Koolstofdatering

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 207

Koolstofdatering

Koolstofdatering lijkt een accuraat middel om de ouderdom van verschillende voorwerpen te kunnen achterhalen.

Deze methode gaat er echter van uit dat er steeds een constant gehalte C-14 op aarde is geweest. Ik lees nu dat sommigen dit tegenspreken. Het C-14 gehalte zou schommelen waardoor C-14 datering niet als absoluut correct meer kan worden beschouwd. Dit zou onder meer kunnen liggen aan de grote uitstoot CO2 van C-14 arme fossiele brandstoffen. Zou dit ook in het verleden hebben kunnen plaatsgevonden?

Ikzelf ken te weinig van de materie om een gefundeerde en genuanceerde mening hierover te hebben, maar wat denken jullie?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Koolstofdatering

Correcte koolstofdatering is inderdaad geen kwestie van een eenvoudig sommetje uit het boek. Voor sommige periodes en plaatsen van vastlegging zullen inderdaad serieuze correcties moeten worden ingevoerd. Daar is op internet best veel over te vinden, toch zeker als je Engels gaat googlen. Door verbanden te leggen met koolstofdateringsmethodes en andere leeftijdsbepalingsmethodes is meer en meer over nodige correcties bekend geworden, waardoor het al met al toch een behoorlijk nette indicatie geeft (bij juiste interpretatie dus).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 4.546

Re: Koolstofdatering

ook is het natuurlijk niet heel erg nauwkeurig, je kunt bijv met koolstofdatering zeggen dat een fossiel 30.000 jaar oud is maar echt nauwkeurg is bijv 35.454 jaar oud.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'



- Robert Heinlein -

Reageer