Springen naar inhoud

[biologie]BSE bij vrouwen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Sparks

  Sparks


 • >25 berichten
 • 42 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2007 - 16:12

In mijn boek staat dat de bezinking van erytrocyten bij vrouwen over het algemeen hoger is dan bij mannen. De reden zal te maken hebben met het feit dat vrouwen minder hemoglobine in hun ery;s hebben. Nou lijkt het mij juist dat minder hemoblobine in ery's ervoor zorgt dat het soortelijk massa van erytrocyten lager wordt. In dit geval zal de bezinking toch juist langzamer verlopen aangezien de massa ten opzichte van het plasma lager is?

Ik heb hier a.s. maandag een toets over dus een duidelijk antwoord zal welkom zijn :)

bvd,
Jordy
Knowing a lot kills the fantasy

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Da_ve

  Da_ve


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2007 - 17:31

De BSE berust op het gegeven dat ery's elkaar afstoten (negatief geladen aan de buitenkant). Dus onder fysiologische omstandigheden stoten ze elkaar af en is de bezinking laag. Bij infecties etc komen er bepaalde eiwitten vrij in het bloed die de polariteit van de ery's veranderen, met als gevolg dat ze elkaar minder afstoten en dus meer bij elkaar blijven en dus inzakken in de kolom (hoge BSE). Vrouwen hebben een lager Hb dan mannen. Maar een met een lager Hb wordt niet alleen het echt Hb bedoeld, maar ook het aantal ery's. Als je minder ery's hebt dan neemt de botsingfrequentie af en zakt het bloed dus ook verder in de kolom. Mensen met bloedarmoede hebben ook een hogere BSE dan mensen met een normaal Hb.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures