Lipase

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 5

Lipase

Kan iemand mij vertellen waar informatie over het enzym lipase te vinden is? Eventuele bruto reacties, structuurformule etc. Vooral informatie over de scheikundige werking als enzym. En of er verschillende soorten lipase bestaan(met evt verschillende werking). Dit in verband met mijn profielwerkstuk(eindscriptie 6VWO).

Met vriendelijk groet,

Gijsbert

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Lipase

Er bestaan volgens dbget meer dan 1000 verschillende lipasen. Neem als voorbeeld even de eerste hit bij dbget:

triacylglycerol lipase. Deze is in staat tot 2 mogelijke reacties. Deze staan genoemd onder 'RN'. Als je verder klikt op 'EC' dan vindt je onder andere een lijst met verschillende namen voor dit enzym. Waaronder ook de naam 'lipase'.

Tevens kan je hier de volgende reactie aantreffen:
triacylglycerol + H2O = diacylglycerol + a carboxylate
. Echter het staat helemaal duidelijk uitgelegd wanneer je bij 'reaction (KEGG)' op 'show all' duwt.

Om het kort samen te vatten: een onuitputtelijke bron aan informatie.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 5

Re: Lipase

Hey bedankt alvast, maar is er geen overzichtelijk verhaal(liefst in het Nederlands, mag evt. ook engels) te vinden? Vooral de werking is mij onbekend. Ik specialiseer me op pancreas lipase.

Met vriendelijk groet,

Gijsbert

Om het kort samen te vatten: een onuitputtelijke bron aan informatie.[/quote]

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Lipase

"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 5

Re: Lipase

dat is erg oppervlakkige informatie en vertelt de scheikundige werking niet...

mvg Gijsbert

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Lipase

Wat bedoel je dan precies met 'de scheikundige werking'? Je wilt aan de ene kant een overzichtelijk verhaal hebben, maar niet te oppervlakkig. Wat wil je nou?

Als je met 'scheikundige werking' de reactie bedoeld welke wordt geregeld door dit enzym dan moet je op de link kijken welke ik je eerder gaf.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 5

Re: Lipase

meer waardoor het komt dat dit eiwit als enzym reageert.. en waarom dit eiwit reageert met vetten, daar bedoel ik mee; waarom hij alleen bij vetten als enzym reageert en niet bij andere stoffen..

alvast bedankt

mvg Gijsbert

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Lipase

Wow, dat is niet zomaar een simpele waarom vraag. Dit zijn ontzettend complexe biochemische processen. Hiervoor zou je kunnen kijken naar orthologe genen voor lipase. De theorie stelt dat de geconserveerde domeinen betrokken zijn bij de enzymatisch activiteit. Dit is dan dus de ruimtelijke structuur. geconserveerde domeinen zijn via een multiple allignment met blast goed te vinden. gebruik als matrix hiervoor BLOSUM. BLOSUM 62 is een goede default. Vervolgens zou je naar de ruimtelijke structuur van dit eiwit kunnen kijken (mits deze bekend is) en De geconcerveerde domeinen in dit eiwit kunnen zoeken.

Meer in het algemeen, een eiwit kan een enzymatische activiteit vertonen doordat dit de waarschijnlijkheid dat 2 moleculen elkaar ontmoeten drastisch vergroot. In dit geval bindt lipase een vet en een water molecuul. Door dit watermolecuul te introduceren op de plek van de ester verbinding, zal dit resulteren in een hydrolyse van de ester verbinding.

Vetten zullen in een waterig milieu ook hydrolyseren. Echter in dit geval zal dit vele malen langzamer gaan. Een enzym is dan ook bedoeld om dit proces ontzettend te versnellen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 5

Re: Lipase

ja dat klopt, niet zomaar een vraag inderdaad... Daarom vind ik het ook lastig om 'normale' informatie er over te vinden. maar goed bedankt in ieder geval. en ik pas mijn werkstuk dan wel een beetje aan..

Berichten: 5

Re: Lipase

Hallo

Ik heb geprobeerd in die site te zoeken naar Lipase B (Ook wel candida antarctica Lipase B, kortweg: CAL B).... Maar ik weet niet welke het is..... Is er een manier om te zoeken? Cal b of lipase B typen heeft geen zin. VOlledig naam invullen geeft geen resultaten

thanks

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Lipase

Wat zoek je dan precies over CAL-B? Als je in "all databases" zoekt naar candida antarctica vind je toch wel een paar resultaten.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer