Springen naar inhoud

wat is het nut van een nulleider??


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Millionaire

  Millionaire


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 november 2004 - 17:38

wat is het nut van een nulleider??


dank u

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

peterdevis

  peterdevis


 • >1k berichten
 • 1393 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2004 - 17:57

Ik neem aan dat je het hier hebt over een nulgeleider in een driefasig netwerk. (Een beetje uitgebreider formuleren van je vraag zou toch wel handig zijn).

Voor zover me het nog goed voorstaat, onstaat er bij een onevenwichtige belasting van het driefasig netwerk een reststroom, deze wordt afgevoerd via de nulgeleider.

verder wordt dit topic naar technische wetenschappen verhuist, aangezien het geen natuurkunde is, maar een toepassing ervan.

#3

king nero

  king nero


 • >1k berichten
 • 1034 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 november 2004 - 19:18

persoonsbeveiliging en afvoeren van foutstromen
geen stromen die ontstaan door nulpuntsschommelingen, want daardoor zou uw beveiliging afslaan ( Sigma I = 0, indien dit niet zo is, slaat de beveiliging af).

wordt ook gebruikt om verschillende PLC's op gelijke potentiaal te brengen, om foutstromen te detecteren (dmv. een tweefasig net te connecteren aan 1 vd fasen), ...

#4

elektron

  elektron


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 november 2004 - 14:19

Zoals hierboven al verteld is wordt een nulgeleider dus gebruikt in een 3-fasig net waarbij de 3 bronnen in ster geschakeld staan. Bij dit systeem worden de 3 bronnen verbonden met 1 gemeenschappelijk klem (het nulpunt genoemd). In de praktijk zal dit systeem meestal voorkomen, een 3-fasig net in driehoek geschakeld wordt in de praktijk amper gebruikt (volgens mij toch).

Wanneer we dit 3-fasig net nu willen gebruiken van de 3 bronnen in ster, krijgen we naar buiten de 3 draden dit van de bronnen komen en eventueel deze 4de draad, de nulgeleider.
Hierin onderscheiden we 2 soorten spanningen, namelijk de lijnspanning & de fasespanning. De fasespanning is de spanning over 1 bron (meten we tussen één van lijndraden en de nulgeleider. De lijnspanning is de spanning tussen 2 lijndraden. De lijnspanning is vierkantswortel 3 * fasespanning (vectoriele som van de 2 bronspanningen).

Wanneer we als gebruiker nu een 3-fasige belasting hangen die we ook in ster schakelen (bv. 3 weerstanden van dezelfde waarde). Het sterpunt van deze 3 weerstanden verbinden we met het sterpunt van de bronnen (onze nulgeleider). Bij dit systeem gaat er door deze nulgeleider, geen stroom lopen of spanning overstaan. De reden is dat belasting ‘symmetrisch’ is. Wanneer de 3 weerstanden nu elk een andere waarde zoude hebben, dan zouden we geen ‘symmetrische’ belasting meer krijgen, maar een ‘asymmetrische’ belasting. Hier gaat er wel stroom door de nulgeleider vloeien & spanning overstaan. De nulgeleider gaat er in dit geval voor zorgen dat de spanningen & stromen door de belastingen normaal zijn (gewenste waarde). Zonder nulgeleider, gaat de spanning & stroom over de belasting stijgen of dalen en dit kan leider het stukgaan van toestellen.

We kunnen wel berekenen hoeveel door de nulgeleider gaat lopen. Let op, al deze berekenen dienen VECTORIEEL te gebeuren. Dit is omdat we hier buiten de grootte van de spanningen ook met de hoeken moeten rekening houden.

Wanneer we er nu vanuit gaan at de nulgeleider zelf een impedantie van 0 Ohm heeft, en de nulgeleider is de verbinding tussen de 2 sterpunten. Dan kunnen we zeggen dat dit een kortsluiting is en er dus zelf geen spanning zal overstaan, maar hierdoor gaat het potentiaal van het sterpunt van de bronnen hetzelfde zijn dan die van het sterpunt van de belasting. We gaan er dus ook van uit dat de andere geleiders geen impedantie hebben. Dus de spanning die de bronnen afgeeft, staat direct over de impedantie’s. Hierdoor kunnen we het 3-fasig systeem ontkoppelen in 3 onafhankelijke éénfasige systemen (dus gewoon 1 bronnetje verbonden met 1 impedantie (of simpel gewoon 1 weerstand)). De stroom in deze schakeling is volgens de Wet van Ohm de spanning gedeeld door de impedantie. Omdat ons systeem ‘symmetrisch’ is, zijn de 3 impedantie’s hetzelfde en dus de stromen ook. Door de nulgeleider loopt de vectoriele soms van deze 3 stromen. Aangezien ze hetzelfde zijn is dit In = -(I1+I2+I3)=0 vectorieel. Als dit systeem nu ‘asymmetrisch’ is dan zal er een verschuiving zijn van het nulpunt van de belasting optrede t.o.v. het nulpunt van de bronnen. In een equivalent schema zouden we dit dus kunnen voorstelling door een ideale wisselspanningsbron. De stroom door de belasting is nu dus de spanning van de bron – de nulpuntsspanning en dit gedeeld door de impedantie (vectorieel).

Ik heb ergens de berekening nog wel om de volledige nulpuntsverschuiving te berekenen, als je die wil dan mail het wel eens.

Edit moderator (suyver): dubbel bericht verwijderd.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures