Springen naar inhoud

Verschil tussen mens en chimpansee


 • Log in om te kunnen reageren

#1

p__

  p__


 • >1k berichten
 • 2972 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2006 - 17:51

Gisteren las ik dit:

Most of the big differences between human and chimpanzee DNA lie in regions that do not code for genes, according to a new study. Instead, they may contain DNA sequences that control how gene-coding regions are activated and read. "The differences between chimps and humans are not in our proteins, but in how we use them," said Katherine Pollard, assistant professor at the UC Davis Genome Center and the Department of Statistics.
http://www.scienceda...61013104633.htm

En een stukje later staat er:

Typically, noncoding regions of DNA evolve more rapidly than regions carrying genes, as there is no selective pressure to stop mutations from accumulating.

Als er geen selectiedruk is op het DNA dat mensen van chimpansees onderscheidt, zijn we dan geevolueerd op een andere manier dan die van de evolutietheorie?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Archeopteryx

  Archeopteryx


 • >250 berichten
 • 590 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2006 - 18:28

P__ schreef:

Als er geen selectiedruk is op het DNA dat mensen van chimpansees onderscheidt, zijn we dan geevolueerd op een andere manier dan die van de evolutietheorie?


Het is natuurlijk niet zo dat al het genetische verschil tussen mens en chimp in het niet-coderende DNA zit. Wel het meeste, maar dat komt omdat er dus geen selectie op dergelijke stukken werkt. Dit niet-coderende DNA (junk-DNA) heeft waarschijnlijk wel een functie nl. in de regulatie van transcriptie, maar veel is hierover niet bekend. Mochten dergelijke processen bestaan en er zouden hier mutaties optreden, dan treedt hier natuurlijk wel degelijk selectie op omdat het fenotype direct wordt beÔnvloed. Overigens is het zo dat de overeekomsten in DNA wel heel groot zijn (98%), maar dat het verschil in uiteindelijk eiwitproduct een stuk kleiner is (80% overeenkomst).

Overigens is er niet ťťn manier van evolueren in de evolutietheorie. Hoewel genetische varatie (+ natuurlijke selectie) de basis is kunnen er op verschillende manieren fenotypische verandering in de tijd optreden, en ook de genetische variatie kent vele oorzaken.

#3

EvilBro

  EvilBro


 • >5k berichten
 • 6851 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 oktober 2006 - 18:43

Als er geen selectiedruk is op het DNA dat mensen van chimpansees onderscheidt

Er wordt nergens beweerd dat er geen selectiedruk is. Het keyword is 'Typically'.

Sterker nog, volgens mij wordt het volgende gezegd: Er is een stukje DNA dat geen functie heeft. Het kan daardoor vrij muteren. Op een gegeven moment muteert het echter op zo'n manier dat het toch een positief gevolg heeft voor het organisme. Op dat moment grijpt de selectiedruk aan en zal de mutatiesnelheid afnemen. Dit wordt mijn inziens impliciet beweerd in de zin direct na degene die jij gequote hebt:

But the human-accelerated regions are highly conserved across the other groups of animals the researchers looked at, suggesting that they do have important functions that stop them from varying too much.


Daarnaast wordt natuurlijk helemaal niet beweerd dat de verschillen tussen deze twee aapsoorten uitsluitend in noncoding-DNA zitten.

#4

Archeopteryx

  Archeopteryx


 • >250 berichten
 • 590 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 oktober 2006 - 19:29

Evilbro schreef:

Op een gegeven moment muteert het echter op zo'n manier dat het toch een positief gevolg heeft voor het organisme. Op dat moment grijpt de selectiedruk aan en zal de mutatiesnelheid afnemen.


Dit staat nergens in het stuk en ik zie het er ook niet in. Veeleer is het zo dat het het niet-coderende DNA zeer waarschijnlijk een regulatoire functie heeft. Mutaties hierin kunnen op die manier dan een invloed hebben op de wijze waarop de transcriptieplaatd vindt, zonder de inhoud van de genen te veranderen.

Typically is inderdaad wel een sleutelwoord, ik zie dat op de volgende manier: veel junk-DNA bestaat uit repeats, een lange sequetie die alleen maar uit de herhaling van enkele nucleotiden bestaat, atatatatatatatatatatatatat bijv. DNA-polymerase heeft veel problemen met de replicering van dergelijke sequenties, het verslikt zich en opeens is er een at minder, een mutatie die geen invloed heeft op het fenotype. Dit is ťťn van de redenen waarom niet-coderende sequenties sneller evolueren, althans, mutaties opbouwen.
Anders kan het dus zijn als het ogenschijnlijke niet-coderende DNA wťl een functie heeft, dat staat ook in het artikel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures