Springen naar inhoud

Omar Nasiri de Al-Qaeda infiltrant: Implicaties?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Kaph

  Kaph


 • >100 berichten
 • 116 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2006 - 01:22

Er is deze week een autobiografie verschenen van een man die schuilgaat onder het pseudonym Omar Nasiri. 'Nasiri' claimt gewerkt te hebben voor verschillende Europese mogendheden (vooral Frankrijk, maar ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Naar eigen zeggen slaagde hij erin om vanaf de jaren '90 te infiltreren in Al Qaeda, zowel in trainingskampen in Afghanistan als in terreurcellen in Londen. Nu wordt er blijkbaar (ik zeg blijkbaar, want ik heb het boek niet gelezen) iets beweerd in dit boek dat zeker tot de verbeelding spreekt:

Al Qaeda zou de Amerikaanse inval in Irak gepland en zelfs uitgelokt hebben. De reden waarom Al Qaeda dit gedaan zou hebben is, volgens Nasiri, dat op deze manier de Jihad kon worden uitgebreid (verse woede tegen de Amerikanen, nieuwe strijdterreinen etc.). Volgens Nasiri werd deze val gezet door de, door Amerikanen gevangen genomen, Al Qaida-strijders in Afghanistan zeer specifieke valse informatie door te laten spelen tijdens de ondervragingen. Ze moesten aan de ene kant vertellen dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had, en aan de andere kant moest worden gesuggereerd dat Al Qaeda wel eens aan die massavernietigingswapens van Saddam zou kunnen komen.

Na zo'n verhaal dienen zich natuurlijk heel veel vragen aan. Ten eerste, hoe betrouwbaar is deze bron? Schijnbaar vindt een oud-CIA directeur dat het aannemelijk is dat, gezien het detail van de verstrekte informatie over trainingskampen e.d. in het boek, Nasiri daadwerkelijk in Al Qaeda heeft weten te infiltreren. Dit brengt ons dan ook bij de tweede vraag: Is het waarschijnlijk dat Al Qaeda de drijvende kracht was achter de Amerikaanse inval in Irak? Met als doel om zo de Jihadgevoelens en -mogelijkheden uit te breiden, en misschien ook nog om de druk een beetje van de ketel te halen in Afghanistan zelf.

Het is in ieder geval de zoveelste interessante draai die er aan deze hele saga wordt gegeven.

http://edition.cnn.c...ihad/index.html

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

John Nash

  John Nash


 • >250 berichten
 • 536 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2006 - 23:22

Tja en vindt Al-Qaeda haar 'roots' niet toevallig bij de CIA?

#3

Arab_science

  Arab_science


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 december 2006 - 11:30

al-qaeda heeft geen enkel band met de CIA, het is wel zo dat de taliban hulp kreeg van de CIA tijdens de oorlog met Sovetjeunie in de jaren 80. Maar dat kwam vooral omdat beide partijen baat bij hadden.

#4

John Nash

  John Nash


 • >250 berichten
 • 536 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 januari 2007 - 16:26

al-qaeda heeft geen enkel band met de CIA, het is wel zo dat de taliban hulp kreeg van de CIA tijdens de oorlog met Sovetjeunie in de jaren 80. Maar dat kwam vooral omdat beide partijen baat bij hadden.

Geen enkele band?
http://www.greenleft.../2001/465/25199
http://www.geocities...ck/afghans.html
http://www.google.nl...a founded&meta=

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures