Dit verhaal gaat toch alleen op bij staande golven, anders kun je niet spreken over knopen en buiken. Maar toch gebruikt men deze manier van rekenen ook als een buis aan beide kanten open is (0,5 golflengte). Hoe kunnen er dan ooit staande golven ontstaan?
Een knoop is niet een punt waar een golf aan "iets" zit vastgeknoopt. Het is alleen maar een punt van minimale amplitude.
Middenin in zo'n open buis hebben de gasmoleculen veel minder bewegingsvrijheid. Aan de open einden hebben ze juist ineens meer bewegingsvrijheid dan ze verderop in de buis zouden hebben. Een golfpatroon dat daar het beste bij past is een patroon dat de moleculen middenin de buis dan maar helemaal stil laat staan (dan is geen bewegingsvrijheid nodig, hoef je dus ook niks met veel energie te "dwingen"), en aan de uiteinden dan maar heftig heen en weer laat vliegen.
Zo krijg je een patroon met buiken aan de uiteinden (maximale amplitude) en een knoop in het midden (minimale amplitude, = 0)
bron plaatjes:
http://www.space.gc....ound/speech.asp
pak je nou een buis met één uiteinde dichtgemaakt, dan hebben de moleculen bij dat gesloten uiteinde juist de minste bewegingsvrijheid. Aan het open uiteinde hebben ze de meeste, gevolg: knoop bij het gesloten eind en buik bij het open eind maakt dat de golf de minste energie verliest (aan dwang "tegen de natuur" in).
En de golf die het minste energie verliest onderweg weerklinkt het best. Een staande golf is voor een golf een situatie waarbij weinig energie verloren gaat. En staande golven krijg je als je knopen en buiken op handige plaatsen zitten.

..//..geluid longitudinale golven zijn, en dus lopend, lijkt het me sterk dat er een staande golf op de buis gaat inwerken. Er is hier dus helemaal geen spraken van knopen en buiken in de conventionele zin..//..
Ja hoor, gewoon knopen en buiken. Een knoop is een punt met minimale amplitude, een buik een punt van maximale amplitude. En die zijn er in longitudinale golven net zo goed als in transversale. Het is alleen een stuk minder makkelijk te tekenen, en dus wordt meestal gewerkt met de sinusoïdale weergave ervan. Als je allemaal manometertjes op een buis met een staande golf monteert, dan zal de naald van een manometertje bij een knoop niet bewegen. Bij een buik vliegt die op en neer van minimale naar maximale druk.
Tenslotte, aan het open einde van een buis zit de buik ook weer niet exact aan de opening, maar in de praktijk ik meen ietsje erbuiten. Maar dat is buiten de schoolboekjes...