Springen naar inhoud

bestaat er een oneindig hoge potentiaal?


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 31 december 2004 - 21:03

als de aantrekkingskracht op oneindig nul is, dan bestaat er dus geen oneindig hoge potentiaal?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

D-Frost

  D-Frost


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2005 - 14:34

als de aantrekkingskracht op oneindig nul is, dan bestaat er dus geen oneindig hoge potentiaal?


Dat ligt er natuurlijk aan hoe je het bekijkt. Aantrekkingskracht wordt veroorzaakt doordat twee massa's elkaar aantrekken. Als er een grote hoeveelheid massa bij elkaar zit, trekt dit elkaar dus op een grotere manier aan, dan wanneer de massa's van een kleinere orde zijn.

In ons voorstellingsvermogen kunnen we niet geloven dat er een planeet bestaat met een oneindige massa, dus zou je inderdaad kunnen veronderstellen dat er geen oneindig hoge potentiaal kan bestaan.

Maar, als je gelooft dat het heelal oneindig groot is zal de totale aantrekkingskracht in het heelal ook oneindig groot zijn.

#3

JV

  JV


 • >25 berichten
 • 91 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2005 - 21:16

De hoogste potentie qua zwaartekracht die we kennen is die van zwarte gaten. De zwaartekracht is daar zo hoog dat zelfs licht en niet aan kan ontsnappen. Oneindig wordt deze echter nooit, op een afstandje. De theorie gaat er vanuit dat een zwart gat geen afmeting heeft, een singulatiteit is, dus zou je kunnen zeggen dat de potentiaal daar oneindig is.

Maar oneindig is ook een begrip wat eigenlijk niet in de natuurkunde hoort, maar meer in de wiskunde. Het universum is in iedergeval niet oneindig. Het heelal is uit een oerknal ontstaan, en is tot nu toe alleen maar groter geworden.

Maar ook al zou het heelal oneindig groot zijn, dat zou nog niet hoeven betekenen dat de totale aantrekkingskracht oneindig is. Het kracht neemt kwadratisch af met de afstand, dus hoe verder hoe zwakker. Daarnaast "reist" zwaartekracht met de lichtsnelheid, dus de zwaartekracht van sterren verder dan 13,5 miljard lichtjaar hebben ons nog niet bereikt. Deze verhogen de potentiaal dus niet.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures