Moeilijk oplosbare eiwitten

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

Moeilijk oplosbare eiwitten

Heey!

Ik doe een onderzoek naar eiwitten waaruit het menselijk lichaam is opgebouwd en ik vroeg me af of jullie mij wat meer duidelijkheid kunnen geven over wat de moeilijk oplosbare eiwitten in het menselijk lichaam zijn? Tot nu toe heb ik namelijk alleen keratine kunnen vinden en ik kan me niet voorstellen dat dit de enige is.

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 808

Re: Moeilijk oplosbare eiwitten

Slecht oplosbaar is nogal relatief.

Hoe slecht oplosbaar wil je het hebben?

Tot 100 ug/ml ? tot 1 mg/ml?

Verder zijn vrijwel alle membraan eiwitten heel slecht oplosbaar in water.

Dit omdat deze eiwitten gemaakt zijn voor lipofiele omstandigheden.
Minder dan niks is onmogelijk.

De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

Berichten: 3

Re: Moeilijk oplosbare eiwitten

Ik zat te denken aan 0.1 M

Gebruikersavatar
Berichten: 808

Re: Moeilijk oplosbare eiwitten

0,1 M komt neer op 6 kilo eiwit per liter water.

Dus alle bestaande (en zelfs niet bestaande) eiwitten voldoen aan jouw criterium.

Ik heb zo'n vermoeden dat je 0,1M niet klopt. :wink:
Minder dan niks is onmogelijk.

De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

Berichten: 3

Re: Moeilijk oplosbare eiwitten

Whahaah dat denk ik ook dan;) Laat ik mn vraag dan anders stellen:

Zijn er in het menselijk lichaam nog andere eiwitten zoals keratine en citine?

Heb je trouwens ook enig idee hoe je keratine/citine kan oplossen? Met zeer geconcentreerd zoutzuur of natronloog?

Gebruikersavatar
Berichten: 808

Re: Moeilijk oplosbare eiwitten

In het menselijk lichaam zitten duizenden verschillende eiwitten.

Een mens heeft 30.000 genen (geen idee of dit getal alweer ge-update is afgelopen jaar). Een gen kan voor meerdere eiwitten coderen door leesrichting, splicing en dergelijke.

Dus ik denk dat 100.000 verschillende eiwitten geen slechte benadering is.

Een eiwit is slecht oplosbaar rond zijn eigen pI. Dit is de pH waarbij een eiwit neutraal geladen is. In een zuurdere of basischere oplossing (ongeveer twee pH eenheden verschil) lost het eiwit dan meestal al en stuk beter op.

Keratine en citine heb ik geen idee van.
Minder dan niks is onmogelijk.

De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

Reageer