Springen naar inhoud

Eindsystolisch en einddiastolisch volume


 • Log in om te kunnen reageren

#1

tom*

  tom*


 • >25 berichten
 • 55 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2007 - 19:27

hallo,

ik had een vraag ivm de hartcyclus!

wanneer men spreekt over eindsystolisch volume, is dat dan het gehele volume bloed dat wordt weggepompt uit de ventrikels of atria, of is dit de hoeveel bloed die achterblijft?

en het einddiastolisch volume: is dit de maximale hoeveelheid bloed die de ventrikels of atria kunnen bevatten?

alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

albert davinci

  albert davinci


 • >1k berichten
 • 3165 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 januari 2007 - 09:40

De reden dat er vermoedelijk nog niet is geantwoord is omdat je dit zo kan vinden met wat googlen en wikipedia. :wink:

http://en.wikipedia....systolic_volume
http://en.wikipedia....iastolic_volume

Algemene tip, zoek altijd op de Engelstalige wikipedia, deze bevat veel meer artikelen die vaak inhoudelijk ook beter zijn wat niet verwondelijk is aangezien er alleen al 300 miljoen Americanen en 50,7 miljoen Engelsen zijn itt 16 miljoen Nederlanders en 6 miljoen Vlamingen.
Als je met een zoekterm iets niet vind, maar de zoekterm dan wat minder breed (systolic volume ipv end systolic volume, in dit geval moet je per sť het streepje typen) of kies een minder specifieke zoekterm van waaruit je links krijgt (blood volume of heart volume bijvoorbeeld). Google is wat minder nauwkeurig dan wikipedia dus als je bij Google ongeveer de juiste term intypt en daarachter wikipedia typt (end systolic volume wikipedia) dan krijg je ook al direct de juiste links.

#3

Redox

  Redox


 • >25 berichten
 • 55 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2007 - 21:59

Dag Tom,

Het eindsystolisch volume is het bloedvolume dat op het einde van de ventrikelcontractie in de ventrikel achterblijft (ca. 50 ml). De ventrikel pompt in rust namelijk ongeveer 80 ml bloed weg; dit is de ejectiefractie en bedraagt in rust ongeveer 67% van al het bloed in de ventrikel (120 ml)
Het einddiastolisch volume is het volume dat op het einde van de diastole (dus voor de volgende systole) in de ventrikel zit (ca.120 ml) en is afhankelijk van de sterkte van de veneuze terugstroom (veneuze return, preload) en de duur van de diastole.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures