Springen naar inhoud

Rorschachtest


  • Log in om te kunnen reageren

#1

eric kortenhoef

    eric kortenhoef


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 januari 2005 - 23:01

Hoe werkt dit? Hoe kan je conclusies trekken uit wat je in een vlek ziet?

mvg Eric

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 03 januari 2005 - 18:12

Dan weet je (als je iets anders ziet dan de gemiddelde mensen) dat je op een andere manier denkt dan de gemiddelde mens.

#3


  • Gast

Geplaatst op 13 januari 2005 - 22:51

De Rorschachtest is een projectietechniek bedacht door meneer Rorschach die wordt gebruikt in de klinische psychologie om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van cliŽnten. De test bestaat uit symmetrische inktvlekken (een paar druppels inkt op een blad, deze dubbel gevouwen en weer open gevouwen) die een ambigu karakter hebben. Een psycholoog biedt de kaarten met inktvlekken ťťn voor ťťn aan de cliŽnt aan en vraagt waar hij of zij aan moet denken. De cliŽnt kan bijvoorbeeld zeggen: "een bloem" of "een monster". Dit laatste antwoord zou er op kunnen duiden dat de cliŽnt last heeft van een angststoornis. Uiteraard is dit een erg voorbarige conclusie en met de Rorschachtesten moet dan ook zorgvuldig omgesprongen worden. Net als alle andere projectietechnieken heeft de Rorschach een lage betrouwbaarheid en een lage validiteit, wat in de psychologie vaak een reden is om een test af te wijzen. De Rorschachtest wordt niet zo erg vaak meer gebruikt, maar wel modernere varianten op deze test (bijvoorbeeld de Columbus: dit is een test bestaande uit plaatjes met dieren en/of mensen die geÔnterpreteerd moeten worden). Meestal wordt afgeraden projectietechnieken als test te gebruiken (immers, je kunt nooit zeker zijn van je conclusies), maar ze kunnen wel gerust gebruikt worden in een eerste gesprek om te kijken of er ook een aantal dingen opvallen (bv. een angstige reactie op de getoonde plaatjes of een hele negatieve associatie) die in de rest van de gesprekken van pas kunnen komen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures