[scheikunde] rectificatie ethanol

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 13

[scheikunde] rectificatie ethanol

Op school moeten we na het bepalen van het volume % ethanol, in een oplossing die we maakten van suiker, water en gist, een rectificatie van die oplossing doen. Zo wordt de ethanol oplossing geconcentreerder en moeten we opnieuw het volume % in die oplossing bepalen.

Mijn vraag is klaar en duidelijk, hoe doen we dit allemaal?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: [scheikunde] rectificatie ethanol

Het hangt ervan af wat voor apparatuur jullie lab beschikbaar heeft.

Het beste is de oplossing electrisch te verwarmen in een ronde glazen kolf met daarop vertikaal een ongeisoleerde glazen rectificatiebuis gevolgd door een waterkoeler. Door gedeeltelijke condensatie en terugloop in de ongeisoleerde rectificatiebuis wordt de damp naar boven toe steeds rijker in ethanol omdat deze vluchtiger is dan water.



Omdat ethanol vluchtiger is dan water zal de damp die overdestilleert en vervolgens condenseert een hoger ethanol gehalte hebben dan de oplossing die in de kolf achterblijft. Deze wordt juist minder geconcentreerd wat ethanol betreft.

De eerste milliliters overgedestilleerde vloeistof zijn het rijkst aan ethanol. Naarmate je langer destilleert en meer destillaat krijgt zal de ethanolconcentratie hiervan dalen. Het leukste is daarom om het destillaat op te vangen in telkens een ander glaasje tot een hoeveelheid van, zeg, 15 ml (in ieder geval groter dan de pipet die je later gaat gebruiken). Je zult dan meten dat ieder glaasje een hogere dichtheid (lager ethanol gehalte) heeft dan het vorige glaasje.
Hydrogen economy is a Hype.

Berichten: 13

Re: [scheikunde] rectificatie ethanol

bedankt voor de hulp

Reageer