Springen naar inhoud

[Natuurkunde] De knikkergoot van galilei


 • Log in om te kunnen reageren

#1

djim

  djim


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 november 2006 - 23:28

Goedenavond..

Ik zit op dit moment in de 2de periode van havo 5 waarin ik bezig ben met een practicum over de knikkergoot van galilei.

Wellicht dat mensen deze proef kennen (ook herhaald door Da Vinci).

het doel van de proef is kort samengevat de verhouding tussen afstanden bepalen als de tijd tussen deze afstanden gelijk is. bijvoorbeel galilei zei dat de afstand zich verhouden als 1:3:5 plaats je bijvoorbeeld belletjes op 8 32 en 77 cm vanaf het begin van de goot dan zouden de belletjes met hetzelfde tijdverschil een geluid maken. (ting ting ting ting :) ) (da vinci beweerde 1:2:3, wat overigens beter klopte met onze gegevens) meer info over deze proef op www.stevin.info

in ieder geval nadat ik deze proef uit had gevoerd, en bezig was met de verwerking kwam ik tot de conclusie dat er niet genoeg diepgang in mijn opdracht zat, geen berekeningen etc. het was namelijk gewoon die heeft gelijk, en de ander niet.
ik vertelde dit mijn leraar en die zei " ja, hmm dat klopt wel een beetje.. misschien moet je de snelheid van de bal meten met een lichtpoort waarmee je dan de potentiele energie en de kinetische energie mee kan berekenen , je kan ook nog de rotatie energie van de bal berekenen, dat zou helemaal mooi zijn toch, zoek maar even op hoe dat moet"

nou ik heb een tijdje gezocht maar ik kan niet echt uitvogelen wat het is, wat de berekening ervoor is..

dus conclusie: Is er iemand op dit forum die mij de rotatie energie van de bal kan uitleggen wat het doet en wat de berekening ervoor is.. het zal veel opheldering geven.


b.v.d.[/code]

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 48224 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 november 2006 - 23:39

Aangenomen dat je wel weg weet met mv en mgh, dan vind je hier de formules die je nodig hebt voor energie van roterende lichamen, nl Iω en de formules om I van diverse lichamen te berekenen ergens eronder.

EDIT: link vergeten :) : http://hyperphysics....hbase/circ.html

EDIT de EDIT: verkeerde link :) : http://hyperphysics....base/mi.html#mi

ik heb mijn dag niet vandaag..... ;)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures