Springen naar inhoud

the day after tomorrow?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

made in flanders

  made in flanders


 • >1k berichten
 • 1086 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2004 - 13:55

er zullen onder jullie wel veel mensen zijn die de day after tomorrow al hebben gezien. het gaat over een soort kritisch zoet punt in het water. maar ik snap die uitleg er niet van.
is er iemand die ze wel snapt, en weet hij/zij misschien ook of dat kritische punt dan ook echt bestaat?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 november 2004 - 14:35

Wetenschappelijk gezien klopt er niks van deze film. Van dit kritisch zoet punt in water heb ik nog nooit gehoord (of ze bedoelen het maxium oplosbaarheid van suiker in water, maar wat heeft dat met het weer te maken?)

Een leuke site is http://www.intuitor.com/moviephysics/ , die zich bezighoudt met de wetenschap (of eigenlijk de mis-wetenschap) in films.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#3

Boaz

  Boaz


 • >250 berichten
 • 717 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2004 - 17:23

Het weer en met name de temperatuur in West-Europa is sterk afhankelijk van de zeewatertemperatuur in het noorden van de Atlantische Oceaan. Een reletief warme oceaan houdt de temperatuur in de wijde omtrek op een gematigd niveau.

De temperatuur is daar relatief hoog door de Warme Golfstroom, die als transportband van warmte fungeert. De stroming gedraagt zich als een slingerende rivier met draaikolken en opwellende en zinkende bellen van koud en warm water. De Golfstroom begint in de Golf van Mexico (vandaar de naam) en brengt warm water naar het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Omdat het water daar relatief zout is kan het na afkoeling naar beneden zinken, waarna het in zuidelijke richting terugstroomt. De warme Golfstroom wordt waarschijnlijk aangestuurd door enorme wervels in de wateren rond Zuid-Afrika. Daardoor lekt warm water uit de Indische Oceaan naar de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Dankzij onderzoek vanaf het Nederlandse onderzoeksschip Pelagia zijn de wervels en zeestromingen rond Afrika in kaart zijn gebracht.

We weten uit onderzoek van boorkernen uit de ijskap van Groenland dat de zeewatertemperatuur in het verre verleden (tienduizenden tot honderduizenden jaren geleden) soms snel wisselde. Misschien had dat te maken met de veranderlijke sterkte van de Warme Golfstroom. De transportband kan vrijwel tot stilstand komen en dan kan het ijs in de Atlantische Oceaan zich uitbreiden.

Of die veranderingen samenhangen met de Golfstroom is niet duidelijk. Pas in deze eeuw, en door satellieten vooral in de laatste tientallen jaren, hebben we de beschikking over meetgegevens van oceanen. Dat is nog te kort om conclusies te trekken; misschien zijn de natuurlijke variaties van de golfstroom veel groter dan algemeen wordt aangenomen. De golfstroom is daarom een onzekere faktor in de opwarming van het klimaat waarmee de aarde te maken heeft.

Klimaatonderzoekers voorspellen op grond van berekeningen dat de Golfstroom in een warmer klimaat kan afremmen. Het smeltend ijs van de polen en de grotere hoeveelheden neerslag leveren dan zoveel zoet water op dat het na afkoeling minder naar beneden zinkt, waardoor de Warme Golfstroom in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan minder ver doordringt.


bron:http://www.knmi.nl/v...egolfstroom.htm
Nog een interressant stukje: http://www.knmi.nl/v...elagiaterug.htm

Simpel gezegd komt een toename van de hoeveelheid zoetwater de golfstromen niet ten goede doordat het lichter is dan zout water. Hierdoor stoppen de golfstromen wat een ijstijd/drastische klimaatverandering tot gevolg kan hebben.

#4

DeeDee

  DeeDee


 • 0 - 25 berichten
 • 12 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 november 2004 - 21:30

heb het eerste kwartiertje meegemaakt, daarna in een diepe roes beland :shock:

#5

Tinustechniek

  Tinustechniek


 • >100 berichten
 • 141 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2005 - 11:03

Wetenschappelijk gezien klopt er niks van deze film.  Van dit kritisch zoet punt in water heb ik nog nooit gehoord (of ze bedoelen het maxium oplosbaarheid van suiker in water, maar wat heeft dat met het weer te maken?)

Beetje jammer dat zo'n mooi topic dan ook gelijk naar 'niet technische wetenschap' verplaatst wordt... Dit kritieke punt bestaat namelijk wel degelijk! Ik vindt de wetenschappelijke onderbouwin van de film juist goed. De gevolgen zijn uitrtaard sterk overtrokken en volkomen niet realistisch, maar de oorzaak, het stilvallen van de zgn. North Atlantic Thermohaline Circulation (gebruik dat eens als zoekterm, en je komt er achter) is wetenschappelijk volledig correct.

Wellicht ter overvloede: Kort gezegd hebben we hier in west europ een heel mild klimaat door de warme golfstroom. De golfstroom is onderdeel van de grote oceaanstroom, de Conveyer Belt, die in gang gezet wordt door dat zwaar (zout) water naar diepere lagen zakt in licht (zoet) water (gebruik de zoekterm Salinity) Dit proces is als het ware de motor. Door smelten van de (zoete) poolkappen en versterkte (zoete) neerslag patronen wordt het zware/zoute water verdunt en wordt deze motor stilgelegd.
"Jij lachen naar vogeltje, Mehmet. Isse leuk. Voor later."
"Ja, mijnheer. Deze photografie kan wellicht ter illustratie dienen van het feit dat wij, ondanks het taalverschil, een grote genegenheid voor elkander hebben opgevat."

#6

TuuT

  TuuT


 • >100 berichten
 • 106 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2005 - 16:08

Er was laatst op discovery wat wetenschapelijke info over globelwarming.
Hierin was er ook spraake van afkoeling door stofdeeltjes in de atmosfeer,die meer drupelvorming tot gevolg had destijds en een soort spiegel vormde.Hierdoor nam de globelwarming wat af.
Doordat men filters en dergelijke ging gebruiken,om de lucht schooner te krijgen,nam dit spiegel effect weer af en de globelwarming extra toe. :shock:
Globelwarming wordt een groot probleem in de toekomst....
Ik geloof dat 1/3 van de zuidpool al was weggesmolten van af 1979 als ik me niet vergis. :?:

#7

Cycloon

  Cycloon


 • >1k berichten
 • 4810 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 februari 2005 - 16:33

Ja wat je zegt over die stofdeeltjes kan wel kloppen, het gaat regenen wanneer de RV in de lucht 100% is en dan is er ook nog stof nodig om een regendruppeltje "rond te binden".
Maar teveel stof is ook niet goed voor je longen, etc ...
Dus pro en contra elementen in overvloed :shock:

#8

Tinustechniek

  Tinustechniek


 • >100 berichten
 • 141 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2005 - 22:47

Over de stofdeeltjes: zie http://www.wetenscha...c=4692&start=20 daar hebben we al wat over gedicussieerd.
"Jij lachen naar vogeltje, Mehmet. Isse leuk. Voor later."
"Ja, mijnheer. Deze photografie kan wellicht ter illustratie dienen van het feit dat wij, ondanks het taalverschil, een grote genegenheid voor elkander hebben opgevat."





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures