gassen condenseren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 44

gassen condenseren

Als ik nu water en alcohol-damp heb van 50vol%. Wat gebeurt er als ik die damp tot op 100 °C breng en heel langzaam afkoel?

Krijg ik dan puur water of 50vol% vloeistof?

Berichten: 288

Re: gassen condenseren

een mengsel van alkohol en water kan je nooit volledig scheiden omdat dit een azeotroop mengsel vormt. Als je dit zou destilleren wat toch ook verwarmen en afkoelen is kan je maximaal 96 % alkohol bekomen.

http://www.thuisexperimenteren.nl/science/...distillatie.htm

http://home.tiscali.nl/scheidingsmethoden/...%20druk%203.htm

Berichten: 44

Re: gassen condenseren

Ik denk dat ik het al weer een beetje terug weet.

Als je water en alcohol dat volledig in gasvorm is (50%) afkoelt tot op 100 °C. Dan gebeurt er eigenlijk niks. Omdat de alcoholdeeltjes zeer vluchtig zijn en ze verbieden dat er een vloeistof gevormd wordt op 100°C.

Dus er wordt geen puur water gevormd.

Als je dan de temperatuur laat zakken tot 90°C of iets minder, dan ontstaat er een vloeistof met veel water in omdat alcohol vluchtig is en niet wil condenseren terwijl water dat wel wil doen. Het gas is dan wel gestegen in alcoholconcentratie.

Wel, ik vroeg me dit af omdat ik SO2 en HCL wou scheiden als gasvorm door de temperatuur te laten zakken tot -20°C. Maar als je goed nadenkt dat dit analoog is als water en alcohol dan denk ik dat je nooit puur SO2 kan aanmaken door koeling. Ik weet alleen niet waar ik een T-conc - curve moet vinden van SO2 en HCL.

Reageer