[fysica]Carnot-cyclus

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.086

[fysica]Carnot-cyclus

Voor fysica moeten wij de carnot-cyclus leren, ik dacht het principe te verstaan, maar er is sprake van dat de carnot-cyclus kan optreden als warmtemachine of een koelmachine, dit snap ik niet daar ik dacht dat de totale toegevoegde warmte nul was.

Kan iemand mij aub helpen?
Zoekt je pc nog een doel in zijn leven?

Laat hem dan nu onmiddellijk eiwitten vouwen gezellig met 500.000 andere pc's bij [email protected]

Our team needs you!

Berichten: 133

Re: [fysica]Carnot-cyclus

Het gaat hem er om dat je de warmte transporteert van het ene medium naar het andere medium. Afhankelijk van wat het doel is van deze warmtetransportatie (opwarmen van een vloeistof bij bv. een warmtewisselaar of afkoelen in een frigo) kan je de carnotcyclus dan beschouwen als een koel- of warmtemachine.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.086

Re: [fysica]Carnot-cyclus

Maar dan heb je maar een deel van de cyclus nodig? of toch helemaal?
Zoekt je pc nog een doel in zijn leven?

Laat hem dan nu onmiddellijk eiwitten vouwen gezellig met 500.000 andere pc's bij [email protected]

Our team needs you!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: [fysica]Carnot-cyclus

Beste made in flanders,

De totale toegevoegde warmte in een Carnot cycle is niet nul.

In een warmtemachine (heat engine) die het Carnot proces volgt stroomt er warmte van een hoog temperatuurnivea naar een laag temperatuurniveau, waarbij een deel van die warmte omgezet wordt in arbeid. Het gaat in een warmtemachine om de opgewekte arbeid waarmee je een auto of machine kunt aandrijven (om warmte alleen maar van hoge naar lage temperatuur te laten stromen heb je immers geen machine nodig). De afgevoerde warmte op het lage niveau is kleiner dan de toegevoerde warmte op het hoge niveau en het verschil is precies de opgewekte arbeid: eerste hoofdwet thermodynamica.

Het is helaas onmogelijk om alle warmte van hoog niveau om te zetten in arbeid (tweede hoofdwet). Het maximale haalbare arbeidsrendement voor een Carnot cycle is: 1 - Tlaag/Thoog.

In een koelmachine (heat pump) die het Carnot proces volgt stroomt er juist warmte van een laag temperatuurnivea naar een hoog temperatuurniveau, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor het nodig is om arbeid toe te voegen. Het gaat in een koelmachine om de hoeveelheid warmte (koude) die van het lage temperatuurniveau (bijv. je koelkast) naar het hogere niveau (je keuken) gepompt wordt. De afgevoerde warmte op het hoge niveau is groter dan de toegevoerde warmte op het lage niveau en het verschil is precies de toegevoegde arbeid van de machine (de compressor met motor onderin je koelkast): wederom eerste hoofdwet thermodynamica.

Bij een koelmachine wordt niet gesproken van een efficiency maar van een Coefficient Of Performance (of hoe dat tegenwoordig in nederlandse textboeken heet): COP = Qlaag/W waarin W de toegevoegde arbeid (Work). Hoe minder arbeid nodig is hoe beter en hoe hoger COP.

Met bovenstaande inleiding en je textboek heb je nu genoeg basiskennis om via google meer te lezen. Zoek ook naar engelstalige sites.

Overigens: werkelijke warmtemachines volgen niet de ideale Carnot cycle maar bijvoorbeeld de Otto cycle (benzine motor) of Diesel cycle (diesel motor) en er zijn vele anderen. Maar het doel is altijd hetzelfde: proberen om zoveel mogelijk warmte (afkomstig van de brandstof) om te zetten in nuttige arbeid en in alle cycli is de som van toegevoegde en afgevoerde warmte (beiden met het juiste teken) beslist niet nul.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer