Nitreuze dampen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

Nitreuze dampen

Op ons lab verzamelen we verschillende zuren in een afval vat. Hierbij zit ook vaak Salpeterzuur. Deze vaatjes (10 liter inhoud) gaan wel eens bol staan door de nitreuze dampen die vrij komen. En als we ze openen komen er veel van deze (gele) dampen vrij. Weet iemand een manier om dit te voorkomen? Ik heb al eens geprobeerd te neutraliseren met Waterstofperoxide, waarbij de gele kleur verdween, maar de druk in het vat nog groter werd...

Gebruikersavatar
Berichten: 3.437

Re: Nitreuze dampen

Wij laten de afvalvaten altijd open staan (wel in een zuurkast met voldoende ventilatie natuurlijk!) en sluiten ze pas af als ze vol zijn en naar de descructie gaan. Waarom doe je dat niet?
Never underestimate the predictability of stupidity...

Berichten: 4

Re: Nitreuze dampen

In een goed geventilleerde omgeving is dit ook slimmer aangezien er altijd nog kleine reacties plaats kunnen vinden in de afvalcan. Toevoegen van waterstofperoxide zal in ieder geval leiden tot extra reacties en dus druktoename.

Re: Nitreuze dampen

Dit probleem komt voort uit het feit dat salpeterzuur niet alleen een zuur is, maar ook nog een stof die sterk reageert met andere stoffen. Als er bovendien geconcentreerd zwavelzuur in de afvalbak komt, dan ontwijken er extra nitreuze dampen (stikstofoxiden). Beste oplossing is om een aparte afvalbak voor salpeterzuur te maken. De voorgestelde oplossing van extra ventileren of in een zuurkast is geen echte oplossing: dan komen de nitreuze dampen in de afgevoerde lucht.

Berichten: 81

Re: Nitreuze dampen

Neutraliseren met natriumhydroxide.

Reageer