Electrolyse stalen collector met inox aansluiting

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Electrolyse stalen collector met inox aansluiting

Hey,

Ik heb echt jullie hulp nodig.

In een koelbatterij (HVAC) met stalen collector die is aangesloten op inox leidingen, vallen er gewoon gaten door de collector. De reden is waarschijnlijk electrolyse door te agressief water. Is de reactie eigenlijk afhankelijk van de combinatie staal-inox? Zou dezelfde reactie voorkomen bij staal-koper of koper-inox.

Heel erg bedankt voor jullie hulp.

Berichten: 1.379

Re: Electrolyse stalen collector met inox aansluiting

Electrolyse wordt niet veroorzaakt door agressief water. Maar wat U beschrijft doet sterk denken aan galvanische corrosie oftewel contactcorrosie. Daarom is het ook het beste om een koelsysteem helemaal van hetzelfde materiaal te maken. Dit om galvanische celvorming binnen de constructie te vermijden.

In het algemeen heeft koper een hogere potentiaal dan ongelegeerd staal. Dat komt omdat koper een goede kathode is voor de reduktie van zuurstof. Maar de combinatie koper met roestvast staal ( stainless steel, inox) is minder bezwaarlijk. Het potentiaalverschil tussen de beide metalen is dan veel geringer.

Als de combinatie ongelegeerd staal/koper onvermijdelijk is dan moet men beide metalen in de constructie zo goed mogelijk van elkaar isoleren. Met als doel het electrochemische kringproces in de corrosiecel te onderbreken door een hoge weerstand. Bij voorbeeld m.b.v. een kunststof pakking.

De agressie zit dus niet in het water maar in de constructie zelf. Uiteraard is de waterkwaliteit toch wel van belang voor Uw koelsysteem. Ik denk daarbij aan de hardheid en het zoutgehalte. Die moeten beide zo laag mogelijk zijn.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer