Springen naar inhoud

Veroorzaken genen echt gedrag?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

p__

  p__


 • >1k berichten
 • 2972 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 december 2006 - 22:28

Van de blog "only a game":

Let me reiterate this point, as it is crucial: a gene codes for a protein, or it affects the production of proteins. There is nothing else we currently know of that a gene does.

Why, then, is there such talk of a genetic basis of behaviour? Because if behaviour is rooted in genetics, either we are saying that a protein produces behaviour (which we shall see shortly is absurd), or we are claiming that behaviour emerges somehow from genes in a manner we don’t understand and cannot currently prove – at which point the honest scientific position is to admit that we do not know how behaviour is inherited.


Is het waar dat er een onbekend (en momenteel onbewijsbaar) proces betrokken is bij de interactie tussen genen en gedrag?
Zijn er ideeën wat voor proces dit kan zijn?

En

The bottom line is that while virtually all behaviour can be influenced by genes, there is no evidence that behaviour is determined by genes. There is no gay gene, no gene for intelligence, no gene for violence, no gene for reliability, no gene for amiability… there is no gene for any behaviour, neither does it seem likely that any such gene will be found. Errors in genes can cause specific medical conditions (which have behaviours associated with them), as with Down’s syndrome for instance, but that is as far as the body of research currently goes.

In 1994, the journal Science published an article by Charles Mann entitles Genes and Behaviour which contained this apposite quote:

Time and time again, scientists have claimed that particular genes or chromosomal regions are associated with behavioral traits, only to withdraw their findings when they were not replicated. "Unfortunately," says Yale's [Dr. Joel] Gelernter, "it's hard to come up with many findings linking specific genes to complex human behaviors that have been replicated. "...All were announced with great fanfare; all were greeted unskeptically in the popular press; all are now in disrepute.


Klopt het dat bevindingen die een verband tussen gedrag aan genen leggen, bijna nooit gerepliceerd worden? En zoja, waarom worden deze bevindingen dan zo gehyped en snel geloofd?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9759 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 december 2006 - 01:25

Ik denk dat ze vooral gehyped worden door populair-wetenschappelijke media... 'een gen gevonden' voor agressie, intelligentie, homosexualiteit of iets dergelijks maakt een mooie headline.

De werkelijkheid is natuurlijk veel complexer en indirecter. Stel je zou een gen vinden dat een relatie blijkt te hebben met intelligentie.. wat zou dat gen dan doen? Waarschijnlijk coderen voor een enzym dat op een of andere manier de aanmaak van een hormoon helpt, dat er op zijn beurt voor zorgt dat neuronen meer links vormen (dit is maar een voorbeeld).

Maar zorgt het hebben van dat gen er nou voor dat de drager per se goeie IQ scores haalt? Ik denk lang niet altijd: Bijvoorbeeld als een andere factor neurologische ontwikkeling beperkt, maar ook als er onvoldoende educatie of prikkeling plaatsvind.

Nouja, je ziet: 3 alinea's voor een voorbeeld, ik zou dr geen krantenkop van kunnen maken [rr]
Victory through technology

#3

qrnlk

  qrnlk


 • >5k berichten
 • 5079 berichten
 • Lorentziaan

Geplaatst op 04 december 2006 - 06:46

Het idee van biologische determinisme is erg populair aan het worden. Het idee van een zelfstandige onafhankelijk intelligente vrije wil is in veel opzichten tegenstrijdig met bepaalde ideologische constructies.

Het idee van sociale mobiliteit in de maatschappij is nog steeds niet overal doorgedrongen. De meeste mensen vinden het prettig als ze hun eigen omstandigheden kunnen afschuiven op pech en de omstandigheden van mensen die zich wel verbeterd hebben op geluk of zelfs bedrog.

Zeggen dat iets een aangeboren eigenschap is, pleit aan de ene kant mensen vrij van hun individuele verantwoordelijkheid en aan de andere kant vormt het een onoverbrugbaar verschil tussen mensen. Dit kan binnen een cultuur die gedreven wordt door concurrentie en wederzijds vergelijken zeer aantrekkelijke zijn.

Een krantenkop die zegt dat een bepaalde kwaliteit aangeboren is klinkt heel (post)modern en wetenschappelijk; het kan vrijblijvend worden gelezen. De meeste mensen willen niet een artikel lezen die verteld dat om men zelf-discipline en zelf-beheersing moet toepassen zodat men deze kwaliteit kan ontwikkelen: Dat klinkt erg ouderwets moraliserend en is confronterend. Mensen laten zich liever iets anders vertellen.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs

#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9759 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 december 2006 - 13:47

Tja, dat genetische eigenschappen een gemakkelijk excuus zijn voor allerlei gedrag zal ook wel meespelen inderdaad. Mensen die nogal dik zijn excuseren zich soms met 'ik heb aanleg om dik te worden'... Mijn idee is dat dat best wel zo kan zijn, maar dat je nog steeds meer moet eten dan je verbrand wil je werkelijk dik worden.

Maar menselijk gedrag is altijd een combinatie van nature and nurture. De genen kunnen je mogelijkheden bieden (of ontnemen), maar er gebruik van maken is iets dat je moet leren.
Victory through technology

#5

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 december 2006 - 18:44

Cortisol is betrokken bij stressreacties. Of het een oorzaak van stress is, of een gevolg weet ik niet maar het ís betrokken bij stress. Net zoals een hoge concentratie testosteron in je bloed betrokken is bij relatief risicovol gedrag.
Dat is een samenhang tussen gedrag en genen (omdat beide voorbeelden al dan niet direct product zijn van transcriptie/translatie van een gen).
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#6

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 05 december 2006 - 16:45

De hormonen hebben tot op zekere hoogte een invloed op delen van het gedrag en die hormonen worden oa geregeld door de genen.
Uiteindelijk bepaalt het cognitieve deel (onze intelligentie/verstand/wijsheid/zelfbeheersing/discipline) ofdat we toegeven aan de hormonen.

Zowel de stressreactie als de eetlust als de verslaving worden oa beďnvloed door hormonen. Deze hormonen pushen ons om op een bepaalde manier te reageren (aggressief worden, sex, eten, nuttigen van een verslavende substantie).
Gelukkig is de mens in staat om met zijn verstand de keuze te maken om wel of niet toe te geven aan deze impuls. Uiteindelijk blijft het dus gewoon een individuele keuze waar je volledig verantwoordelijk voor bent. Je kan je niet verschuilen achter de hormonen.
Wanneer je bijvoorbeeld verslaafd bent aan het roken dan is de verleiding om een sigaret te roken groot maar je kan nog altijd perfect nee zeggen tegen de sigaret als je voldoende gemotiveerd bent.

Over de genen in het algemeen mbt het gedrag kan niemand een zinvolle uitspraak doen aangezien we nog niet goed genoeg begrijpen hoe de hersenen werken.

#7

Dino

  Dino


 • >250 berichten
 • 740 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 december 2006 - 15:34

Geef een eekhoorntje opgegroeit in een kooitje een noot en het loopt naar een hoekje en graaft het daar in.....

Neem een baby en zet het op een loopband en het begint te lopen....

De meeste zaken zijn getrainde reflexen en of hormonaal beďnvloede beslissingen dus waarom kunnen bv genen die coderen voor transcriptie factoren niet in staat zijn om een genetisch netwerk te initieren niet een bepaald gedrag als gevolg hebben?

Wat is het probleem?
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

#8

jdr

  jdr


 • >1k berichten
 • 1408 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2006 - 00:29

Uiteindelijk bepaalt het cognitieve deel (onze intelligentie/verstand/wijsheid/zelfbeheersing/discipline) ofdat we toegeven aan de hormonen.

Erg interessant, kun je hier wat bronnen voor neerzetten zodat ik dit in context kan plaatsen?

#9

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9759 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 december 2006 - 01:27

De meeste zaken zijn getrainde reflexen en of hormonaal beďnvloede beslissingen dus waarom kunnen bv genen die coderen voor transcriptie factoren niet in staat zijn om een genetisch netwerk te initieren niet een bepaald gedrag als gevolg hebben?


Er is geen reden dat dit niet zou kunnen, maar ook - voor zover ik weet - geen duidelijk voorbeeld waarbij het wel gebeurd. Als dit wel zo is zou je wellicht het gen kunnen identificeren (door te screenen obv fenotype) dat een dergelijke cascade in werking zet. Het mechanisme zou dan complex zijn, maar het resultaat toch 'indien gen-X altijd gedrag-Y'.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures