Het hersenvolume van mensen

Moderator: ArcherBarry

Het hersenvolume van mensen

Hoe komt het dat mensen zo'n groot hersenvolume hebben? Het is altijd maar vergroot tijdens de evolutie... Intelligentie moet dus een voordeel geweest zijn, maar waarom hebben andere dieren dan niet zo'n groot hersenvolume?

Re: Het hersenvolume van mensen

De Neanderthalers hadden grotere hersenen dan wij. Ze waren echter niet intelligenter en zijn uiteindelijk uitgestorven omdat ze misschien de competitie met de moderne mens niet aankonden.

Hersenvolume zegt dus niet alles.

Gebruikersavatar
Berichten: 33

Re: Het hersenvolume van mensen

Anonymous schreef:De Neanderthalers hadden grotere hersenen dan wij. Ze waren echter niet intelligenter en zijn uiteindelijk uitgestorven omdat ze misschien de competitie met de moderne mens niet aankonden.

Hersenvolume zegt dus niet alles.
Dat neanderthalers zijn uitgestorven is een punt van discussie. Er zijn ook aanwijzingen dat wij o.a. van hen afstammen en dat er kruisingen hebben plaatsgevonden. Dus tot zo ver die theorie. :shock:

Een groot hersenvolume is inderdaad een voordeel. Maar het is niet het enige voordeel. Qua aantal doen we nog steeds sterk onder voor sommige "niet zo intelligente" aardbewoners. Veel dieren concentreren zich op andere "voordelen" zoals snelle voortplanting e.d.

Evolutionair gezien worden de hersenen steeds belangrijker. De mens is op dat gebied een pionier. Of dit ook voor andere diersoorten gaat gelden is afwachten. Erg lang afwachten, evolutie gaat nu eenmaal niet zo erg snel... ;)
I'm a man of few words and a thousand obsene gestures...

Gebruikersavatar
Berichten: 742

Re: Het hersenvolume van mensen

Over het algemeen denkt men wel dat de neanderthalers zijn uitgestorven, maar het is inderdaad niet helemaal zonder twijfel. Maar misschien zijn hun grote hersenen juist de (één van de) reden(en) waarom ze zijn uitgestorven. Hersenen kosten zéér veel energie, en tijdens een ijstijd heb je alle energie nodig die je kan krijgen! Dan zouden té grote hersenen dus een nadeel kunnen zijn. Zeker als je in een gebied leeft waar je concureert met een mensensoort waarvan de hersenen beduidend kleiner zijn!

De hoge kost van hersenen beseffen maakt het misschien ook aannemelijker dat geen andere dieren zo een (over)ontwikkelde hersenen als wij hebben: in economische termen zou je kunnen zeggen dat hersenen een zeer riskante investering zijn.
Zeg nooit: 'Ik kan me niet voorstellen dat dit-of-dat zich heeft kunnen ontwikkelen door natuurlijke selectie' en neem iemand die dat zegt nooit serieus. Keer op keer blijkt het een inleiding te zijn tot een intellectuele bananenschil-ervaring.(Dawkins)

Re: Het hersenvolume van mensen

Volgens wordt nu algemeen geaccepteerd dat de Neanderthalers zijn uitgestorven en niet zijn opgegaan in de moderne mens. Wat niet wil zeggen dat er geen interactie tussen die twee plaatsvond.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: Het hersenvolume van mensen

de mens zijn hersenvolume is beginnen te stijgen wanneer hij steeds meer en meer begon te verwaardigen.
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.

Berichten: 74

Re: Het hersenvolume van mensen

Iemand een site waar ik deze hypotheses zou kunnen vinden? Is echt wel interessant...

Re: Het hersenvolume van mensen

Ik denk dat er meer achter zit dan alleen maar het volume.Als je ziet hoe intelligent kleine zoogdieren kunnen zijn.Zo zou een koe met zijn grote herseninhoud eigenlijk intelligenter moeten zijn dan een rat,wat ik betwijfel.


Berichten: 704

Re: Het hersenvolume van mensen

hersenvolume wil niets zeggen over de ontwikkeling van de hersenen. Je kunt wel een groot hersenvolume hebben, maar als de hersenen zich niet ontwikkelen blijf je 'niet intelligent'.

Daarom ga je hiermee heel gemakkelijk in de fout:

o, deze diersoort heeft een klein hersenvolume, dus hij is dom. Dat is niet steekhoudend.

Het is veel beter om te kijken naar de relatieve hersenvolume ten opzichte van het totale lichaamsgewicht.

Berichten: 74

Re: Het hersenvolume van mensen

.Zo zou een koe met zijn grote herseninhoud eigenlijk intelligenter moeten zijn dan een rat,wat ik betwijfel.
En in verhouding met hun lichaamsgewicht?

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: Het hersenvolume van mensen

1) sorry maar grotere hersenen zijn niet negatief omdat het energie kost!!! Dat is niet logisch.

Wat echter wel de reden is is de grote van het hoofd. Probeer maar eens zo'n hoofd eruit te krijgen!

De oplossing die 'wij' gevonden hadden is dat we de embryo's er vroeger uitwerpen en deze dan intensief opvoeden na de geboorte. De meeste dieren /apen kunnen toch opzen minst al hun hoofd recht houden na geboorte wij niet. Het hersenvolume stijgt ook intensief na de geboorte.

Dus de reden dat grote hersenen negatief zijn is omdat niet veel kinderen en moeders de geboorte overleven.

2)hersen volume is niet gelijk aan inteligentie, Frontale lob volume is wel gelijk aan inteligentie.

Je kan super grote hersenen hebben (vb potvissen ) zonder daarom hyper inteligent te zijn, deze dieren hebben die grote hersenen nodig omdat zij pulsen uitsturen als ze zwemmen dus krijgen ze enkele beelden per seconde (wat wij zien op fuiven als er een stroboscoop aanwezig is) uit deze enkele beelden constueren hun hersenen vloeiende beelden en berekenen deze hersenen de trajecten van de prooien. dus grote hersenen met grote visuele lobben.

wij hebben echter heel grote neocerebri, frontale lobben, de zone die dienst doet als associatie centrum. Zij leggen alle links en zijn de zetel van het denken.

dus grote visuele cortexen--> beter grafische verwerking

grote auditieve cortexen --> beter geluid verwerken

grote cognitieve cortexen --> groter denkend vermogen.

xd
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Re: Het hersenvolume van mensen

roger schreef:.Zo zou een koe met zijn grote herseninhoud eigenlijk intelligenter moeten zijn dan een rat,wat ik betwijfel.
En in verhouding met hun lichaamsgewicht?


Daar heb je inderdaad een punt.

Re: Het hersenvolume van mensen

1) sorry maar grotere hersenen zijn niet negatief omdat het energie kost!!! Dat is niet logisch.


Toch wel, hersenen slurpen energie. Hadden wij hersenen ter grote van een kat dan zaten ze in Afrika nu niet te hongeren...

Re: Het hersenvolume van mensen

Ja,en moesten de mannen in Afrika zoveel werken als de vrouw,dan zou het er ook anders uitzien.

Reageer