Springen naar inhoud

Oplossingsgevoeligheid in water


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 30 november 2004 - 18:03

De vraag is wat de oplossingsgevoeligheid van koperen, bronzen en messing buizen is in water. Dit water (gezuiverd door middel van omgekeerde osmose) zal daar dan doorheen stromen. Hoe snel zullen de buizen dan (voor een deel) oplossen in het water?
Ook is de vraag wat de invloed van druk en temperatuur hierop zal zijn.
Is dit weer te geven in getallen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

i-D

  i-D


 • >25 berichten
 • 99 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 november 2004 - 22:12

alles is weer te geven in getallen
maar dan moet het eerst onderzocht worden
en ik twijfel of dat iemand al gedaan heeft in dit geval
heel veel specifieke problemen in de praktijk zijn nooit onderzocht. er ligt een basis aan kennis aan vooraf, maar als je nummertjes wil......
may the force be with you

#3


 • Gast

Geplaatst op 06 december 2004 - 12:43

Ok, heb het nagevraagd, maar het is dus nog niet specifiek onderzocht in dit geval. Wat is er precies nodig om te weten? Dan kan er verder aan gewerkt worden...

#4


 • Gast

Geplaatst op 06 december 2004 - 12:57

Ik denk dat het geen probleem vormt met leidingwater,omdat er al het een in ander in oplossing zit.Anders is het gesteld met gedeminiraliseerd of gedistilleerd water.Dit zou zich in de buizen tamelijk aggressief gedragen.

#5

i-D

  i-D


 • >25 berichten
 • 99 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2004 - 19:50

temperatuur en druk zijn zeer zeker van belang, vooral de temperatuur zal meer of minder koper doen oplossen.
Natuurlijk spreek je hier over minieme hoeveelheden, deze buizen zijn van dit materiaal omdat ze zo goed als niet oplossen.
Wat je kunt proberen is een vrij eenvoudige test. Laat heel heet water (gezuiverd) door veelvuldig door de buizen stromen, liefst onder hogere druk. Laat de testopstelling een tijdje lopen (liefst dagen!)
Bekijk dan het spectrum met een AAS (atoom absorptie spectrofotometer) waarbij de kleur van de vlam je info geeft over de aanwezige ionen in het water (zoek zelf anders de theorie op, staat veel op internet).

Wat is de pH van dit water? hoe lager, hoe sneller er zal oplossen denk ik.
Je kunt als deze test werkt onder de bovenstaande omstandigheden (wanneer de AAS dus koper aantoont) een test uitvoeren met verschillende parameters zoals de samenstelling vd buizen, temperatuur water, druk etcetc


succes

gr. i-D
may the force be with you

#6


 • Gast

Geplaatst op 08 december 2004 - 20:41

In normaal water is de hoeveelheid aan metaal dat zal oplossen in een stromende leiding ongelooflijk klein; enkele picogrammen of minder. Testen levert niet veel op, de hoeveelheden zijn alleen te analyseren op een ICP of voltameter, een AAS is niet gevoelig genoeg.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures