Springen naar inhoud

Fok!-user vindt maas in wet identificatieplicht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

John Nash

  John Nash


 • >250 berichten
 • 536 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2007 - 14:28

Is dit niet een aanwijzing dat we totaal verkeerd bezig zijn, met die rare regels?

PS. Je mag niet lachen op de foto's he...

FOK!ker vindt maas in Wet op de identificatieplicht

Geplaatste afbeelding
FOK!gebruiker Oversight heeft gisteren bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis een rijbewijs aangevraagd met daarbij een foto waarop hij afgebeeld stond met make-up en een hoofddeksel. Door aan te geven dat hij om levensbeschouwelijke redenen zijn hoofddeksel draagt, heeft de gemeente Hellevoetsluis zijn aanvraag moeten accepteren.

De FOK!ker zal over vier dagen een officieel Nederlands rijbewijs in zijn bezit hebben met daarop de pasfoto die hier rechts staat afgebeeld. Met deze actie heeft de FOK!ker aangetoond dat er op eenvoudige wijze identiteitsbewijzen aan te vragen zijn waarvan de eigenaar onherkenbaar op de foto staat. De huidige regelgeving verbiedt het om met een hoofddeksel op de foto te staan, maar houdt tegelijkertijd rekening met uitzonderingsgevallen op medische, godsdienstige en levensbeschouwelijke gronden. Op basis van deze wetgeving heeft Oversight zijn huidige identiteitskaart kunnen krijgen en zijn aanvraag voor een rijbewijs in kunnen dienen.

Dit geval toont duidelijk aan dat de huidige regelgeving het onmogelijk maakt voor bijvoorbeeld overheden om de identiteit van Nederlandse onderdanen te controleren, aangezien het met de huidige regels vrij simpel is om andere mensen te impersoneren (en hun identiteitsbewijs te lenen). De maas in de wet schijnt verder een interessant licht op de controversiėle anti-terroristische maatregelen (zoals bijvoorbeeld de identificatieplicht) die het huidige kabinet ingevoerd heeft.
Geplaatste afbeelding
Eerder liet Oversight al een identiteitskaart maken met een pasfoto waarop hij met toverhoed en make-up afgebeeld staat. Op 6 november opende hij daartoe een topic genaamd Rijbewijs met hoed op en schmink op het FOK!forum waarin hij aankondigde een identiteitskaart aan te gaan vragen met een foto waarop hij met toverhoed en make-up afgebeeld staat. Binnen de huidige acceptatiecriteria voor pasfoto's op het identiteitsbewijs gelden namelijk uitzonderingen waarvan op grond van medische redenen, geloofsovertuiging en levensovertuiging afgeweken mag worden. Door met zwart-witte make-up te werken zorgde hij ervoor dat de verhouding tussen de ooraanzet, oogkassen en de kin visueel aangepast werd. Het is erg moeilijk om een opgemaakt gezicht te herkennen, doch de regels stonden en staan het toe. Vervolgens verklaarde hij bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis dat dit uiterlijk zijn levensovertuiging representeerde. De dienstdoende ambtenaar nam daarna, conform de regels, het verzoek in behandeling.


Het ministerie van Binnenlandse zaken, verantwoordelijk voor de regels omtrent de toekenning van paspoorten aan Nederlandse onderdanen, heeft nog niet gereageerd.


Zie voor meer achtergrondinformatie:
http://frontpage.fok.nl/nieuws/72744

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

John Nash

  John Nash


 • >250 berichten
 • 536 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2007 - 14:36

't Is ook op het NOS-journaal.
Briljant.

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9761 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 januari 2007 - 15:51

Tja, gekke ambtenaar die dit heeft toegestaan, zal wel weer teruggedraaid worden.

Overigens denk ik dat je een probleem hebt als je zo op de foto staat en je een keer bij een controle moet legitimeren. De agent in kwestie kan dan stellen dat de persoon niet lijkt op de foto en het mogelijk een vals (in de zit van 'dat van een andere persoon') identiteitsbewijs betreft.

Nieuwe uitdaging: deze foto in je paspoort en ongehinderd een vliegretour naar de vs maken [rr]
Victory through technology

#4

John Nash

  John Nash


 • >250 berichten
 • 536 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2007 - 17:45

De doorsnee ambtenaar werkt met het credo 'regels zijn regels', dat heeft deze jongen mooi laten zien. Verder wordt ook wel duidelijk hoe we verzand zijn geraakt in absurde regels/uitzonderingen.

#5

Assassinator

  Assassinator


 • >1k berichten
 • 4546 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2007 - 22:34

Ja ik vind het prachtig, de mazen zijn groot en duidelijk in beeld gebract :) Technisch gezien kunnen de autoriteiten hier niets tegen doen, behalve de wet aanpassen maar dat is erg gevoelig. Als je het mij vraagt moet iedereen gewoon duidelijk te herkennen zijn, daar heeft een religie of levensbeschouwing niets mee te maken.
'The universe has a way of not caring about what you believe.'

- Robert Heinlein -

#6

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16594 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 25 januari 2007 - 22:44

Regels maken is altijd moeilijk. Hoe ver ga je in het dichttimmeren van alle mogelijkheden? Als je kijkt naar het doel van de regel en de uitzondering, dan is die niet geschreven omdat men er vanuit gaat dat mensen zich doelbewust als clown laten identificeren. Het is een leuk stuntje van die gozer, maar verder nogal nutteloos. Op de huidige wet kan wel weer een reparatiewetje gemaakt worden, maar daar zal ook wel weer een maas in te vinden zijn. En dus kun je tot in den treure doorgaan. En dan komt er weer het commentaar dat de wetboeken oneindig dik zijn en niet meer te begrijpen voor de gewone mens.

Wat mij betreft mag er dus rustig een maas blijven staan. De ambtenaren moeten alleen leren de regels te interpreteren. En dat ligt soms nogal moeilijk. Ik heb wel gemerkt (bij mijn werk) dat het nogal per gemeente verschilt hoe erg de ambtenaren naar de pure regels of naar de geest van de regels kijken.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#7

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6898 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 25 januari 2007 - 23:37

Deze man bezorgt alleen zichzelf problemen. Om zijn motief van levensovertuiging overtuigend te laten zijn zal hij nu altijd op deze manier uitgedost rond moeten lopen. Anders is de reactie inderdaad: meneer, u lijkt niet op deze foto.

PS. Ik werd sneller bediend dan ik had verwacht. Vanmorgen stond in de krant dat hij zijn kaart al heeft moeten inleveren.

#8

John Nash

  John Nash


 • >250 berichten
 • 536 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2007 - 21:07

Man moet id-kaart met clownsfoto inleveren

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De man uit Hellevoetsluis die van de gemeente een identiteitskaart kreeg waarop hij staat afgebeeld met een pasfoto van zichzelf als De Joker, een figuur uit de Batman-films, moet die kaart inleveren. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente moet hij zijn kaart inleveren omdat zijn ,,huidige verschijningsvorm anders is dan op zijn id-kaart.''

Verantwoordelijk minister Atzo Nicolaļ (Bestuurlijke Vernieuwing) is blij met het besluit en vindt het een goede zaak dat de man de kaart moet teruggeven. De bewindsman gaat nog wel aan de burgemeester vragen wat er precies is gebeurd. Als daar lessen uit zijn te leren, zal het ministerie die delen met alle gemeenten, aldus de woordvoerder van Nicolaļ.

Verscherpte regels

Binnenlandse Zaken verscherpte vorig jaar de regels voor pasfoto's wegens de invoering van het nieuwe elektronische paspoort. Zo mogen mensen op een pasfoto niet meer lachen en moeten zij hun mond gesloten houden. Het hele gezicht moet goed te zien zijn.

De 35-jarige inwoner van Hellevoetsluis schminkte zich bij de aanvraag van de id-kaart zwart en zette een hoedje op. Volgens de gemeente deed hij een beroep op de mogelijkheid om op grond van levensbeschouwelijke reden met een bedekt hoofd op de kaart te mogen staan.

,,Er is uitvoerig met betrokkene gesproken over zijn verschijningsvorm in het kader van zijn levensbeschouwing, waardoor voor zover mogelijk op dat moment de wet op een juiste manier is uitgevoerd. De wet geeft daartoe de mogelijkheid. Op basis van zijn levensbeschouwing kreeg hij vrijstelling.''

planet.nl

#9

zpidermen

  zpidermen


 • >1k berichten
 • 1623 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 januari 2007 - 10:12

Op de huidige wet kan wel weer een reparatiewetje gemaakt worden, maar daar zal ook wel weer een maas in te vinden zijn. En dus kun je tot in den treure doorgaan. En dan komt er weer het commentaar dat de wetboeken oneindig dik zijn en niet meer te begrijpen voor de gewone mens.  

Wat mij betreft mag er dus rustig een maas blijven staan.

...Waardoor criminelen soms om de meest lullige dingen alsnog worden vrijgesproken... Jaja...... :)
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

#10

Phys

  Phys


 • >5k berichten
 • 7556 berichten
 • VIP

Geplaatst op 27 januari 2007 - 12:58

Hij geeft niet op...
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures