Springen naar inhoud

Determinatie v e stof die in mijn kelder "groeit"


 • Log in om te kunnen reageren

#1

curix

  curix


 • >100 berichten
 • 214 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 november 2006 - 17:08

Hallo, Ik heb een redelijk oud huis 140 jaar (als dat er iets mee te maken heeft) en er groeien in de kelder een soort kristalletjes op de muur.
Ze zijn wit met een licht grijze tint, ze lossen goed op in water, ze groeien op een denk ik bepleisterde muur met witte verf en voor de rest moet je nog eventjes wachten want ik ben de oplossing ervan aan het verdampen.
Ik zoek een middel om de stof te determineren.
Weten jullie hoe ik het moet determineren of weten jullie de stof?
Als je iets moet weten om het te determinere kan ik het proberen (maar nie smelten of bestralen of ingewikkelde dingen)

O en ik vergat te zeggen dat het een licht bitter-zure smaak heeft (te ingewikkeld om te zeggen hoe ik dit tewetn gekomen ben)
Danku
Geld moet rollen,... Vooral naar mij.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

  Fred F.


 • >1k berichten
 • 4168 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 24 november 2006 - 18:56

Als je zeker weet dat het geen schimmels of bacterien zijn moeten het zouten zijn. Grondwater met allerlei opgeloste zouten sijpelt heel langzaam door de bakstenen of betonnen muur en het water verdampt aan de binnenkant van de muur waar de zouten achterblijven. Sommige zouten kunnen ook uit de muur afkomstig zijn of uit de vulstoffen en pigmenten van de muurverf. De zouten zullen naar alle waarschijnlijkheid meerdere kationen en verschillende anionen bevatten. Bijvoorbeeld Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Fe2+, Fe3+, Ti4+ en Cl-, SO4 2-, NO3-, OH-, S2- en nog wel enkele waar ik hier nu niet aan denk.

Om dit te bepalen heb je toch wel wat chemicalien en apparatuur nodig die je niet thuis hebt. Wellicht ken je iemand die toegang heeft tot een anorganisch lab. Een schoollab is wellicht al voldoende.

Anderzijds denk ik niet dat je er iets wijzer van wordt uit welke kationen en anionen het zoutmengsel bestaat.
Hydrogen economy is a Hype.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures