[scheikunde] Jodometrische titratie
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 1
[scheikunde] Jodometrische titratie
Hallo,
Wij moeten een opdracht maken met als onderwerp: Kwantitatieve analyse van vitamine C mbv (Jodometrische) titratie. We krijgen een vitamine tablet en een stuk fruit, nu moeten wij uitzoeken welke van die twee het hoogste vitamine C gehalte heeft. Iemand een idee hoe we dit het beste kunnen aanpakken??
Alvast Bedankt!
Wij moeten een opdracht maken met als onderwerp: Kwantitatieve analyse van vitamine C mbv (Jodometrische) titratie. We krijgen een vitamine tablet en een stuk fruit, nu moeten wij uitzoeken welke van die twee het hoogste vitamine C gehalte heeft. Iemand een idee hoe we dit het beste kunnen aanpakken??
Alvast Bedankt!
- Berichten: 8.557
Re: [scheikunde] Jodometrische titratie
Een idee hebben hoe je dit aan moet pakken is niet zo moeilijk. Heb je al een protocol of moet je deze nog opstellen/opzoeken/krijgen?
Allereerst moet je precies weten wat je met elkaar gaat vergelijken. Moet je weten waar kwantitatief meer vitamine C in zit? DWZ: je gaat kijken of er meer vitamine C in 1 stuk fruit zit dan in een vitamine tablet. Of wil je kijken waar per gewicht meer vitamine C in zit? Dit is redelijk essentieel om te weten aangezien je anders het totaal gewicht van je stuk fruit moet weten. Tevens kan het zo zijn dat de aanwezige vitamine C in een stuk fruit niet gelijk is verdeelt. Je zal dus het hele stuk fruit moeten verpulveren en homogeniseren.
Tevens is het ook nog interessant om te kijken wat de hoeveelheid vitamine C is wat in 1 tablet zit, wat op de verpakking staat weergegeven en wat je uiteindelijk berekend. Dit zegt iets over de betrouwbaarheid van je meting. Het is verder aan te raden om elke bepaling in triplo uit te voeren.
lees de rest hier2.7 Vitamine C gehalte in vruchtendranken met behulp van een jodometrische titratie
Inleiding:
Vitamines zijn essentieel voor de mens. Ze reguleren biochemische reacties die plaatsvinden in de levende cellen. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, heeft een belangrijke rol bij het voorkomen van scheurbuik. Een vitamine C tekort leidt tot bloedend tandvlees en infecties. Door vitamine C verrijkte voedingsmiddelen te gebruiken, kan dit tekort aangevuld worden. In verschillende voedingsmiddelen zit van nature vitamine C, bijvoorbeeld in sinasappelsap en andere vruchtendranken. Ook wordt vitamine C wel toegevoegd aan producten speciaal voor mensen die in de dagelijkse voeding niet voldoende vitamine C binnen krijgen. Vruchtensappen bevatten ongeveer 50 mg vitamine C per 100 ml.
Het vitamine C gehalte van voedingsmiddelen kan bepaald worden door middel van een jodometrische titratie in een zuur milieu. Wanneer zwavelzuur, KI en kaliumjodaat bij elkaar worden gebracht, worden er I2 moleculen gevormd.
Allereerst moet je precies weten wat je met elkaar gaat vergelijken. Moet je weten waar kwantitatief meer vitamine C in zit? DWZ: je gaat kijken of er meer vitamine C in 1 stuk fruit zit dan in een vitamine tablet. Of wil je kijken waar per gewicht meer vitamine C in zit? Dit is redelijk essentieel om te weten aangezien je anders het totaal gewicht van je stuk fruit moet weten. Tevens kan het zo zijn dat de aanwezige vitamine C in een stuk fruit niet gelijk is verdeelt. Je zal dus het hele stuk fruit moeten verpulveren en homogeniseren.
Tevens is het ook nog interessant om te kijken wat de hoeveelheid vitamine C is wat in 1 tablet zit, wat op de verpakking staat weergegeven en wat je uiteindelijk berekend. Dit zegt iets over de betrouwbaarheid van je meting. Het is verder aan te raden om elke bepaling in triplo uit te voeren.
"Meep meep meep." Beaker
-
- Berichten: 288
Re: [scheikunde] Jodometrische titratie
gebruik eens de zoekmachine voor dit forum Dit onderwerp komt geregeld aan bod
vb
http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...hlight=vitamine
vb
http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...hlight=vitamine