, en rood+blauw is magenta. En alledrie samen wordt wit.

Welk model van toepassing is hangt af van je weergave-apparaat of context. Een monitor werkt met licht, dat is additief (hoe meer licht, hoe lichter de kleur). Inkt of verf op een papier is daarentegen subtractief, hoe meer inkt/verf hoe donkerder.

Omdat een computer meestal staat aangesloten op een monitor is het gebruikelijk om computer graphics op te slaan in RGB waarden. Als je echter gaat printen wordt het plaatje eerst omgezet naar CMY (cyan-magenta-yellow). Of eigenlijk CMYK, die extra K staat voor "Black", ze gebruiken behalve de 3 primaire subtractieve kleuren ook zwart om donkere tinten beter en minder-inkt-verspillend te kunnen mengen.

Ik verwacht overigens dat electronisch papier of "e-ink" een enorme opmars zal maken, waarbij lichtgevende monitors worden vervangen door een soort dynamisch papier (net als die animerende kranten in Minority Report zeg maar) omdat dat veel rustiger is voor je ogen. In dat geval worden monitors ook subtractief, ze reflecteren dan immers licht uit de omgeving i.p.v. zelf licht uit te zenden, dus CMY(K) zal dan wel in verloop van tijd wel veel gangbaarder worden dan RGB.
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

#3


 • Gast

Geplaatst op 17 november 2004 - 21:43

Je kunt het ook zo definieren:

Een kleur kun je voorstellen als een vector in de kleurruimte,
als basisvectoren kun je
RedGreenBlue, met zwart als oorspong nemen of
CyanMagentaYellow met wit als oorsprong nemen.
Geplaatste afbeelding

#4

Randysign

  Randysign


 • 0 - 25 berichten
 • 15 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 juni 2005 - 17:53

CMYK is inkt en RGB is licht.. Een monitor werkt met licht en niet met inkt. Programma's als Adobe Photoshop etc. kunnen RGB omrekenen naar CMYK om je afbeelding uit te printen, want die werken vaak met CMYK..

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures