Springen naar inhoud

Verschil tussen AC-relais en DC-relais


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 27 september 2003 - 23:53

Wie kan mij uitleggen wat het verschil is tussen een relais welke gestuurd wordt door gelijkspanning en een relais welke gestuurd wordt door wisselspanning?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 september 2003 - 20:44

Een relais is een schakeling.
Een schakeling om met behulp van een zwakke stroom een circuit met sterke stroom te activeren.

De zwakke schakeling is daarmee aan een electromagneet gemaakt die bij een ononderbroken kring (schakelaar in) d.m.v een electromagneet een schakeling in de sterke stroomkring open houdt. En bij een onderbroken stroomkring (schakelaar uit) De schakeling van de sterke stroomkring dicht doet.

Maar dat is dus op DC. Bij AC heb je waarschijnlijk het zelfde principe, maar ik moet je eerlijk gezegt het antwoord onthouden.

#3

merlijn

  merlijn


 • >25 berichten
 • 83 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 oktober 2003 - 19:05

volgens mij word bij een wisselspannings relais, de spoel vd magneet gevoed met wisselspanning( vaak 220v )
en bij een gelijkspanningsrelais word de spoel gevoed met geluikspanning. dit is meestal een lagere spanning, maar wel gangbaar, 12 volt of zo.
maar goed, het gaat dus om de stuurspanning van de spoel.
It's just an illusion !

#4


 • Gast

Geplaatst op 07 oktober 2003 - 22:29

Wie kan mij uitleggen wat het verschil is tussen een relais welke gestuurd wordt door gelijkspanning en een relais welke gestuurd wordt door wisselspanning?Het uiteindelijke doel is het zelfde (om magnetisch een gesloten/open circuit te realiseren), schakelen van doorgaans grotere ampere (stroom) en voltage (spanning).

Gelijkspannings relais werken doorgaans op een spanning die positief ofwel negatief constant is.

Wisselspannings relais werken doorgaans op 50hz per sec (50 keer wisseling van negatief naar positief per sec in sinus vorm). Het relais staat als het ware 50 keer per seconde te trillen, dit wordt ondervangen zowel mogelijk middels electronica als mechanisch of beide. Je zult begrijpen dat prakties gezien het afvallen van een dergelijk relais verwaarloosbaar is wanneer je praat over 50hz per sec.

Groeten

#5


 • Gast

Geplaatst op 04 maart 2004 - 20:54

dc relais hebben een massieve kern waar de spoel rond ligt.
ac relais hebben een kern die bestaat uit vele plaatjes om wervelstromen tegen te gaan.
dc relais hebben spoelen met vaste Ohmse weerstand.
ac relais hebben spoelen met ook nog een inpedantie.Als het juk open staat is de inpedantie klein.IS het juk aangetrokken dan wordt de inpedantie(schijnbare weerstand)groot.Bij het inschakelen is de stroom betrekkelijk hoog en eenmaal aangetrokken wordt de stroom veel minder.
Om gebrom tegen te gaan legt men een kortsluitspoel rond een gedeelte van de kern.

#6

markzweers

  markzweers


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2004 - 16:06

Wisselspannings relais werken doorgaans op 50hz per sec (50 keer wisseling van negatief naar positief per sec in sinus vorm). Het relais staat als het ware 50 keer per seconde te trillen, dit wordt ondervangen zowel mogelijk middels electronica als mechanisch of beide. Je zult begrijpen dat prakties gezien het afvallen van een dergelijk relais verwaarloosbaar is wanneer je praat over 50hz per sec.Complete Onzin.....

#7


 • Gast

Geplaatst op 11 januari 2005 - 21:22

Zowel dc relais als ac relais zijn te vinden voor een heel grote reeks van spanningen.Er zijn er die gebouwd zijn met een spoel met zeer lage weerstand(impedantie) om alleen te reageren op een welbepaalde hoge stroom(A)Sommige relais spoelen wegen flink een aantal kilo's.Het verschil zit alleen in de mechanische constructie van de kern en het juk.Wanneer je met 3000 V DC op de lijn zit is het wat onhandig om te werken met een 12 V DC relais.Relais kunnen een paar euro's kosten of soms ettelijke duizenden euro's.Alles hangt er van af wat men schakelt en waarmee je schakelt, laagspanning,hoogspanning,lage of hoge stromen,AC,DC,hoogfrequent etc.De toepassingen zijn eindeloos en ieder toepassing vraagt een andere constructie.

#8

chablis

  chablis


 • >250 berichten
 • 420 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2005 - 11:51

Bij zwakstroomrelais kun je hetzelfde relais meestal zowel voor AC als DC gebruiken. Alleen wordt de bedrijfsspanning anders, aangezien de "wisselstroomweestand" hoger is dan bij gelijskstroom. Wanneer je een relais waar op staat "12 VAC" op 12 VDC aansluit, brandt de spoel door omdat de stroom te hoog wordt. Vuistregen is ongeveer 1:2. Dus een 24VAC relais, kun je voor 12 VDC gebruiken.

Wisselspannings relais werken doorgaans op 50hz per sec (50 keer wisseling van negatief naar positief per sec in sinus vorm). Het relais staat als het ware 50 keer per seconde te trillen,


Nee, op 50 Hz trilt een relais 100 keer/sec aangezien het zowel op het positieve, als het negatieve deel van de sinus wordt aangetrokken. Dit geldt i.t.t. wat veel mensen denken voor gloeilampen net zo. Tenzij je er een diode tussen zet.

#9


 • Gast

Geplaatst op 12 januari 2005 - 17:06

Een voordeel van een DC relais is,dat je ze met een kleine(goedkope) kunstgreep met vertraging kunt doen uitschakelen.Met een diode,condensator en een paar weerstanden kun je gemakkelijk tijden verkrijgen van meerdere seconden.Korte vertragingstijden krijg je met een kortsluitspoel over de kern.(koperen buisje tussen kern en spoel)Door zelfinductie bij het uitschakelen loopt er nog een stroom door de kortsluitspoel,die voldoende is om het juk nog een paar tienden van een seconde vast te houden.(werd gebruikt bij liften om de verdiepen te tellen en zo de stand van de kooi bij te houden.Westinghouse.)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures