Vraagje over vloeibaar zuurstof en stikstof

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 6

Vraagje over vloeibaar zuurstof en stikstof

In het Botlekgebied staat op het terrein van Air Products de grootste luchtscheidingsfabriek ter wereld. In de goed geisoleerde 65 m hoge toren wordt lucht aangezogen. Door sterk te koelen worden argon, stikstof en zuurstof gewonnen. De installatie levert per dag 3000 ton zuivere zuurstof en 6500 ton stikstof aan Shell. Het kookpunt van enkele gassen in graden Celsius;

Zuurstof: - 192 Graden

Stikstof: -196 Graden

Argon: -186 Graden

a) Tot welke temperatuur moet je lucht afkoelen om argon vloeibaar te maken?

b) Waarom produceert de luchtscheider meer stikstof dan zuurstof?

c) Eén dm3 zuurstofgas weegt 1,5g. Bereken hoeveel liter zuurstof de luchtscheider per dag produceert.

Bedankt!! :shock:

edit peterdevis: Vraagje is zo'n vage titel, daarom heb ik hem aangepast.

Gebruikersavatar
Berichten: 11

Re: Vraagje over vloeibaar zuurstof en stikstof

1) de vaste stof heeft geen kookpunt en zal dus gewoon achterblijven als vaste stof nadat de vloeistof verdampt is (al dan niet opgevangen)

2) Als de kookpunten erg dicht bij elkaar liggen zal het heel lastig zijn om te destilleren

3) Destilleren, dus koken van het mengsel op de temperatuur die hoort bij vloeistof 1 en deze damp opvangen en condenseren, vervolgens voor vloeistof 2 en 3 herhalen.

4) waarschijnlijk omdat de gist een stof produceert die in het water en de suiker een stof oplevert die qua kookpunt dicht bij dat van zuivere alchohol ligt, maar dat weet ik niet zeker.

5) geen tijd :wink:

6) zie 6, denk omdat de kookpunten te dicht bij elkaar liggen.

Eowyn
Master of Doom by Doom mastered....

Berichten: 6

Re: Vraagje over vloeibaar zuurstof en stikstof

Eowyn schreef:1) de vaste stof heeft geen kookpunt en zal dus gewoon achterblijven als vaste stof nadat de vloeistof verdampt is (al dan niet opgevangen)

2) Als de kookpunten erg dicht bij elkaar liggen zal het heel lastig zijn om te destilleren

3) Destilleren, dus koken van het mengsel op de temperatuur die hoort bij vloeistof 1 en deze damp opvangen en condenseren, vervolgens voor vloeistof 2 en 3 herhalen.

4) waarschijnlijk omdat de gist een stof produceert die in het water en de suiker een stof oplevert die qua kookpunt dicht bij dat van zuivere alchohol ligt, maar dat weet ik niet zeker.

5) geen tijd  :wink:

6) zie 6, denk omdat de kookpunten te dicht bij elkaar liggen.

Eowyn
Oke, bedankt! :shock:

Reageer