Springen naar inhoud

Cementloze heupprotheses


 • Log in om te kunnen reageren

#1

kathy25

  kathy25


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2007 - 17:33

hallo

wie kan mij eens duidelijk het verschil uitleggen tussen deze protheses?
cementloze protheses worden dus na verloop van tijd aangegroeid door de aanmaak van eigen bot.
cementprotheses worden gebruikt bij personen die minder mobiel zijn of er weinig botaangroei meer aangemaakt word(osteoporose).
Tot daar begrijp ik dit dus.
Nu is de vraag bij een bipolaire prothese is dit dan een gecementeerde of een cementloze prothese of kan men deze beide hebben of wordt enkel de femoris vervangen
Als ik het dus goed begrijp wordt dan het acetablum bij deze prothese niet vervangen en wordt enkel de femoris vervangen.
Bij welke prothese wordt dan de acetabulum behouden en bij welke wordt dan de caput femoris en het acetblum vervangen.

dus kort samengevat naar wat ik begrijp,
bij een bipolaire wordt enkel de femoris vervangen
bij een gecementeerde wordt het acetablum en de femoris vervangen en wordt deze ingecementeerd.
en bij een niet gecementeerde wordt dus ook het acetablum en de femoris vervangen maar wordt het acetablum door eigen bodaanmaak vergroeid.
Als laatse heeft iemand duidelijk fotos over de ingreep en de prothesen zelf?

mvg kathy

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Veertje

  Veertje


 • >5k berichten
 • 6713 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 januari 2007 - 08:56

Het heupgewricht bestaat uit de dijkop aan de bovenkant van het dijbeen (femur) die in de bekkenkom/bekkenpan ligt (acetabulum). Beiden zijn bekleed met kraakbeen waardoor het gewricht soepel kan bewegen.

Op het moment dat het acetabulum nog voldoende kraakbeen bevat voor een soepele beweging maar de heupkop van het femur is aangetast wordt alleen maar de heupkop vervangen. Dan spreek je van een bipolaire prothese.
Die prothese bestaat uit een metalen steel (voor de bevestiging in het mergkanaal van het dijbeen, de oorspronkelijke kop wordt afgezaagd) en een kopje + schaal, die samen de bovenkant van de prothese vormen en op de steel zitten (de "bol"). Die bol ligt in de bekkenkom, net zoals de originele heupkop deed en glijdt tegen het nog intacte kraakbeen in de bekkenkom aan.

Soms echter is ook het kraakbeen in de bekkenkom aangetast. Dan moet daar ook een prothese geplaatst worden, een cup. In dat geval spreek je van een totale heupprothese, waarbij de bol van de dijbeen prothese in de cup (de bekkenkomprothese) valt. In dat geval is dus het totale heupgewricht vervangen.

De afzonderlijke protheses voor het acetabulum en het femur kunnen allebei zowel met cement als cementloos geplaatst worden. De keuze die men maakt hangt af van de leeftijd van de patient (hoe snel regeneert het botweefsel en kan er hechting plaatsvinden) en de activiteit van de patient (belasting, bijv. bij sporters). Bij een cementloze plaatsing zit er een poreuze laag op de prothese die, daar waar ze in direct contact met het bot staat, het bot stimuleert in die poreuze laag te groeien. Dit leidt over het algemeen tot een betere hechting dan in het geval dat de protheses met cement (hechtmiddel) worden geplaatst. Maar zoals gezegd, bij oudere patienten kiest men vaker voor cement, omdat het botweefsel niet meer snel genoeg regenereert en in de poreuze laag kan groeien.
Het komt ook voor dat men een combinatie kiest voor de fixatie (hybride fixatie) waarbij meestal de cup cementloos in de bekkenkom geplaatst wordt en de heupkop prothese met cement geplaatst wordt. (zie derde link hieronder).

Bronnen en links:
http://www.orthopedi...eupfractuur.htm
pagina van Sint Jozef Ziekenhuis Malle
http://www.ehealthmd..._procedure.html

P.S. voor de volledigheid: tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van "resurfacing" heupprotheses, waabij alleen het beschadigde oppervlak van de heupkop wordt vervangen in combinatie met een cementloos bevestigde kom. Daarbij wordt minder bot weggehaald. Een groot voordeel hiervan is dat de protheses niet zo snel uit de kom schieten omdat de heupkop prothese groter is. Zie http://www.asr-heup....these/index.php en http://www.activejoi...esurfacing.html .
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures