Springen naar inhoud

Medicijn tegen kanker??


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Robjee

  Robjee


 • >100 berichten
 • 209 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2007 - 11:58

Is dit veelbelovend?

Werkend medicijn tegen kanker gevonden

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, een goedkoop en veilig medicijn dat bijna alle soorten kanker kan stoppen. Toch is het er, en in Canada hebben ze zijn werking onderzocht. Het medicijn, DCA, zorgt ervoor dat de kankercel niet langer meer onschendbaar is.
Een groep Canadese wetenschappers heeft DCA getest op menselijke cellen die zich buiten het lichaam bevonden. Ze ontdekten dat het een einde maakte aan long-, borst- en hersenkankercellen. Bovendien bleven de "gezonde" cellen ongedeerd. Bij proeven op ratten werd eenzelfde effect geconstateerd.
DCA valt een unieke functie van de kankercellen aan, namelijk het halen van energie uit de cel zelf, zonder de mitochondria te gebruiken. Dit proces is redelijk inefficient qua energiegebruik en verbruikt daardoor veel suikers. Dit proces heet glycolyse.
Tot nu toe werd gedacht dat dit proces werd gebruikt omdat de mitochondria onherstelbaar waren beschadigd, maar het onderzoek van het team uit Canada heeft uitgewezen dat DCA de mitochondria in de cel gewoon weer werkend krijgt. De cellen verwelkten en stierven af.

De onderzoekers denken dat de cel over gaat op glycolyse wanneer deze niet meer genoeg zuurstof krijgen om hun mitochondria werkend te houden. Om te kunnen blijven werken worden de mitochondria uitgezet en wordt begonnen met het maken van energie via glycolyse.
Het uitschakelen van de mitochondria is echter een probleem, want deze hebben nog een andere taak dan het voorzien van energie. Zij zorgen namelijk ook voor apoptosis, een proces dat ervoor zorgt dat abnormale cellen zichzelf vernielen. Als de mitochondria dus af worden gesloten, gebeurt dit ook met apoptosis, waardoor de kankercellen zich ongestoord kunnen blijven ontwikkelen. Op het moment dat DCA de mitochondria opnieuw activeert, activeren deze op hun beurt weer het proces van aptosis, en zo sterven de kankercellen.

"De resultaten van ons onderzoek zijn indrukwekkend, omdat ze wijzen naar een kritiek punt in de cel, de mitochondria. Zij hebben een uniek systeem tegen kankercellen dat misbruikt kan worden voor kankertherapie", vertelt de directeur van de universiteit waar het onderzoek plaatsvond.

DCA werkt waarschijnlijk ook nog eens tegen het uitzaaien van kanker. Glycolyse produceert een zuur, dat ervoor zorgt dat de cellen niet meer bijeen worden gehouden. Dit betekent dat abnormale cellen vrijkomen en naar andere delen van het lichaam drijven, waar ze nieuwe tumors vormen.

Een groot voordeel van het medicijn is dat er geen patent op zit, waardoor het erg goedkoop geproduceerd kan worden. Dit is aan de andere kant ook weer het grootste nadeel, want welk pharmaciebedrijf wil immers een medicijn ontwikkelen waar geen patent op aan kan worden gevraagd? Bovendien worden zo de meeste van de andere kankermedicijnen, waar vaak wel patent op zit, overbodig. Dit is dus een van de weinige knelpunten in de ontwikkeling van een medicijn dat de oplossing lijkt tegen kanker, maar de wetenschappers denken dat universiteiten, liefdadigheidsinstellingen en overheden deze taak op zich zouden kunnen nemen.


Geplaatste afbeelding

Bron: Fok! nieuws.

Verder op:
http://www.newscient...st-cancers.html

http://www.ncbi.nlm....l=pubmed_docsum

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Troy

  Troy


 • >100 berichten
 • 206 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 februari 2007 - 13:48

Klinkt mooi, maar het moet worden benadrukt dat dit slechts gaat helpen bij bepaalde typen kanker.

Het moet niet worden vergeten dat er ook soorten kanker zijn waarbij het DNA controleersysteem is aangetast. Een cel gaat pas over op apoptose als ze weet dat er iets mis is. Als het controleermechanisme niet werkt weet de cel wellicht niet dat ze defectief is en zal apoptose niet in werking worden gezet. Of de mitochondriŽn nou functioneel zijn of niet.

#3

WendyTje

  WendyTje


 • >250 berichten
 • 773 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 februari 2007 - 13:40

Ja dit is best veel belovend, Cancer cell is volgens mij een goed tijdschrift dus lijken de bevindingen me betrouwbaar, maar je moet inderdaad niet over het hoofd zien dat het hier alleen gaat om bestrijding van bepaalde subgroepen van kanker, dus lang niet voor alles, en dat het nog wel even zal duren voordat het in de kliniek toepasbaar is.
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures