Springen naar inhoud

elasticiteit


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 11 december 2004 - 17:30

yo, kheb een vraag over de elasticiteitsmodulus van staal.
Als bij temperatuurstoename van staal de elasticiteitsmodulus zakt, wil dit dan zeggen: dat het staal meer zal buigen, of zal het breken?

maw wat is elasticiteitsmodulus en wat als deze zakt (gevolg van temperatuurstijging)?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sdekivit

  sdekivit


 • >250 berichten
 • 704 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 december 2004 - 18:10

dit volgt uit de wet van Hooke: delta l = F * l / E * A
als de elasticiteitsmodulus afneemt zal de bij eenzelfde kracht over eenzelfde oppervlak de delta l / l toenemen

bij eenzelfde lengte , kracht en oppervlak zal de invloed van verlaging van de elasticiteitsmodulus een vergroting van de lengteverandering tot gevolg hebben

--> het materiaal is slapper geworden en ik zou dus zeggen dat het metaal gaat buigen want breken doet het alleen maar door de stijfheid van het materiaal en hoe stijver een materiaal hoe eerder het zal breken (lengteverandering treedt haast niet op)

de elasticiteitsmodulus is dus een maat voor de stijfheid van een materiaal.

Maar ik ben geen natuurkundige dus wie weet zit ik er helemaal naast.

#3

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 december 2004 - 10:59

Indien er op een materiaal een kracht (stress) wordt uitgeoefend zal dit materiaal uitrekken (strain). De elasticiteitsmodulus of Young's modulus is de verhouding tussen deze twee (zie post hierboven).

Elasiticiteit is, zoals het woord al zegt, een reversible process. Dit wil zeggen dat als je de kracht van het materiaal verwijderd, het materiaal terug gaat in zijn oude positie (net zoals een elastiekje). Dit heet elastische deformatie.

Indien de toegepaste kracht groter gemaakt wordt, zal er een punt komen waarop elastische deformatie overgaat in plastische deformatie. Dit heet yielding.

Plastische deformatie is het permanent vervormen van het materiaal. Bij elastische deformatie vervormde het materiaal, maar bij het weghalen ging het materiaal weer terug naar zijn oude staat. Bij plastische deformatie gebeurd dit niet.

Er zal nu een punt komen waarbij het materiaal een maximum belasting bereikt. De kracht op dit punt is de tensile strength. Na dit punt zal het materiaal op sommige plaatsen dunner worden en uiteindelijk breken (failure).

Geplaatste afbeelding

Door een temperatuursverhoging zal yielding bij een lagere kracht optreden, waardoor ook de tensile strength zal dalen. Dit heeft als gevolg dat het materiaal eerder zal breken.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures