Springen naar inhoud

Hoogbegaafdheid en problemen


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1


 • Gast

Geplaatst op 21 november 2004 - 15:11

Hoi mensen.

Wie is er hier hoogbegaafd en ervaart hier problemen mee in het dagelijks leven. Ikzelf ben hoogbegaafd en kan mijn draai gewoon totaal niet vinden in het dagelijks leven. Soms zo erg dat ik me afvraag wat ik hier nog doe op aarde. Ook heb ik er moeite mee om te communiceren met anderen, omdat zij mij niet begrijpen en andersom. Daarom heb ik weinig vrienden en altijd het gevoel 'de enige' te zijn.

Wie heeft dit ook?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 21 november 2004 - 21:37

Joriena wees blij met je zelf.
Als mensen jou soort communicatie niet begrijpen dan is dat alleen maar jammer. Je bent waarschijnlijk tijdens een gesprek al een paar stappen verder. Ervaar het als een gave en ga daar rustig mee om.
Blijf geloven in je zelf en wijk niet van het pad af. Echte vrienden heb je toch altijd weinig moet je maar denken. Slim of minder slim dat maakt niet uit.
Voor vele mensen begint de wijsheid met de jaren.
Jij bezit al een gedeelte van deze wijsheid.
Wees daar zuinig op.
Roy.

#3

tjampie

  tjampie


 • >25 berichten
 • 26 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 november 2004 - 22:32

Ik zelf ben niet zo zeer hoog begaafd, maar ik ben allesinds niet dom, en ik merk in het dagelijkse leven dat ik mij in totaal andere dingen intresseer. Ik kan bv niet slapen als ik geen wiskunde oef kon. Soms vraag ik mij af wat wij zien in bv natuurkunde, dat een eenparige rechtlijnige versnelling dat je een constante uitkomt als je de afstand deelt door de tijd van de afgelegde afstand. Dat is puur logisch. Maarja voor de rest moet je er mee proberen te leven en je moet vooral niet beginnen opscheppen dat je hoog begaafd bent. Voor de rest pas je aan aan de anderen, da is het beste wat je kunt doen.

#4

Xardas

  Xardas


 • >100 berichten
 • 135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2004 - 15:21

Tja, ik ben niet hoogbegaafd, maar dat probleem heb ik ook af en toe. Je moet gewoon mensen opzoeken in een breder caliber.

#5

saskia

  saskia


 • >25 berichten
 • 64 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2004 - 19:36

Ik ben ook niet hoogbegaafd of zo maar wel een 'vakidioot'.

Ik ben ambulancier van beroep maar op sommige vlakken weet ik even veel als een arts omdat ik iemand ben die alles wil weten. Als ik een bepaalde pathologie tegen kom dan ga ik daar over lezen, dingen opzoeken en vragen stellen aan de specialisten of zo.
Dat maakt mij een vakidioot maar dat maakt ook dat ik vaak blikken krijg van bepaalde mensen van allé ziet diene ambulancier zal het hier eens gaan vertellen.
Mensen denken nogal snel dat je ne dikke nek hebt terwijl je gewoon je kennis gebruitk voor je job ...

#6

tettha

  tettha


 • >100 berichten
 • 106 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2004 - 14:16

Het is misschien een domme vraag, maar wat versta je nu eigenlijk onder iemand die hoogbegaafd is. heeft dat met het iq te maken of is het dat je snel kennis op kunt nemen en het goed weet toe te passen???

#7

Knownothing

  Knownothing


 • >250 berichten
 • 742 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2004 - 14:55

IQ vanaf 140 denk ik.

En voor joriena: er bestaan clubs voor hoogbegaafde mensen, zoals mensa. Zij nemen alleen leden aan die boven het 98ste percentiel scoren op hun IQtest. Daar vind je vast wel iemand die je begrijpt.
Zeg nooit: 'Ik kan me niet voorstellen dat dit-of-dat zich heeft kunnen ontwikkelen door natuurlijke selectie' en neem iemand die dat zegt nooit serieus. Keer op keer blijkt het een inleiding te zijn tot een intellectuele bananenschil-ervaring.(Dawkins)

#8


 • Gast

Geplaatst op 25 november 2004 - 20:12

Veel luisteren en vooral zwijgen tot de ware arriveert.

#9

Einsjtein

  Einsjtein


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 december 2004 - 14:23

als dat zo is.. bij een IQ vanaf 140 dan ben ik ook hoogbegaafd :shock:
maar ik heb niet de problemen die jullie hier beschrijven; miscommunicatie en zo.. dus ik denk dat het niet alleen met je IQ te maken heeft..
als plan a niet werkt en plan b ook niet, ga dan verder met de rest van het alfabet

#10


 • Gast

Geplaatst op 07 december 2004 - 15:13

In de klasjes van de basisschool zitten er soms kinderen die een stap vooruit zijn op de andere.Ze spelen al met batterijtjes,lampjes en kleine motortjes,terwijl de andere daar nog niet aan toe zijn.De slimste onder hen,weten dat ze hun mond moeten houden of ze worden gepest.Zo is het ook bij volwassenen.Alleen hoge diplomas worden,soms ten onrechte,gerespekteerd.Achter ieder diploma zit er een mens die het moet waarmaken.Zelden wordt je betaald voor je diploma of je mooie ogen alleen.Soms kom je wel eens een hooggeleerde idioot tegen.Sommige laaggeschoolde mensen kunnen door werklust en ondervinding van grote waarde zijn voor een bedrijf.Levenswijsheid is aanvoelen met welke mensen je kunt praten en met welke niet.

#11


 • Gast

Geplaatst op 07 december 2004 - 16:54

Hmm, het blijft arbitrair wanneer iemand hoogbegaafd is. De grens van 140 wordt echter doorgaans niet gesteld. Bij een IQ test met een gemiddelde van 100 (altijd) hebben klassieke testen een standaardeviatie van 16. Twee keer de stddev geeft een bovengrens van 132. Uitgaande van een normale verdeling (altijd) en de tweezijdigheid, heeft dus 2,5% van de bevolking een IQ hoger dan 132.
Bij moderen testen is de deviatie 15. Je komt dan uit op 130.

Er zal ongetwijfeld inflatie optreden, maar dat is een kwestie van herschalen obv populatiescores.

Hoogbegaafd zijn vind ik geen probleem, je stoort je soms aan zaken, maar waarschijnlijk deed je dat anders ook wel :-) Hoogbegaafd zijn is niet hetzelfde als slim zijn of handig zijn, je bent iiggoed in het maken van testjes :-)

Vincent

#12


 • Gast

Geplaatst op 07 december 2004 - 16:59

Het dagelijkse leven is een test op IQ,zonder cijfertjes gaat het ook wel.

#13

Sense

  Sense


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 december 2004 - 09:29

Ik ben ook hoogbegaafd, bij ons op school hebben ze dat soort dingen goed geregeld. Ik zit in een plusgroepje samen met mijn broer en een vriend die ook wat slimmer is. Ik word er niet echt om gepest alleen word ik vaak studie genoemd.
Oja, de IQ grens is volgensmij 130.

#14

RDLoos

  RDLoos


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2004 - 23:26

Beste Joriena
Ik weet niet zeker of ik zou moeten antwoorden, aangezien ik niet hoogbegaafd ben, maar enkele problemen die je noemt in je bericht komen me zeer bekend voor.

Soms zo erg dat ik me afvraag wat ik hier nog doe op aarde. Ook heb ik er moeite mee om te communiceren met anderen, omdat zij mij niet begrijpen en andersom. Daarom heb ik weinig vrienden en altijd het gevoel 'de enige' te zijn.


Ik geloof niet dat dit soort problemen specifiek zijn voor hoogbegaafden, hoewel ze bij deze doelgroep vaker voorkomt door de grote verschil in interesses en levensdoelen tussen deze groep en het gros van de mensen. Het is mijn eigen bescheiden mening dat communicatieve vaardigheden niet iets is wat je bij geboorte al hebt, maar - net als bij taal - iets wat je gaandeweg aanleert en waarvoor de hersenen extra vatbaar zijn in de periode tot 12 jaar. Ik vermoed dat mensen die bovenstaande problemen hebben een ongelukkige tijd hadden (om wat voor reden dan ook) in die periode en weinig contact met leeftijdsgenoten. Door de achterstand in communicatieve vaardigheden zal het in de verdere leven ook zeer moeilijk blijken om contact te maken met anderen.
Ik merk bij mijzelf dat de probleem vooral is dat ik directe communicatie erg onaangenaam vind. Dit wordt versterkt door het gevoel dat je 'anders' bent dan hun, omdat je andere interesse hebt. Ik heb gemerkt dat communiceren met anderen via deze weg zeer veel makkelijker gaat. Dit omdat de interesse gelijk is en omdat de druk die ik normaal voel tijdens directe communicatie, niet aanwezig is. Wellicht kun jij ook een plek vinden waar je interessegenoten vindt.
Jouw afvragen wat je hier nog doet klinkt lichtelijk suïcidaal. Ik kan je verzekeren dat - zelfs al gaan de contacten met anderen er niet op vooruit - er genoeg redenen zijn om hier op aarde te blijven.
Al op tienjarige leeftijd dacht ik dat zelfmoord de oplossing zou zijn voor al mijn problemen (ondernam zelfs een poging), maar ik ben nu zeer blij dit nooit te hebben gedaan.
Dit antwoord is ietswat laat, maar ik hoop dat je hem nog leest en er misschien kracht uit kan putten.

#15

tettha

  tettha


 • >100 berichten
 • 106 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2004 - 13:08

Blijft je IQ nog doorgroeien tot een bepaalde leeftijd of gebeurtenis in je leven. Zo ja, met hoeveel dan want ik kon er niet echt iets over vinden op internet.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures