Springen naar inhoud

Mega Tsunami?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Magnetoow

  Magnetoow


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2005 - 15:04

Allen,

graag jullie opmerkingen over een documentaire die afgelopen week op TV is uitgezonden over een mega tsunami. Volgens wetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan kan op ik meen La Palma (het meest westerse vulkanische eiland van Gran Canaria) een vulkanische uitbarsting leiden tot een zogenaamde mega-tsunami.

Een mega-tsunami kan golven boven de 100 meter veroorzaken, daar waar een normale tsunami maximaal 10-15 meter hoge golven kan veroorzaken. Dit omdat de mega-tsunami veroorzaakt wordt door (als oorzaak bijvoorbeeld) een vulkanische uitbarsting waardoor een deel van een eiland in zee 'schuift'. Hierdoor wordt een enorme golf opgewekt.

Ik hoor graag wat jullie opmerkingen hierover zijn, ik ben een beetje huiverig of ik wil geloven dat een verschuiving of inzakking tot zo'n enorme golf kan leiden....

Graag jullie mening

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

NASE

  NASE


 • >250 berichten
 • 385 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2005 - 16:56

100 meter, dat wil zeggen dat ik dan 50 meter omhoog mag zwemmen, en zit op 50 km van de kust.

De theorie zegt dit mss, maar 100 m is wel heel erg veel.

#3

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 januari 2005 - 17:04

IK neem aan dat je het hebt over de BBC documentaire van 4 jaar geleden (die deze week nog eens werd uigezonden).

Daarin wordt vermeld van een enorme golf ergens in Alaska. Dit was inderdaad heel goed te zien aan de bomenlijn en de doorsnede van een oude boom. Tevens was er in 1949 twee getuigen van wat er gebeurde (een stuk berg brokkelde af en creerde een golf van een meter of honderd hoog).

Tevens hebben Zwitserse wetenschappers onderzoek gedaan naar het in zee storten van grote hoeveelheden massa. Ook dit zag er heel geloofwaardig uit.

Een tsunami door een aardbeving kan niet zo hoog zijn omdat de platen niet zo ver kunnen verschuiven. Het afbrokkelen van een stuk berg in zee kan naar mijn mening wel degelijk extreme golven maken.

La Palma is natuurlijk maar een van de vele kleine vulkanische eilanden en er zullen er vast nog wel meer zijn die instabiel zijn.

Ik zou niet al te snel de krachten van de natuur onderschatten.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#4

Ponyhaar

  Ponyhaar


 • >100 berichten
 • 212 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2005 - 19:09

Een ding is zeker, als La Palma afbrokkelt wordt heel New York en de rest van de Amerikaanse oostkust weggespoeld.

#5

Roel80

  Roel80


 • >100 berichten
 • 109 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2005 - 19:30

Ik vond de documentaire en het bijbehorende scenario goed onderbouwd weergegeven (maar je moet je er niet blind op staren, zeker als je er niet helemaal in thuis bent). En je kunt er dus vanuit gaan dat het mogelijk is (daarbij komt: het is het al een keer voorgekomen). Niettemin zijn er ook genoeg wetenschappers die twijfelen aan deze voorspelling. Zoals te zien was aan de korte filmpjes van de Zwitsers wordt er vanuit gegaan dat de landmassa in een enkele beweging verschuift. Echter geven wetenschappers aan dat dit niet waarschijnlijk is en de verschuiving veel geleidelijker zou gaan met een tsunami tot gevolg die veel kleiner is (er werd zelfs aangegeven dat er geen sprake meer is van een tsunami). Maar ik ben geen geoloog dus kan daar niet over oordelen.

#6

sen...

  sen...


 • >250 berichten
 • 367 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2005 - 22:13

Een landmassa kan best in 1 keer zee belanden. Bijvoorbeeld wanneer de hellingshoek groot genoeg is, en de zee dichtbij.
Verder wordt in dit geval de hoogte van een tsunami-golf door twee factoren bepaald.
1. De hoeveelheid materiaal die in zee terecht komt.
(bepaalt de hoeveelheid energie die vrijkomt)
2. De vorm van de zeebodem bij het kustgebied waar de tsunami "aan land" komt.
Living on Earth can be expensive, but it does include a free trip around the sun.

#7

Tinustechniek

  Tinustechniek


 • >100 berichten
 • 141 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2005 - 12:52

Naar mijn idee zal er zeker een tsunami ontstaan als een deel van La Palma afschuift, ik betwijfel echter ten zeerste of het daadwerkelijk een golf van meer dan 100m zal veroorzaken.
De hoge golven in die baai in alaska was inderdaad door een vergelijkbaar voorval, maar het water daar was dan ook opgesloten in de baai. De golf was geen 100 meter hoog, maar rolde gewoon zo ver tegen de schuine berghelling op. Deze glof is van een heel ander type als een tsunami.
Ook zal de enorme massa van het eiland relatief langzaam in zee schuiven. De testopstelling van de zwitsers is naar mijn idee totaal niet representatief. Zij gebruikten een massa losse grind oid ipv. een landmassa. Dit grind schoot zeer snel het water in. Ook maten zij een zelfs een vacuum achter de golf omdat het grind met zo'n grote snelheid het water in dook. In de praktijk lijkt mij dit vrijwel onmogelijk. Dergelijke experimenten zijn erg moeilijk om op kleine schaal na te bouwen.
Daarbij denk ik ook dat de golf veel eerder zal afzwakken. Bij een beving door plaattektoniek worden enorme gebieden opgetild en naar beneden getrokken. En bij een schaal van 8 a 9 op de schaal van Richter gaat dat met behoorlijke kracht. En dit zijn gebieden van honderden km's. Het gedeelte van La Palma is vele malen kleiner, waardoor de golf ook minder energie zal hebben.
Mocht het gebeuren dan zal er zeker een golf ontstaan. Of deze daadwerkelijk een tsunami (of zelf een mega-tsunami) zal worden weet ik niet.
"Jij lachen naar vogeltje, Mehmet. Isse leuk. Voor later."
"Ja, mijnheer. Deze photografie kan wellicht ter illustratie dienen van het feit dat wij, ondanks het taalverschil, een grote genegenheid voor elkander hebben opgevat."

#8

Paul Siemons

  Paul Siemons


 • >100 berichten
 • 193 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2005 - 15:27

Hallo,

Wat ik hier nog niet gehoord heb en waar men in de bewuste dokumentaire toch wel de aandacht op trok, was het insijpelende water dat niet wegkon wegens een ondoordringbare laag op x-aantal meter diepte.
Men ging er vanuit dat ,als de vulkaan (en) op het eiland actiever zouden worden, dat water zou opwarmen en een immense druk zou veroorzaken.
Dit opgeteld met een vulkaanuitbarsting zou er wel eens een gigantische stoomontploffing kunnen plaatsvinden waardoor misschien een deel van het eiland in zee zou kunnen verdwijnen.


Mvg,

Paul Siemons

#9


 • Gast

Geplaatst op 05 januari 2005 - 16:42

Het klopt inderdaad dat het ingesloten water flink zal opwarmen, en zal dit, wellicht naast een uitbarsting, zorgen dat het eiland 'afbreekt' en in het water verdwijnt. De vraag is zoals ook al bovenin vermeld of het eiland na uitbarsting en met behulp van deze 'stoomuitbarsting' snel genoeg in het water zal zakken/schuiven waardoor je de enorme golven kan opwekken en of de enorme afstand met bijbehorende diepte er niet voor zal zorgen dat deze energie wegvloeit en de golf in hoogte zal doen minderen.

#10


 • Gast

Geplaatst op 06 januari 2005 - 09:59

Dit verhaal is enorm overhyped en achterhaald...
Onderzoekers die dit in de wereld hebben gebracht worden gesponserd door jawel een verzekeringsmaatschappij in de US gespecialiseerd in....rampen.
Voor meer informatie: www.lapalma-tsunami.com
Wat gebeurt er met druk? juist zoekt de weg van de minste weerstand, en de strook gesteente is gewoon open op de oppervlakte.
Daarbij wordt er door Spaanse wetenschappers al jaren de Cumbre Viela in de gaten gehouden na de laatste vulkaan uitbarsting in '71.
Er is totaal geen verschuiving waargenomen, er zijn al heel wat weenschappers die zich irriteren aan deze "worst case scenario" toestanden. Zie ook discussie op het prikbord van www.lapalma.pagina.nl
Dus no worries!

#11


 • Gast

Geplaatst op 06 januari 2005 - 14:22

ik las dat u zei dat 100 meter wel erg veel is, nou is daar onderzoek naar gedaan en wetenschappers zijn bang dat als dat deel van de vulkaan op la palma afbreekt er een mega-tsunamie zou kunnen ontstaan van zo'n 650 kilometer en die raast dan langs de hele kust van noord amerika ongeveer 150 kilometer land in waarts. oa. ook langs NY!! dat zou ook een gigantische ramp zijn.

ik wil graag mijn practische opdracht houden over mega-tsunamies heeft er iemand een link voor mij of andere informatie?

EDIT:
vervolg op vorig bericht:

je kan de aflevering van netwerk bekijken op
http://portal.omroep...bhvBsHEbGkRtHtK
dan onderaan de pagina zie je een overzicht van programma's
ergens staat dan:
Mega-tsunami bedreigt Oost-kust VS naar de website bekijk
klik dat "bekijk" aan en je ziet een hele interesante reportage over la palma & mega-tsunamies

<moderator, ik heb de berichten even samengevoegd>

#12

Syd

  Syd


 • >1k berichten
 • 1107 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 januari 2005 - 22:27

Ik vroeg me af, kun je niet iets met die vulkaan op La Palma doen, zodat deze niet meer zo'n gevaar oplevert.

Bijvoorbeeld: Mijn eerste reactie was, blaas dat ding dan op. Maar dan schuiftie natuurlijk alsog de zee in.

Maar kun je het water niet tussen die "waterdichte schotten" uitpompen ofzo, of er enkele gaten in boren, zodat het water gewoon weg kan lopen?
Er moet toch wel een oplossing zijn.

#13

geert

  geert


 • >25 berichten
 • 63 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2005 - 00:48

Mja ach, hoe vaak is er nou al een megatsunami geweest?
Voor zover ik me kan herinneren (dat is niet lang maar toch) en voor zover ik weet nog nooit. Niet van 100 meter hoog in ieder geval.
Waarom zou het dan nu wel in een keer gebeuren?

Nouja, wat weet ik er eigenlijk van, ik heb helemaal geen verstand van geologie...
Realiteit is een illusie die ontstaat door gebrek aan alcohol.

#14


 • Gast

Geplaatst op 10 januari 2005 - 19:58

Als ik het mij goed vergis ging de voorspelling in de bedoelde BBC documantaire uit van een tsunami met een hoogte van 25 a 30 meter. De 100 meter hoge golf die in het bovenstaande steeds weer tersprake komt, kon die hoogte alleen bereiken doordat hij tegen een berg op naar boven kroop en pas op zo'n 125 meter tot stilstand kwam. Dat komt dus door de beweging ervan, de echte golf was bij lange na niet zo hoog. Ook las ik ergens iets over 150 km landinwaarts, nou... dat was eerder iets van 30 km landinwaarts, maar dat is genoeg om de Amerikaanse kuststeden om zeep te helpen.

Vervolgens heb ik ergens gelezen blaas die vulkaan dan op; ja goed plan, denk alleen dat je daar zulke zware explosieven voor nodig hebt dat dat op veel weerstand kan rekenen. Immers alleen de amerikanen (vooruit, en de Canadezen) zouden er last van hebben en Las Palmas ligt nogal ver bij hen vandaan (stel je voor dat ze vlieland op wilden blazen, omdat er mogelijk ooit iets zou kunnen gebeuren waar zij last van hebben)...

Dan nog iets over een opmerking dat er nog nooit een Mega-tsunami geweest is: volgens mij kwam er in dezelfde documantiare een aantal voorbeelden aan bod waar het gedeeltelijk instorten van een eiland tsnumai's richting onder andere Australie gestuurd had. Als het alleen al wat langer geleden is, laten we zeggen een slordige 2000 jaar, dan is het niet heel verwonderlijk als we dat niet op film hebben staan... vergeleken met de leeftijd van de aarde, komt de mensheid nog maar net om de hoek kijken.

Al met al denk ik dat er best veel op en aanmerkingen gemaakt kunnen worden bij de documantaire, maar we moeten niet vergeten dat er best eens zoiets zou kunnen gebeuren. Misschien duurt het nog 2000 jaar en maken we ons voorlopig nergens zorgen om, misschien gebeurd het morgen... en hoe denk je dan over deze discussies??

Prima onderwerp voor een werkstuk overigens (kwam ik ook nog ergens tegen) :shock:.

Groeten,
Patrick

#15

Bean

  Bean


 • >250 berichten
 • 505 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2005 - 21:11

Mja ach, hoe vaak is er nou al een megatsunami geweest?
Voor zover ik me kan herinneren (dat is niet lang maar toch) en voor zover ik weet nog nooit. Niet van 100 meter hoog in ieder geval.
Waarom zou het dan nu wel in een keer gebeuren?


Dit vind ik wel een hele stomzinnige opmerking :shock: ; het is nog nooit gebeurd waarom nu wel? De aarde is ook nog nooit vernietigt maar eens zal dat ook gebeuren. ;)

Ik denk dat la palmas zeker een groot gevaar is voor de verenigde staten. En zeker voor terroristische aanslagen, want als, zoals al eerder genoemd, iemand het opblaast, zal het zeker een tsunami opleveren.

Maar ook als dit niet gebeurd blijft het gevaarlijk omdat het ook natuurlijk kan ontploffen. Maar dan hebben de amerikanen nog wel 7 uur om te evaqueren. Ik zou, als ik de regering daar was, wel voorzorgsmaatregelen nemen voor tijdige evaquatie.

Ik denk dat een oplossie zou kunnen zijn om de verschuiving deels op te vangen. Daardoor zou het niet zo snel of misschien helemaal niet in zee komen en dan zou er geen tsunami zijn.

Wij praten nu wel de hele tijd over amerika, maar als er een meteorie onder ijslang in oceaan valt, komt er ook een enorme tsunami op ons af!
Hebben jullie daar al aan gedacht?

Bean ;)
I never wanted to change the world, but the world changed me...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures