Springen naar inhoud

jojo


 • Log in om te kunnen reageren

#1

davidoff

  davidoff


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 november 2006 - 11:55

hoe werkt een jojo? als ie beneden blijft hangen werkt er kracht op doordat ie draait? maar wanneer is die kracht dan dusdanig kleing dat het touwtje van de jojo weer grip krijgt op de jojo en dat ie weer naar boven gaat?
bvd

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 48122 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 15 november 2006 - 12:29

Ik weet niet precies waar je heen wil, maar een jojo blijft draaien door de traagheid. Iets wat beweegt zal willen blijven bewegen. Dat touwtje wrijft langs de as, en remt hiermee de draaiing af.

Die wrijvingskracht is verschillend al naar gelang het touwtje stilstaat t.o.v. de as, of dat het touwtje met de as meedraait. Dat heet respectievelijk statische wrijvingskracht en dynamische wrijvingskracht. Die hebben elk een aparte wrijvingscoefficiënt µ.

Fw = µ.Fn
Fn is de normaalkracht (als de jojo stilhangt, gelijk aan de zwaartekracht, maar tegengesteld van richting)
µ is die wrijvingscoefficient, en die is in de dynamische situatie kleiner dan in de statische.

Laat je de jojo draaiend stil hangen, dan werkt alleen de zwaartekracht om een Fn te veroorzaken, en dan is de dynamische wrijvingskracht te klein om de jojo zó af te remmen dat die het touw weer "vastgrijpt" en daarmee terug gaat klimmen. Geef je nu echter een voldoende hard rukje aan de jojo, dan wordt even je normaalkracht Fn veel groter, omdat je nou het geheel een versnelling geeft tegen de zwaartekracht in. Daardoor wordt ook Fw ineens veel groter. Éventjes "pakt" je touwtje hierdoor, en, dat is nou het leuke, omdat touw en as t.o.v. elkaar eventjes stilstaan wordt de situatie tussen touw en as statisch (staat stil, niet elektrostatisch) en krijg je een statische wrijvingskracht, die dus nog groter is dan die dynamische die je al had. Het touwtje blijft pakken. Nu wordt het bovendien door het gewicht van de jojo vrij strak tegen de as aangetrokken, waardoor de normaalkracht Fn nóg groter wordt, en zo blijft de situatie tussen as en touwtje statisch. De enige manier voor de jojo om verder te kunnen blijven draaien is door in het touw te klimmen, en dat doet hij dan ook. :)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures