[scheikunde] Thee met honing

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 8

[scheikunde] Thee met honing

Hai, wij zitten in 6vwo, NG en hebben de opdracht te onderzoeken hoe het komt dat thee donkerder wordt (of dat er een kleurverschil optreedt) wanneer je honing aan thee toevoegd.

We hebben gevonden dat het wellicht te maken heeft met de zuurgraad van kleurstoffen. Deze zuurgraad verandert met het toevoegen van honing aan thee en hiermee de kleur. Nu moeten we proeven doen om te onderzoeken welke reacties precies verlopen, maar we hebben geen idee hoe we dit aan moeten pakken. Alvast erg bedankt voor de moeite!

Berichten: 12.262

Re: [scheikunde] Thee met honing

Ik denk dat je met die zuurgraad in de goede hoek zit.. probeer er maar eens citroen(zuur) in te gooien, dan word het lichter.

Stoffen die reversibel van kleur veranderen iov van pH noemen ze in brede zin indicatoren (lakmoes, methyloranje, phenolrood, etc). Er zijn veel stoffen die dit doen, met verschillende omslagpunten. Je kunt eerst eens proberen dat omslagpunt vast te stellen.

Overigens denk ik dat het lastig zal zijn zelf de stoffen in kwestie te analyseren, zeker met hetgeen er op een middelbare school zoal voorhanden is. Ik vermoed dat het stoffen zijn afkomstig van polyfenolen, deze ontstaan bij drogen/fermenteren van theebladeren. Maar iets exacts zou ik ook niet kunnen zeggen.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: [scheikunde] Thee met honing

Hang eens een pH meter in je thee. Voeg vervolgens je honing toe en kijk of er een pH verandering optreedt.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 4.502

Re: [scheikunde] Thee met honing

In thee zit de een of andere vorm van looizuur!

Gevonden via Google:

In thee bevindt zich een stof, tannine, ook looizuur genoemd. Deze stof is in staat te reageren met ijzer tot een looizuur-ijzercomplex. Hierdoor neemt de beschikbaarheid van ijzer voor opname af en kan er bloedarmoede ontstaan. Naast looizuur zijn ook andere aanwezige polyfenolen in thee in staat om te reageren met ijzer met hetzelfde gevolg.

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Thee met honing

Beste mensen,

Volgens onze toa zitten we in de verkeerde hoek met het de zuur-base reactie. We hebben al proeven gedaan met het meten van de pH waarden. Het volgende hebben we geprobeerd.

Thee zonder honing had pH 5.3 voegen we wat honingoplossing (50%honing, 50%water) toe dat zelf een pH van 4.5 heeft dan ontstaat er een oplossing van thee met honing dat een pH van 4.7 draagt. De oplossing is lichter en troebeler van kleur. Voegen we een base (0,1 M NaOH) toe aan thee, dan wordt de thee iets donkerder. Maar voegen we het zuur HCl (0,1M) toe aan de thee dan wordt de thee opmerkelijk lichter. Het toevoegen van HCl en NaOH aan de honing gaf nauwelijks tot geen kleurverschil.

Om in die redoxhoek te zoeken hebben we nu het volgende gedaan:

We hebben met een ORP-meter het aantal milliVolt gemeten in een (met 10ml 1M H2SO4) ) aangezuurde 0,02M KMn04 oplossing na toevoeging van 0,1M Na2S203. We hebben steeds na 1 ml Na2S203 toevoegen het aantal mV gemeten. Het is eigenlijk het op school bekende proefje waar het paarse goedje veranderd in bruin-rood en vervolgens weer in helder wit.

Voordat we begonnen met toevoegen had de oplossing een elektronpotentiaal van 1230mV. Na 3 ml Na2S203 toevoegen veranderderde het elektronpotentiaal niet meer en was het inmiddels gedaald naar 220 mV.

We hebben ook gemeten dat de thee-wateroplossing een elektronpotentiaal heeft van 210mV en thee 60 mV. Na toevoeging van telkens 1 ml honingoplossing aan de thee liep het elektronpotentiaal steeds met ongeveer 5mV op.

Nu moeten we het verband leggen met de redoxreacties en het thee-honing gebeuren. We hopen dat jullie verder kunnen helpen.

Hartelijk dank.

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Thee met honing

Hallo,

zou het kleurverschil ook wat te maken kunnen hebben met het asgehalte in honing?

Zie het kopje Eigenschappen van honing en dan a. Kleur op http://www.hoofcare.nl/Nectar_wordt_honing.html

Groetjes Vera, Sanne en Marije.

Reageer