Springen naar inhoud

hypnotherapie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

delphine

  delphine


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2007 - 17:52

Weet iemand meer over wat er exact in de hersenen gebeurd onder hypnose?
Welke functie hebben linker-rechter (dominante-niet dominante) hersenhelft bij
het onder hypnose brengen? Welke delen zijn er wel of net niet actief?
Mogt je sites weten ofzo zou zeer leuk zijn?

fientje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 februari 2007 - 20:50

Er is niets exact bekend over wat er nu in feite gebeurt onder hypnose, de voornaamste onderverdeling tussen de verschillende theorieŽn gaat erover of hypnose nu een derde staat van bewustzijn naast slapen en waken is, dan wel of de persoon die gehypnotiseerd wordt zijn gedragingen stelt onder grote sociale druk. Dat laatste noemt men de sociaal-cognitieve theorie. Neodissociatieve theorieŽn stellen dat "het executief ego" (een soort structuur die subsystemen, die instaan voor gedragingen, controleert) wordt uitgeschakeld of vervangen door de suggestie van de hypnotiseur.

Er zijn bevindingen gerapporteerd dat de hypnotische toestand verschilt van de normale waaktoestand, met een EEG zal men dus hoogstwaarschijnlijk verschillende golven opvangen.

Op de beelden van de petscan (positronen-emissietomografie, een techniek die de hersenactiviteit in beeld brengt) zien we dat bij vrijwilligers die onder hypnose zijn, een specifiek hersendeel actief is, de zogenaamde gyrus singularis anterior, een zone diep in het midden van de hersenen, een beetje vooraan. Dat hersendeel gaat tijdens hypnose opvallend intensief communiceren met andere hersendelen die betrokken zijn bij gevoelens en waarnemingen. Het door hypnose geactiveerde hersendeel beÔnvloedt onder andere de werking van hersencentra die van belang zijn bij de pijngewaarwording.


Geplaatste afbeelding
Hersenactiviteit onder hypnose (boven), en zonder hypnose (onder).

#3

delphine

  delphine


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2007 - 14:18

Beste Ypsilon,
bedankt voor je antwoord, er zit veel in! Maar kan toch moeilijk geloven dat het
resultaat van hypnose te danken is aan zware sociale druk.

Hypnotherapeuten slagen er soms in hun cliŽnt definitief te laten stoppen met
roken. Therapeuten moeten zich aanpassen aan de eisen van de cliŽnt en mogen
geen bovengeschikte positie aannemen. Laat staan ('sociale') druk uitoefenen.
Het gedrag 'stoppen met roken' is hier dus geen oorzaak van druk.

Ypsilon, ik ben een taak hierrond aan het schrijven, bronvermelding is uiteraard verplicht
zou je me kunnen zeggen uit welke Standaard je deze info en foto haalde?

bedankt,
kus fien

#4

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 februari 2007 - 14:48

Bron: DS Wetenschap, vrijdag 20 februari 2004. Het artikel is hier nog te vinden, helaas is de volledige tekst niet gratis beschikbaar als je geen abonnee bent.

Let op, de sociale druk die bedoeld wordt (een theorie die in het artikel niet aan bod komt) is impliciet! Als ik even "Psychologie" van M. Brysbaert, ter hand neem, wordt het als volgt uitgelegd:

In de sociaal-cognitieve theorie wordt gesteld dat de hypnotische sessie een sterke sociale situatie vormt waarin mensen een zeer grote situationele druk ondervinden om zich op een bepaalde manier te gedragen. Volgens deze theorie (...) voelen zij zich geroepen om de hypnotiseur ter wille te zijn en gebruiken zij fantasiestrategieŽn om uit te voeren wat zij verondersteld worden te doen. (...) Evidentie voor deze theorie wordt gevonden in het feit dat men in veel situaties niet in staat is een onderscheid te maken tussen mensen die gehypnotiseerd zijn en mensen die gevraagd wordt om een hypnose te veinzen.

Tot nu toe zijn alle bevindingen omtrent hypnose te verklaren vanuit beide theorieŽn: het is niet moeilijk voor te stellen dat een verandering van motivatie kan bewerkstelligd worden onder impliciete druk, als men gelooft dat men gehypnotiseerd is. Het gedrag is dus een gevolg van de motivatieverandering.

Ook hypnotiseerbaarheid (de SHS-schaal) en het wegnemen van pijn onder hypnose (als medische toepassing, zoals in het artikel) zijn vanuit beide theorieŽn te verklaren. Het verminderen van pijn onder hypnose lijkt alleen te werken voor acute pijn (ook voor operaties, zodat er minder verdoving nodig is). Google ook eens op "pijnpoort" of "poortcontroletheorie".

Hiermee kan je geloof ik wel aan de slag. (De zoekfunctie op dit forum kan ook nog handig blijken :wink: ). Veel succes!

#5

delphine

  delphine


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2007 - 16:24

Beste meneer Ypsilon,
Ik zoek het boek "Psychologie" van M. Brysbaert zeker op!

Richt me voornamelijk op psychische ziekten en niet zozeer op hypnosedatie.
Heb reeds met enkele hypnotherapeuten gepraat (o.a. psychiater Dirk De Wachter),
volgens hem bewijst wetenschappelijk onderzoek de theorie dat (onder hypnose)
de dominante hersenhelft wat op de achtergrond wordt geplaatst zodat het niet-dominante deel vrij spel krijgt een stuk, maar niet helemaal.

Ben hopeloos op zoek, maar vind het uitgevoerde onderzoek niet.

kus fien

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures