Springen naar inhoud

[Elektriciteit] LED lampjes


 • Log in om te kunnen reageren

#1

pietur

  pietur


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 15:29

Hoi wetenschappers,

Ik zocht net op google naar een antwoord op mijn elektriciteitsvraag, en toen kwam ik jullie forum tegen. Ik dacht, wat is er nou makkelijkr dan gewoon even een vraag aan de experts? Daarom heb ik me aangemeld, en hoop ik veel te gaan leren. Mijn vraag gaat over LED-lampjes.

Ik heb als voorbeeld LED-lampjes met de volgende specificaties:
Kleur: Groen
Lens kleur: Water Clear
Kijkhoek: 30 Graden
Sterkte bij 20mA: 4000 mcd
Doorlaatspanning: 3.5 - 4.5 Volt
Maximum stroom: 20mA
Golflengte: 525nm

Nu kan ik een lampje op een 9 volt batterij zetten, dan werkt het lampje perfect en brand het niet door. Mijn vraag is, kan ik 1 lampje ook op 12, of 24 volt aansluiten, zonder dat het ledje doorbrand? En, hoeveel lampjes kan ik maximaal aansluiten op een 9 volt batterij?

Misschien kan iemand mij het antwoord geven, misschien kan iemand mij de formules geven zodat ik het zelf kan uitrekenen, misschien denken mensen wat een noob je zoekt het zelf maar uit. Ik zie wel wat eruit komt, maar in ieder geval alvast bedankt voor de tijd en moeite.

Pieter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 16:31

Laten we een doorlaatspanning nemen van 4 Volt. Dit betekent dat als je deze LED aansluit over een 9 Volt batterij er een weerstand bij moet waar een spanningsval van 5 Volt.
Bij een spanning van 4 volt loopt door deze LED een stroom van 20 mA. Volgens de wet van ohm is R = U/I. Deze weerstand is 250 Ohm. Dus om ervoor te zorgen dat de LED niet doorbrandt moet je hem in serie schakelen met een weerstand van 250 Ohm.
Hoe hoger de spanning, hoe hoger de spanningsval over de weerstand moet zijn, en dus hoe groter deze weerstand, want de stroom blijft gelijk.

#3

Mark-123

  Mark-123


 • >25 berichten
 • 98 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 18:05

En dat het in dit geval goedgegaan is met de 9V kan komen door: geluk hebben / slechte batterij / inwendige weerstand batterij

In ieder geval; bij voorkeur een LED op een stroombron aansluiten, of een weerstand gebruiken, maar liever niet direct op een spanningsbron!

#4

bram2

  bram2


 • >250 berichten
 • 255 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2007 - 18:53

En, hoeveel lampjes kan ik maximaal aansluiten op een 9 volt batterij?


In serie kan je net 2 lampjes zetten (4.5 V* 2 = 9)
Serieweerstand wordt dan (we rekenen met doorslagspanning = 4 V) 1V/20mA = 50 ohm

Wil je meer LEDjes op 1 batterij aansluiten kun je natuurlijk verschillende in parallel zetten. Opgelet: je mag LED's niet gewoon in parallel zetten , maar elk met een eigen serieweerstand. Moesten alle LED's perfect dezelfde doorslagspanning hebben zou dit geen probleem zijn, maar stel dat je bv eentje van 3.5 V en eentje van 4.5 V in parallel zet krijg je problemen.

Dus hoeveel LEDjes je maximum via de batterij kan laten branden hangt af van de maximale stroom die de batterij mag leveren, per 20mA zal je 2 lampjes kunnen laten branden (2 omdat je 2 LEDjes in serie kan zetten)

#5

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9744 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 januari 2007 - 18:59

Ik denk idd dat de inwendige weerstand van de batterij je led gered heeft, probeer je dit met een verse alkaline of nicd batterij brandt hij waarschijnlijk alsnog door.

2 in serie op 9v gaat in theorie, maar ik zou het niet doen: vooral bij alkaline (en zinkkool) batterijen zakt de spanning snel terug bij het leegraken. Daardoor haal je lang niet alle energie uit de batterij, zonde!
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures