Natuurkunde[Geluid]

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 200

Natuurkunde[Geluid]

Ik heb eigenlijk een klein vraagje over geluidsgolven en hoop dat jullie me kunnen helpen [rr]

Geluidsgolven worden beschreven door sinusvormige bewegingen, gewoon een simpel sinusvormig grafiekje dus..

maar dan zie ik later dat er weer over wordt gepraat dat geluid zich verspreidt als een bolvormig iets :) .

Ik kan dit niet helemaal aan elkaar koppelen, moet ik me nu voorstellen dat zich in de bol allerlei golven bevinden ofzo?

Berichten: 4.502

Re: Natuurkunde[Geluid]

Geluidsvoortplanting gaat ,afh.waar de bron is (in de lucht,in het water) in 2D en 3D richtingen met sinus-golfbewegingen zoals je reeds opmerkte.

Zie bijlage;engels woordenboek oa.nodig.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.273

Re: Natuurkunde[Geluid]

De plaatjes laden niet altijd lekker. Een paar keer "rechtsklik-afbeelding weergeven" op het rode kruisje helpt meestal voldoende

We gaan eerst eens in een buis kijken, ééndimensionaal. Aan één kant trilt een zuiger een beetje heen en weer. De zuiger gaat naar rechts. De luchtmoleculen vlak vóór de zuiger worden samengeperst en gaan de luchtmoleculen een eindje verderop ook wegduwen. Die duwen ook weer verder etc.

zie dit leuke gifje van de schitterende site van Dan Russell http://www.kettering.edu/~drussell/Demos/w...wavemotion.html

Afbeelding

In de tussentijd beweegt de zuiger weer terug naar links. Er ontstaat een onderdruk voor de zuiger, de luchtmoleculen worden met de zuiger meegezogen, die zuigen weer aan de luchtmoleculen die ze net hadden weggeduwd, etc.

Net als in een stadion met voetbalfans gaat er nou een gebiedje met hoge druk (staande wavers) naar rechts de buis in, direct gevolgd door een gebiedje met lage druk (zittende wavers) De zuiger komt weer terug naar rechts, duwt weer, zuigt weer, duwt weer zuigt weer, een hele serie hogedrukgebiedjes gevolgd door lagedrukgebiedjes beweegt naar rechts door de buis.

http://www.kettering.edu/~drussell/Demos/w...wavemotion.html

Afbeelding

pas op, het is net of de bolletjes (luchtmoleculen) een reis door de buis maken. Maar concentreer je op één bolletje, je zult zien dat het rond een centrale plaats heen en weer beweegt.

Dit noemen we een LONGITUDINALE golf, een trilling die plaatsvindt in de richting waarin de golf zich voortplant, in de lengte (longi) richting dus.

Plaats nou in plaats van de zuiger de conus van een geluidsbox (die kan wat vlugger heen en weer, voor de rest is geen verschil), laat die 1000 x per seconde trillen, en aan het eind van de buis horen jouw oren een geluid van 1000 Hz.

Er is dus geen sprake van sinussen. Wat we wel kunnen doen is op die buis in een rijtje manometertjes monteren. Die meten steeds afwisselend hoge en lage drukken, de wijzertjes gaan op en neer. En als we die afgelezen drukken in een grafiekje tegen de tijd uitzetten, dan heeft dat grafiekje tóch een sinusvorm, met een golftop als er een hogedrukgebiedje voorbijkomt, en een golfdal als er een lagedrukgebiedje voorbij komt. Zo'n getekende sinusvormige trilling heet een TRANSVERSALE golf, met de trillingsrichting dwars (trans-) op de voortbewegingsrichting van de golf.

Nou niet in een buis, maar tussen twee glazenplaten in, een jhele grote hele platte doos met open zijwanden, tweedimensionaal dus. Nu duwen die luchtmoleculen niet alleen maar recht vooruit, maar tegen alle moleculen rondom hen, want die hogedruk kan in alle horizontale richtingen even makkelijk "ontsnappen": We kijken er bovenop:

Afbeelding

Hoe zich zo'n hogedrukgebiedje in een bolvorm in een open ruimte (driedimensionaal) verspreidt moet je jezelf maar even proberen voor te stellen, ik heb nog geen hologramscherm ter beschikking. [rr]
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 691

Re: Natuurkunde[Geluid]

Voor de goede orde:

De zin: De luchtmoleculen worden met de zuiger meegezogen, die zuigen weer aan de luchtmoleculen die ze net hadden weggeduwd, etc.

Een zuiger kan geen luchtmoleculen aanzuigen omdat luchtmoleculen geen lading hebben en de zuiger heeft ook geen lading.

Wat wel gebeurd is het volgende:

Een luchtmolecuul heeft een bepaalde snelheid en botst op het membraam van de zuiger.

Doordat de zuiger met het luchtmolecuul meebeweegt zal het luchtmolecuul met minder energie en dus snelheid vertekken dan bij aankomst.

Energie is afgestaan.

Indien de zuiger tegengesteld op de richting van het luchtmolecuul staat dan zal het luchtatoom een extra kick bekomen zoals een voetballer tegen een bal trapt.

Energie is nu aan het luchtmolecuul toegevoegd.

Een luchtmolecuul blijft niet in een bepaalde gebied maar botst de gehele kamer door.

Geurverfrisser in woonkamer plaatsten.

Na een tijdje is de gehele woonkamer met de geur-atomen/moleculen besmet.

Daar er zeer vele luchtmoleculen zijn , en onderling botsen, zal een luchtmolecuul zijn verhoogde snelheid, zijn energie, afstaan aan de anderen.

Bij het luchtmolecuul die minder snelheid heeft, (is gekoeld), zal energie uit de andere luchtmoleculen halen om gelijkwaardig te worden met de anderen.

En als de luchtmoleculen gezamelijk een verhoogde energie in een richting hebben en dat gebeurt bij je membraam in je oor dan zal de energie van de luchtmoleculen dit membraam indrukken.

Indien ze energie verliezen kan het membraam terugdrukken, door het rekkracht van het membraam.

Indien dit vele malen gebeurd in een seconde dan wordt door een hamer e.d. in je oor de trilharen in beweging gebracht.

Nu weet je ook hoe luchtdruk, de bewegende luchtmoleculen, een vacuum fles kan platdrukken.

Denken in luchtmoleculen in plaats van lucht...
Een computertaal is voor mensen, niet voor de computer.

Reageer